Време е влогърите да пораснат

Време е влогърите да пораснат

Попитайте някое хлапе какво иска да стане, като порасне, и сигурно много от отговорите ще бъдат инфлуенсър или влогър. Децата прекарват все повече време пред екраните на своите телефони, таблети или компютри в търсене на бързи и лесни забавления и ги откриват в услуги като Instagram, TikTok и YouTube, където услужливо ги посрещат създателите на съдържание. Всички те се стремят към повече абонати, за да се превърнат в инфлуенсъри и така да привлекат вниманието на големите брандове, които са готови да им плащат, за да рекламират продуктите си.

Доверието на абонатите обаче не се печели лесно и често са нужни много усилия и постоянство. Повечето от влогърите не успяват да пробият, а успелите често залагат на спорни методи, които се движат на ръба на позволеното в YouTube. Скандалите около популярни влогъри стават все повече, а заедно с това растат и критиките срещу двойните стандарти на YouTube, която хем иска да предложи подходяща среда за зрители от всички възрасти, хем не иска да се лиши от популярните лица, които й носят милиони долари приходи от реклама.

Досега българските влогъри стояха настрани от тези скандали, защото все пак техните мащаби са незначителни на фона на големите звезди, а едва ли YouTube ще вземе мерки срещу тях, дори и съдържанието им да противоречи на правилата на услугата. Това обаче не означава, че те не е нужно да носят отговорност за съдържанието, което създават, и посланията, които отправят. Особено след като по-голямата част от аудиторията им се състои от деца и младежи. Последният и най-красноречив пример в това отношение е скорошната ПР акция на YouTube канала The Clashers, чието най-известно лице е Слави Панайотов.

Макар да започва като гейминг канал, The Clashers вече усилено продуцира клипове, чиито теми варират между глуповати класации с clickbait изображения, теории на конспирациите и откровени рекламни послания. Това явно е успешна стратегия за България, защото каналът вече има почти 600 000 абонати, а Слави Панайотов издаде книга със заглавие "Топ мистериите на България" (какво друго?) и съмнителна достоверност на изнесените в нея факти. Това явно е модерен начин за монетизиране на популярността в интернет, защото книги имат и други успешни родни влогъри.

Оставям настрани въпроса за качеството на подбираните от The Clashers теми и начина, по който се поднасят на младите зрители, макар че той е не по-малко важен. Искам да обърна внимание на споменатата ПР акция, с която Слави Панайотов опита да рекламира въпросната книгата и да активизира абонатите на The Clashers. Става дума за масовото изкачване на връх Мусала, което се рекламираше месеци преди това като най-мащабното в историята и като организирано от "ютюбър №1". Изкачването се състоя и се оказа, че в него са се включили 1500 участници.

Сигурно си казвате "какво толкова, браво на Слави, че успя да накара децата да оставят телефоните и да се раздвижат малко." Нещата обаче са по-сложни, защото се оказва, че подобна масова инициатива е в нарушение на закона. Според Красимир Андонов, който е директор на дирекция Национален парк "Рила", събитието е било забранено, но Панайотов твърди, че нито една институция не е отговорила на неговото предупредително писмо. „Обявих в интернет, че по този случай на едикоя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме - просто група приятели, които се събират в интернет”, разказва Слави.

"Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала - през него минава резерватната зона на Централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора”, обяснява Красимир Андонов. Според него при опита на парковата охрана да му състави акт Панайотов се държал грубо, не е оказал съдействие и е започнал да обижда служителите. Парк „Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра, а размерът на глобата може да достигне 5000 лева.

Защото това изкачване е проблем? На първо място, защото показва, че инфлуенсърите са готови почти на всичко, за още малко допълнителна реклама. Съобщенията за пресата преди събитието акцентираха върху бързото темпо на набиране на нови абонати от YouTube канала и, разбира се, върху излязлата преди няколко месеца книга, която "разпали любопитството на хиляди ученици към интересните места и истории на страната ни", но за сметка на това има спорна научна стойност. А трябва да се продават тениски и мърч.

