Volkswagen планира 6 завода за автомобилни батерии в Европа

Volkswagen планира 6 завода за автомобилни батерии в Европа

Volkswagen Group разкри повече детайли за технологичната си пътна карта, която засяга батериите и зареждането на нейните бъдещи електрически автомобили. Целта на компанията е да намали значително сложността и цената на батериите, за да може да направи електромобилите привлекателни за колкото се може повече хора. В същото време VW цели да си осигури доставки от клетки за батерии отвъд 2025 година.

Компанията обяви, че работи на пълна скорост за разработването на производствения капацитет за батерии в Европа. Плановете са до 2030 в Европа да има 6 завода за батерии, които ще управлява с партньори. Очакванията са след завършването им всички те да осигуряват по 240 GWh годишно. Първите два завода ще в Залцгитер (Германия) и Шелефтео (Швеция), като във втория в партньорство с Northvolt ще се правят премиум клетките за батерии.

Производството им ще започне през 2023 и постепенно годишния капацитет ще бъде разширен до 40 Gwh. В Залцгитер батерии ще се произвеждат от 2025 година, а освен това там ще се разработват иновации в производството, дизайна и капацитета. И за този завод се планира капацитет от 40 GWh годишно. Компанията проучва потенциалните места и партньори и за другите планирани фабрики за батерии, включително и в Източна Европа.

VW се надява да спести значителни средства и с въвеждането на нови унифицирани клетки за батерии. Те би трябвало да са готови през 2023 и до 2030 ще се ползват в 80% от електрическите автомобили на компанията. Допълнителни икономии ще дойдат от оптимизиране типа на клетките, въвеждане на иновативни начини на производство и постоянното рециклиране.

Компанията се надява така постепенно да намали цената на батериите в началния сегмент с до 50% и с до 30% при масовия. Целта е средно цената на батериите да е значително под 100 евро за киловатчас. VW ще заложи и на значително разширяване на мрежата от бързи зарядни станции и се надява към 2025 заедно са партньори да управлява в Европа около 18 000 обществени зарядни точки - това ще бъде направено през инициативата IONITY.

Volkswagen иска да изгради около 8000 бързи зарядни станции в Европа заедно с BP. Тези устройства с капацитет 150 kW ще бъдат инсталирани в 4000 бензиностанции BP и ARAL, като повечето от тях са в Германия и Обединеното кралство. В Испания основните пътища ще се покрият заедно с Iberdrola, а в Италия партньор ще бъде Enel. До 2025 компанията възнамерява да инвестира в своята европейска програма 400 милиона евро.

Източник: Volkswagen

 • VW ще заложи и на значително разширяване на мрежата от бързи зарядни станции и се надява към 2025 заедно са партньори да управлява в Европа около 18 000 обществени зарядни точки - това ще бъде направено през инициативата IONITY Батерии под наем или преиодично закупуване.
  Екстрите и функциите на колата ще работят с абонамент (след продажба).
  Електростанции (на Фолксваген или в партньорство).
  Отделно ел. колите са много по-скъпи спрямо ДВГ.

  Страхотно бъдеще (според ваген шефовете).
  Аз съм пас.
  npet
 • От последния абзац отлично се вижда кой ще контролира планирания преход от това, което в момента държат, към това, което ще притежават в бъдещето. BP (British Petroleum), Enel, Aral - все едни такива чисти от петрол и изкопаеми горива компанийки, които има-няма 200 години не държаха заедно с другите "sisters" добива, дистрибуцията и продажбата им. Щеше да е смешно, ако не беше супер тъжно...
  MEnergy