Време е влогърите да пораснат

Попитайте някое хлапе какво иска да стане, като порасне, и сигурно много от отговорите ще бъдат инфлуенсър или влогър. Децата прекарват все повече време пред екраните на своите телефони, таблети или компютри в търсене на бързи и лесни забавления и ги откриват в услуги като Instagram, TikTok и YouTube, където услужливо ги посрещат създателите на съдържание. Всички те се стремят към повече абонати, за да се превърнат в инфлуенсъри и така да привлекат вниманието на големите брандове, които са готови да им плащат, за да рекламират продуктите си.

Доверието на абонатите обаче не се печели лесно и често са нужни много усилия и постоянство. Повечето от влогърите не успяват да пробият, а успелите често залагат на спорни методи, които се движат на ръба на позволеното в YouTube. Скандалите около популярни влогъри стават все повече, а заедно с това растат и критиките срещу двойните стандарти на YouTube, която хем иска да предложи подходяща среда за зрители от всички възрасти, хем не иска да се лиши от популярните лица, които й носят милиони долари приходи от реклама.

Досега българските влогъри стояха настрани от тези скандали, защото все пак техните мащаби са незначителни на фона на големите звезди, а едва ли YouTube ще вземе мерки срещу тях, дори и съдържанието им да противоречи на правилата на услугата. Това обаче не означава, че те не е нужно да носят отговорност за съдържанието, което създават, и посланията, които отправят. Особено след като по-голямата част от аудиторията им се състои от деца и младежи. Последният и най-красноречив пример в това отношение е скорошната ПР акция на YouTube канала The Clashers, чието най-известно лице е Слави Панайотов.

Макар да започва като гейминг канал, The Clashers вече усилено продуцира клипове, чиито теми варират между глуповати класации с clickbait изображения, теории на конспирациите и откровени рекламни послания. Това явно е успешна стратегия за България, защото каналът вече има почти 600 000 абонати, а Слави Панайотов издаде книга със заглавие "Топ мистериите на България" (какво друго?) и съмнителна достоверност на изнесените в нея факти. Това явно е модерен начин за монетизиране на популярността в интернет, защото книги имат и други успешни родни влогъри.

Оставям настрани въпроса за качеството на подбираните от The Clashers теми и начина, по който се поднасят на младите зрители, макар че той е не по-малко важен. Искам да обърна внимание на споменатата ПР акция, с която Слави Панайотов опита да рекламира въпросната книгата и да активизира абонатите на The Clashers. Става дума за масовото изкачване на връх Мусала, което се рекламираше месеци преди това като най-мащабното в историята и като организирано от "ютюбър №1". Изкачването се състоя и се оказа, че в него са се включили 1500 участници.

Сигурно си казвате "какво толкова, браво на Слави, че успя да накара децата да оставят телефоните и да се раздвижат малко." Нещата обаче са по-сложни, защото се оказва, че подобна масова инициатива е в нарушение на закона. Според Красимир Андонов, който е директор на дирекция Национален парк "Рила", събитието е било забранено, но Панайотов твърди, че нито една институция не е отговорила на неговото предупредително писмо. „Обявих в интернет, че по този случай на едикоя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме - просто група приятели, които се събират в интернет”, разказва Слави.

"Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала - през него минава резерватната зона на Централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора”, обяснява Красимир Андонов. Според него при опита на парковата охрана да му състави акт Панайотов се държал грубо, не е оказал съдействие и е започнал да обижда служителите. Парк „Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра, а размерът на глобата може да достигне 5000 лева.

Защото това изкачване е проблем? На първо място, защото показва, че инфлуенсърите са готови почти на всичко, за още малко допълнителна реклама. Съобщенията за пресата преди събитието акцентираха върху бързото темпо на набиране на нови абонати от YouTube канала и, разбира се, върху излязлата преди няколко месеца книга, която "разпали любопитството на хиляди ученици към интересните места и истории на страната ни", но за сметка на това има спорна научна стойност. А трябва да се продават тениски и мърч.