На второ място, защото изкачването е не по-малко вредно за природата от онова прословуто хоро в едно от Рилските езера, което също наруши правилата на парка. Представете си 1500 души - вероятно повечето от тях деца и тийнейджъри, на път към върха и снабдени с удобно осигурените от спонсорите над 800 литра вода в стотици пластмасови бутилки и стотици био барове в пластмасови опаковки. А сега си представете колко боклук може да генерира подобна група и дали целият той е останал в раниците на хората от нея.

И докато Слави се оплаква от държавата, като твърди, че тя е "наказала това положително събитие", като междувременно силно подръпва патриотичната струна у хората, нека не забравя за правилата на същата тази държава, които нарушава. Нека се замисли какъв пример дава на хилядите си млади фенове, пред които показа, че за него законите не важат. Време е т.нар. инфлуенсъри да слязат за малко на земята, да поемат отговорност за действията си и спрат да се крият зад гърба на последователите си като на Мусала. Време е да разберат, че не могат да ги използват и за натиск срещу държавата - като планирания от Панайотов поход от Министерски съвет до Парламента за отмяна на глобата.

Време е най-сетне да проумеят, че феновете им не са просто маса за монетизация и събиране на PayPal дарения, а имат и отговорности към тях, които не включват облъчването им с клипове за извънземни, невероятни мистерии, теории на конспирациите и рекламни послания. И не на последно място - време е компаниите, които са решили, че стотиците хиляди последователи на популярните инфлуенсъри им дават златна възможност за спонсориране и реклама, да хвърлят поглед към създаваното от тях съдържание и да се запитат дали то отговаря на стандартите им и дали биха искали децата им да израснат с него.

Оферти на деня

 • Всеки има глава на раменете си, да вярва или не. Всеки сам може да провери достоверността на всичко, защото информацията е свободна и достъпна. Относно малките деца които го гледали - ами тези деца си имат родители, които ги възпитават и контролират. Слави не е виновен, че простотията е навсякъде. Предпочитам да му гледам клиповете докато хапвам примерно (помага ми на храносмилането), отколкото да гледам псевдогероите като Слави Трифонов или Криско бийтс... :D И двамата ги уважавам като бизнесмени, защото са успешни, но не и като личности. Единия го познавам отдавна. Приятел е на семейството откъм майка ми, от неговите младини и е братовчед на един от този форум. :) От такива псевдорадетели за родината по-далеч, но като гледам и неговият бизнесмодел е успешен, понеже овцете дружно дават тон за песен. Ами докато има балъци - уиски с фъстъци! Нали така беше лафа?

  Супер много се кефя на отворените хора и техните успехи. Слави е нищо повече от обикновен човек също като нас, но е креативен, изпълнен с идеи. Събира информация достъпна за всеки човек, но я поднася така, че да прикове вниманието на хората към себе си. Има различни проекти, бута се тук, бута се там, създава контакти... Може да е всичко, но има дар слово и се възползва добре от таланта си! Доказателство са тези над 600000 последователи, доказателство е фактът, че искат да рекламират големи фирми при него! Намерил си е нишата и си прави бизнеса успешно, евалата за което.

