Volkswagen ускорява електрифицирането на автомобилите си

Volkswagen ускорява електрифицирането на автомобилите си

Германската компания Volkswagen обяви, че ускорява своята трансформация в управляван от софтуер доставчик на решения за мобилност. Новата фаза в стратегията се нарича ACCELERATE и следва представения през 2016 план за електрификация TRANSFORM 2025+, a тя трябва систематично да подготви компанията за значителните промени в автомобилната индустрия.

Компанията посочва, че интеграцията на софтуера в автомобила и дигиталното преживяване на клиентите ще се превърнат в едни от основните й цели. VW разработва дигитална екосистема, която в момента се представя от проекта ID.Family. В него има специален екип, който има за задача да осигурява софтуерни ъпдейти на автомобилите на всеки 12 седмици с начало лятото на тази година.

Тези обновления ще позволят на превозните средства да останат актуални през целия си жизнен цикъл и да стават по-добри чрез нови функции. Компанията очаква в рамките на 2 години по пътищата да има 500 000 свързани автомобила, а чрез тях очаква да получи обратна връзка за новите функционалности.

С превръщането на автомобилите в софтуерен продукт VW ще се опита да въведе нови бизнес модели, като започне да предлага на клиентите различни пакети. Компанията се надява да генерира допълнителни приходи през живота на автомобила чрез услуги за зареждане, чрез автономно движение или чрез софтуерни функции, които потребителите могат да активират при нужда.

VW ще опрости и структурата на своето портфолио. Така например бъдещите поколения на автомобилите ще имат много по-малко версии, а индивидуалната конфигурация няма да се фиксира хардуерно при покупка. Автомобилите на практика ще включват всички функции, а потребителите ще могат да активират необходимите по дигитален път.

Компанията ще задели 16 милиарда евро за инвестиции в тази сфера до 2025 година. За да се подготви за бъдещето, VW цели да намали фиксираните си разходи с 5% до 2023 година, да увеличи продуктивността на фабриките си с 5% годишно и да оптимизира със 7% разходите си за материали.

VW посочва, че ще ускори електрифицирането на автомобилите и до 2030 над 70% от всички доставки на автомобили в Европа ще са електрически, което е два пъти повече от предишния план за 35%. В САЩ и Китай за този период се очаква 50% дял на електрическите модели от общите доставки.

За да осъществи това компанията ще пуска поне по един нов електрически модел годишно. Началото е с ID.4 GTX през първата половина на тази година, а през втората ще видим спортния ID.5. През есента в Китай ще дебютира и електрическия SUV ID.6 X / CROZZ. Компанията ще продължи да оптимизира своята електрическа платформа MEB с подобрения в ускорението, зарядния капацитет и пробега.

Следващият етап идва през 2026, когато на пазара ще се появи първият модел с платформата SSP (Scalable Systems Platform) - това е флагманският модел Trinity. Междувременно всички основни модели с двигатели с вътрешно горене като Golf, Tiguan, Passat, Tayron и T-ROC ще получат по един наследник, защото компанията все още има нужда от такива автомобили.

Що се отнася до Trinity, това е проект, който ще интегрира всичко, което VW готви за бъдещето. Планира се производството на автомобила да започне през 2026 в завода във Волфсбург. Дотогава той трябва да е готов за автономно управление Level 2+ с техническа готовност за Level 4.

Компанията се надява при продажбите на около 6 милиона автомобила годишно да изгради невронна мрежа, която ще се обучава от разменяната между автомобилите информация за пътни условия, препятствия или инциденти. VW посочва, че използваната в Trinity нова платформа ще постави нови стандарти по отношение на пробег, скорост на зареждане и дигитализация.

След няколко дни VW ще разкрие допълнителни подробности за използваните батерии. Компанията обяви специално онлайн събитие на 15 март, на което обещава да сподели нова информация за своите технологии. Анонсът беше направен от изпълнителния директор Херберт Диес, а инициативата напомня на подобните презентации на Tesla.