На второ място, защото изкачването е не по-малко вредно за природата от онова прословуто хоро в едно от Рилските езера, което също наруши правилата на парка. Представете си 1500 души - вероятно повечето от тях деца и тийнейджъри, на път към върха и снабдени с удобно осигурените от спонсорите над 800 литра вода в стотици пластмасови бутилки и стотици био барове в пластмасови опаковки. А сега си представете колко боклук може да генерира подобна група и дали целият той е останал в раниците на хората от нея.

И докато Слави се оплаква от държавата, като твърди, че тя е "наказала това положително събитие", като междувременно силно подръпва патриотичната струна у хората, нека не забравя за правилата на същата тази държава, които нарушава. Нека се замисли какъв пример дава на хилядите си млади фенове, пред които показа, че за него законите не важат. Време е т.нар. инфлуенсъри да слязат за малко на земята, да поемат отговорност за действията си и спрат да се крият зад гърба на последователите си като на Мусала. Време е да разберат, че не могат да ги използват и за натиск срещу държавата - като планирания от Панайотов поход от Министерски съвет до Парламента за отмяна на глобата.

Време е най-сетне да проумеят, че феновете им не са просто маса за монетизация и събиране на PayPal дарения, а имат и отговорности към тях, които не включват облъчването им с клипове за извънземни, невероятни мистерии, теории на конспирациите и рекламни послания. И не на последно място - време е компаниите, които са решили, че стотиците хиляди последователи на популярните инфлуенсъри им дават златна възможност за спонсориране и реклама, да хвърлят поглед към създаваното от тях съдържание и да се запитат дали то отговаря на стандартите им и дали биха искали децата им да израснат с него.

 • Какъвто и да е, каквито и да са видеата му не е навредил никому. За мен е добър човек. Най-малко с постъпката си го доказа! А коментарите, че бил мързелив, мазен и т.н.са без никаква стойност за мен. Типична черта на българина, да завижда и плюе по успехите на другите. Намерил си е нишата - има пипи човека, действа си по нещата, а доказателство за това са неговите последователи. Знае как да се рекламира, да се лансира, и за мен е един завършен влогър за българските стандарти. Кой друг ще се похвали с такава аудитория, м? Може би финансираният от Huawei Никсънбал? Тоя пари да ми дават няма да му гледам нищо! :D
  Ванката
 • Чудесно. Но все пак не ми харесва, че при мистериите и "извънземните" находки показва неща, които са вече доказана измама и се прави, че не знае. Напр. пътешественик във времето, който се оказва герой от научно-фантастичен разказ, друг върнал се от бъдещето и спечелил милиони от акции с капитал $800, което е взето от статия на сатиричен сайт, "древна" ракета с "древен астронавт" от Истанбул, която се оказа правена преди 25 години от съвременни материали и др. Да има такива, за които е спорно, като "битката за Лос Анджелис", да беше включил само тях. Въпреки това може да не е виновен, а да е актьор като Саймън Уислър, който се появява в десетина канали с видеа всеки ден, а сценаристите са други.
  tzincbg
 • Човекът се извини, а събраните пари ги удвоява, за да ги дари на болно дете!

