Volkswagen и Mobileye планират да пуснат услуга за наемане на автономни електромобили

Volkswagen и Mobileye планират да пуснат услуга за наемане на автономни електромобили

Израелската компания Mobileye, която е част от Intel, ще си партнира с Volkswagen, за да пусне пилотно услуга за наемане на автономни електромобили в Израел. В началото планът е да бъдат пуснати само няколко автомобила още другата година и след това на фази ще бъдат добавяни още коли, докато през 2022 година бъдат налични стотици автомобили. Израелското правителство е обещало да осигури регулаторна и инфраструктурна подкрепа.

Колите ще използват системата, разработена по собствената технология на израелската компания “AV Kit”, която е от 4-то (от общо 5) ниво на автономност. Това означава, че са напълно автоматизирани много голяма част от сценариите на шофиране, но все пак е възможно в даден момент да се наложи намеса от човек. В проекта ще се включи и израелския дистрибутор на VW Champion Motors, който ще осигури допълнителна подкрепа на идеята.

Intel придоби Mobileye миналата година за 15.3 милиарда долара. Компанията помогна на Tesla да разработи системата си автопилот, преди да прекъсне бизнес отношения с нея през 2016 година. Mobileye тества автономни коли в Йерусалим от началото на тази година и смята да превърне Израел в тестова площадка за технологиите си, като има планове след това да ги предложи и на други пазари.

Източник: Engadget, Intel