Източник: Volkswagen (1), (2)

 • Говори се за карбонови батерии, зареждаш за 5 минути и минаваш 1000 километра до 50 години живот.
  Не ги въвеждат, защото ще им падне печалбата.
  :lol: :lol: :lol:
  Тоз аполон взе редовно да не пие хаповете :D :lol:
  radko89
 • Говори се за карбонови батерии, зареждаш за 5 минути и минаваш 1000 километра до 50 години живот.
  Не ги въвеждат, защото ще им падне печалбата.
  Fenche1
 • А, не за мен, За служебни правя запитвания. За мен електромобилите са крайно неподходящи. Аз ползвам кола основно извънградско и то поне 500 км наведнъж. По принцип са неподходящи за повечето българи, но още не са го осъзнали и ще го осъзнаят като си накупят. Огромния процент от хора нямат гаражи и си държат колите в околоблокови пространства. Ако си мислят, че навеки ще могат да ги зареждат на Кауфланд без пари са в огромна заблуда. А цената на зареждане на платена електростанция в Западна европа е съизмерима или по-висока от зареждане с нафта или бензин. Ама хората тез работи не ги мислят, те знаят, че ще заредят без пари някъде.
  ipolit
 • Сравнение на 2 сходни шкоди (като габарити и тип кола):
  Škoda Kodiaq - 51420 (бензин, базов модел).
  Škoda Enyaq iV - 68580 (ток, базов модел, обсег 340км).
  От брошурките - Шкода Ениак имат 8 години или 160,000 км гаранция, което от двете събития настъпи по-напред. Батерията би трябвало да има 70% капацитет в периода на гаранцията.

  Радвам се че на теб би ти вършило работа и имаш възможност да я смениш на 8 години с нова.

  При моят начин на живот, такъв автомобил не е подходящ.
  С базовия модел и след 1-2 години няма да може да направиш София - Пловдив - София без да зареждаш. След 3-4 години няма да можеш да излезеш над 50км от вкъщи ако не си заредил на 100%. През зимата, извънградско или далеч от град ... ще е руска рулетка.
  npet
 • Батериите издържат достатъчно дълго. Днес получих предварителни оферти за Шкода Ениак и са с 8 години гаранция на батериите. ОБщо взето това е периодът, на който се сменят колите. Кусурите са други - сравнително ограничен пробег, бавно зареждане, противоречива информация за работи при много ниски температури. Но това е бъдещето. С въвеждането на ЕВро 7 през 2025 всичко свършва за колите с ДВГ. При сегашните технологии няма бензинов или дизелов двигател, който да може да ги покрие. Затова всички нови коли са вече хибриди - не щото е много яко, ами щото да мерят пушеците на смесен цикъл. Двигателите също стават много сложни - вихрокамери със зловеща геометрия, свръх високо пълнене, бутала от петнайсет отделни материала. И цената на кола с ДВГ става по-висока от такава на чисто електрическа кола. Но това е положението. ИНаче останалият свят ще си кара относително евтини коли още 50 години, ама ние сме от богатите в ЕС. Щатите зарязаха електрификацията, В Латинска америка не са си и помисляли. Въобще света става отвратително място.
  ipolit
 • Технологията на батерията е още архаична и не издържат повече от 5 години!
  Докато не направят батерия поне 20 или 30 години за издържи, Ел.автомобилите ще са само скъп лукс за богати!
  Това им е идеята. На всеки 5 да сменяш колата. Над 10 г. да не може да се ползва. Ако си упорит, ще ти продадат нови батерии.
  Ако си инат, софтуерно обновление и колата спира да върви.
  npet
 • Технологията на батерията е още архаична и не издържат повече от 5 години!

  Докато не направят батерия поне 20 или 30 години за издържи, Ел.автомобилите ще са само скъп лукс за богати!
  Fenche1
 • Така, така - те и за дизелите бяха с подобни помпозни изхвърляния.
  Само не разбрах какво общо има автономността с електрификацията, но явно това е новата мантра на лобизма.
  Spikul
 • Да ти продадат кола и после месечна такса за удоволствието да караш VW .... Купувачите са очаровани!!!
  npet