  https://youtu.be/wthKp3WdRuo
  Ванката
 • Не знам, пичове. Не знам дали има закон, който да забранява на някой да организира ходения по планините. Не знам дали изобщо и трябва да има толкова малоумни закони. Но знам едно нещо със сигурност - въпросният Слави често пуска т.нар. "tech" видеа, а в едно от тях обяснява колко благодарен е на някоя си там българска фирма, че са му сглобили компютъра. Момчето дори не може с това да се справи само. И цялата му "tech" кулутра е на подобно ниво. А и предполагам, че изобщо кулутурата му е горе-долу същата. Признавам, искат се нерви и желание да съебреш информацията, която той събира. Ама с него или без него светът ще си съществува и едва ли ще се усети липсата му, ако изчезне. Така че изобщо не разбирам защо това се превърна в такава медийна сензация.
  muamamu1
 • Поредния път когато някой нарушава закона и едва ли не всички го обявяват колко е готин. В следващия момент всички реват, че нямало закони в държатата. За какво е цялата драма не е ясно. Има закон. Нарушен е, получваш глоба или каквото е наказанието. Точка. Нито ме интересува какви клипове къде има, нито добър ли е или не. Всички искат да живеят в Германия. Хайде да отиде там да се качи на някой връх без позволение с няколко хиляди последователи. След като искаме да живеем в държави като Германия примерно трябва да е ясно, че законите не са измислени ей така за да имаме занимания. Зад повечето поне винаги имам някаква мисъл вложена. И докато в нашата родина героите са бандити, батки и всякакви които не спазват законите никога тук няма да има справедливост, подреденост и равноправие. Това е същото като с пътищата, всички карат както си знаят тук , резултата е виден със статистиката загинали. Когато обаче същите "герои" отидат в чужбина си спазват всички ограничения. Значи там може, тук не може. Ей там вече се намесва държавата с глобите и правилата. Нарушил си, плащаш си , инъче има да боготворим още 20 години всичките престъпници , мутри , батки....Когато героизираш някой нарушител за сметка на правила и закони после нямаш право да казваш "егати държавата"
  N_i_x_e_n
 • Ма кой ви кара да гледате на сила канала му? Евала на Слави и много тъжно за mobilebulgaria.com. Или някой ви плаща или завиждате на Слави, защото набира все по-голяма популярност. Не си го обяснявам. Виждате какви неща се случват в държавата. Нашите оправници нарушават всекидневно закона, обират народа, а вие в Слави се огледахте. И не виждам какво общо има сайта ви с влогърите. Тук би трябвало да се качват новини в сферата на технологиите, а вие какви статии качвате.
  power v12
 • Има си и хубава страна на идеята му. Не съм сигурен, че щеше да организира такава група, ако е знаел за тези ограничения (което не го оправдава), но и съм абсолютен антагонист на практиката да се прави отчет за спечеленото от някого, за да се омаловажи по някакъв начин качеството на замисъла му.
  Дори не бих си правил труда да разглеждам видеата му, защото ми е пределно ясно на каква посредственост ще се натъкна, но отново не бих се наел да съдя някого за предпочитанията му или нивото му на интелект да следва влогъри.
  Според мен, порицанието му е правилно, но не заслужава хейт определено.
  borusiq
 • Чудя се кой ли ви плати за да оклепате така момчето!?
  И да напишеш куп неверни неща и да изтивите фактите до няма и къде!?
  До скоро ви уважах доста като сайт. Но днес ми показхте, че и ВИЕ сте поръчков сайт и някой ви е платит да направите нещо и вие го правите. Куп просотий имам конретно в тази статия . Много неверни неща и неверни неща!!

  Целта на похода му е да се отпразнува това, че наприв 500 хиляди абоната. Но вече той има 600к.
  Книгата му излезе през декември. Тя е базирана на исторически источници и има инфо кое от къде е взето.
  Книгата се продава доста добре между другото.
  Напълно подкрепям, очаквам и този коментар да бъде изтрит
  dankk
 • Направо да отменят задължителното образование- ей, Слави ще раздава дипломите. Зер, книга има човекът, че и добре се продава.
  mobili
 • Чудя се кой ли ви плати за да оклепате така момчето!?
  И да напишеш куп неверни неща и да изтивите фактите до няма и къде!?
  До скоро ви уважах доста като сайт. Но днес ми показхте, че и ВИЕ сте поръчков сайт и някой ви е платит да направите нещо и вие го правите. Куп просотий имам конретно в тази статия . Много неверни неща и неверни неща!!

  Целта на похода му е да се отпразнува това, че наприв 500 хиляди абоната. Но вече той има 600к.
  Книгата му излезе през декември. Тя е базирана на исторически источници и има инфо кое от къде е взето.
  Книгата се продава доста добре между другото.
  Riosor
 • И след медийният бум, ще станат 1 000 000... :D Тъжното е, че и списание 8, и списание Космос и БНТ, и Слави вкарват мистика и конспирации към науката. Просто това е нивото на хората, това искат и в противен случай създателите на съдържание не продават достатъчно, за да оцелеят. :( А, най-накрая някой да зачекне истинския проблем, който ми се наби на мен в очите от коментар №1 и ме натъжи.
  Иначе като има хора да му се връзват - нека ходят, кои сме ние да ги съдим?
  Всеки си има глава на раменете.
  radko89
 • И след медийният бум, ще станат 1 000 000... :D Тъжното е, че и списание 8, и списание Космос и БНТ, и Слави вкарват мистика и конспирации към науката. Просто това е нивото на хората, това искат и в противен случай създателите на съдържание не продават достатъчно, за да оцелеят. :(
  tzincbg
 • И след медийният бум, ще станат 1 000 000... :D
  Ванката
 • Oт 500 000 абоната, по случай на което е изкачването, вече са 601 000.
  tzincbg
 • Снощи отделих около 2 часа да гледам негови видеа и категорично заявявам, че има някои, които представляват интерес, но има някои, които са опасни. Пример: "Пробвам истинска пушка помпа по мишена". Е стига сега, отива човека на организирано събитие на стрелбище, обясняват му какво да прави и стреля няколко пъти. Как това е опасно? Не е взел произволно оръжие и да стреля в гората, Още повече, че в случая Лоджитек е организира на това опасно събитие. Трябва да ги е срам. ;)
  А това че са отишли на Мусала - ОК.. Трябваше да го съгласува с властите. Утре ако отидат 10000 човека, лифта има само 1200/час капацитет. Ако 10 си навехнат глезена, защото не са с правилните обувки там горе какво правим? Еми ако бяха отишли 10000 човека, нямаше да могат да се качат с лифта и щяха нещастни да си останат долу. А ако 10 си изкълчат глезените, щеше да има достатъчно много други хора, които да им помогнат да слязат. Преекспонира се драмата, още повече, че съм почти сигурен, че и в момента бройката на отишли хора заради него е силно завишена.

  Както попитах и преди, ако аз ви призова във форума да изкачим заедно Черни връх и се качат много хора... трябва ли да бъда глобен , че съм ви организирал?

  П.С.Най-абсурдното в случая е, че покрай негативната статия за Слави, аз разбрах за съществуването му. Изгледах вече сигурно 10 негови видеа. Сутринта си говорихме и с колегите за него.... А по принцип, грам не ме интересува и никога не би попаднал в полезрението ми.
  Та добре му се получават нещата с рекламата. А имам чувство, че тази глоба пък е най-хубавото нещо което му се е случвало. ;)
  board
 • Както сега се споменават антигравитационни подемни сили и влизат в графата “фантазия”, а хората говорещи за тях стават обект на присмех, така и преди няколко стотин години се е вярвало, че земята е плоска, а всички останали планети, че дори и слънцето са се въртели около нея, а тя е и център на вселената... Няма нищо общо, Ванка, в конкретното видео силно се засяга ефекта на кухите структури като факт, а всъщност това е някакви пълна глупост. Приканват се хората да видят ефекта, слагайки кори за яйца една върху друга и в коментарите се стига до левитации и други подобни фантазии. В което няма нищо лошо, стига някой да не реши, че може да полети с корите за яйца през терасата. Ахахахахахха, не съм го гледал това. Аз мислих, че става въпрос за видеото, където се споменаваше за Никола Тесла и неговите изобретения...
  Ванката
 • Нима да изкараш толкова хора навън и да ги накараш да изкачат връх Мусала не е повод за гордост? Не, не е повод за гордост. Обичта към родината не се изразява в масово изкачване на върхове, тъпчене на тревата и ядене на кебабчета. А да не забравим и задължителното селфи и към него някой патриотичен коментар. Като цяло "еко" туризма е пълня селяния и простащина.
  Не случайно по света най-красивите места са недостъпни за хора.
  Apple_fan
 • Ако сте прочели статията, щяхте да сте разбрали, че това за глобата е много малка част от нея. Идеята е, че наистина той трябва да поеме отговорност към информацията, която поднася към младите си потребители. Снощи отделих около 2 часа да гледам негови видеа и категорично заявявам, че има някои, които представляват интерес, но има някои, които са опасни. Пример: "Пробвам истинска пушка помпа по мишена". Да, и на мен би ми представлявало интерес как стреля тази пушка, но аз съм на 32 години и осъзнавам ако не стрелям по мишена, а по човек или животно, това какви последици може да има. Това видео е гледано от 162 хиляди човека. Песимистично да кажем, че 10 хиляди от тях са деца (те са много повече), ако на един баща му има пушка вкъщи, това може да доведе до последици. Кому е нужна такава информация?
  Друг пример - книгата му "Топ мистериите на България".. Един от първите редове от описанието гласи "През нашата територия ли е заселена цяла Европа? Намерени ли са останки на прачовеци от преди 1 400 000 години?" Само да отбележа, че това е чиста лъжа, защото дори и да е истина, няма как да бъде доказано. Единствената технология, чрез която се доказва такова нещо е Радиовъглеродното датиране, което е с ограничения до 50 000 години, защото преди това въпросният материал няма да съдържа достатъчно въглерод, за да бъде измерен ( https://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating ).
  И това е само капка в морето. Да, някои от видеата са му интересни и любопитни, но някои съдържат опасни и чисти лъжи. Просто се измисля едно число 1 400 000 и почва да се тиражира и... СЕНЗАЦИЯ!
  Подобен подход се използва и от спекулантите с 5G.. Има си термин за тях - Useful idiots https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot
  In political jargon, a useful idiot is a derogatory term for a person perceived as propagandizing for a cause without fully comprehending the cause's goals, and who is cynically used by the cause's leaders.
  Сега, Слави не е точно такъв, защото (може би) няма умисъл в неговите действия или на сценаристите му, но кой знае?

  А това че са отишли на Мусала - ОК.. Трябваше да го съгласува с властите. Утре ако отидат 10000 човека, лифта има само 1200/час капацитет. Ако 10 си навехнат глезена, защото не са с правилните обувки там горе какво правим? Ако нямат застраховки (той им беше казал да направят, но все пак ако нямат) и останат горе на върха и да не могат да ходят? Ще дойде на главата на него, защото се явява един вид "организатор", макар и да твърди че не е, а само "предава съобщение". Мисълта е, че с цялата тази публичност идва и огромна отговорност и тя почти винаги се пренебрегва, защото "сме известни". Да, ама не трябва да е така!
  mishobehar
 • Както сега се споменават антигравитационни подемни сили и влизат в графата “фантазия”, а хората говорещи за тях стават обект на присмех, така и преди няколко стотин години се е вярвало, че земята е плоска, а всички останали планети, че дори и слънцето са се въртели около нея, а тя е и център на вселената... Няма нищо общо, Ванка, в конкретното видео силно се засяга ефекта на кухите структури като факт, а всъщност това е някакви пълна глупост. Приканват се хората да видят ефекта, слагайки кори за яйца една върху друга и в коментарите се стига до левитации и други подобни фантазии. В което няма нищо лошо, стига някой да не реши, че може да полети с корите за яйца през терасата.
  board
 • Проблемът е, че е завел толкова голяма група хора на място, където това не е разрешено. Ако аз ви кажа, айде утре да изкачим Черни връх и някак там се изсипят всички посетители на сайта, дали трябва да ми се наложи глоба, че съм ви организирал?

  Интересно е също, как така се допускат хиляди хора да ходят на 7-те Рилски езера, ама за Мусала е проблем?

  Не, че толкова искам да защитавам Слави, ама нека най-лошото което правят местните влогъри е, да стимулират младите да изкачват планини.
  board