  Мисля, че прекалено много внимание обърнахме на човека, а това си е вид реклама, за което се заплаща! Едва ли го прави, затова смятам, че темата се изчерпи. Заключвам!
  Ванката
 • По-добре незначим и никой, отколкото да шокирам с фалшиви мистерии за известност като Слави от The Clashers. Нямам никакъв, ама никакъв проблем с успешни хора. Нийл де Грас Тайсън напр. или Джеймс Ранди правят чудесни неща за борбата на разума срещу шарлатанството и не им завиждам, а се възхищавам. Ето на това трябва да учим децата си:
  https://m.youtube.com/watch?v=BsR6sIsoWgU
  Но имаме проблем с представянето на фалшификати и то лесно откриваеми в гугъл, като истини. Това внушава на младите да вярват в глупости. Това Е сериозен проблем и да отклонявате темата с лични нападки е просто безсилие.
  Ама бил успешен. Чудесно! Това доказва, че е умен и самоуверен. Но не доказва, че е прав, нито, че е полезен. То и Бърни Мадоф е бил успешен десетки години, но не му се възхищаваме. Не го сравнявам с него, просто показвам, че успехът далеч не е единственото мерило за хората.
  tzincbg
 • завиждат на Слави
  smarty
 • Цветане, вместо да вдигаш темата с язвителни и злобни коментари, стани значим и някой, за да ти правят и на тебе такива жестове! Иначе е лесно да си анонимен криещ се зад някакъв профил, да хвърляш кал по успелите. За едни клиповете му може да са глупости, за втоеи да са факти, а за трети - развлекателни, но със сигурност на никому не са навредили. Не, не го играя негов адвокат, просто ми става противно, когато се храчи по успелите, дали от завист или комплексарщина. Факт е обаче, че и лоша реклама няма. Иначе...бахти и злобата хора... Продължавайте да си избивате комплексите, но бизнес моделът му е успешен, след като при него искат да рекламират големите, като Ардес, Интел, Асус и т.н.

  https://youtu.be/uS2p6kVI4Nc
  Ванката
 • https://m.youtube.com/watch?v=Z6jeb5znD94&t=4s
  tzincbg
 • Не знам каква машина за пари е, но ревютата му са пълен отврат. И нагласени според заплащането. Джендърско държане, изкуствени възклицания, тъпи заглавия.
  Ей затова харесвам Маркъс Браунли, сам си купува телефоните и другата техника за да не зависят ревютата му от спонсорите. Затова на казаното от него може да се вярва, макар всичко да е субективно.
  Това мога да го приема. Сега, че ще хвалиш, че дадена клавиатура или лекарство е по-добро от на конкуренцията, които са всъщност точно еднакви, не го намирам за укоримо. Така се изкарват парите, които то позволяват да имаш качествено съдържание. Телевизията също се издържа с реклама. Не е правилно обаче като журналист или като влогър да представяш лъжи за истина, които са лесно проверими, да се правиш, че си зашеметен от отдавна разбулени мистификации.
  tzincbg
 • Е, ако си измисляш произволно определения за пирамида, това е друго. Но не е в смисъла, в който е прието.
  А светът е различен - по-богати сме, смъртността е намалена, войните са малко спрямо преди.
  tzincbg
 • Понци е пирамида, пирамидата има един връх. Слави е на върха на собствена пирамида. Дори има символика в качването на Мусала- забавно е отстрани. А още по-забавно е, че си мислим как светът някога е бил различен от този, в който сега живеем.
  mobili
 • Аз пък му се кефя, защото е машина за пари. Не стига, че е собственик на заведение (поне така се говори), освен че е и управител на хотел, той е спонсориран както от мобилни оператори, така и от една камара големи сайтове. С предизвикания медиен бум относно неговата глоба -аудиторията му главоломно се увеличи, и ще се увеличава тепърва, което ще вдигне още повече и доходите му от различните спонсори. Колкото и да не ви харесва - човекът е бизнесмен с акъл, да прави пари!

  Някой беше казал, че е толкова прост, че не може един компютър да си сглоби сам. Дали? Май не той е простия, че му направиха машина за над 10К!!! И не е дал и една стотинка от джоба си! Кой е сега е простия? Не вярвайте на всичко, което гледате! Понякога е по-умно да се правиш на глупав, за да спечелиш! Възхищавам се на бизнес модела който си е създал. Другите глупости от видеата му няма да ги коментирам, който се чувства умен нека да ги взема насериозно, но са си екстра за губене на време и разпускане...

  Толкова от мен по темата... :D
  Точно така. Да се правиш на глупав е плюс - повече ти дават, по-малко искат от теб, забавен си.
  Но - колкото ние го приемаме за забавно да ни омайва с фалшиви мистерии, толкова пък по-малките му се връзват. Като добавим, че в училище не ги учат да мислят как да проверяват информацията, как се стига до хипотеза, как се проверява, а само да запомнят факти, отговорността му е още по-голяма. Днес вярват на глупости, утре ще гласуват за глупаци или за манипулатори, които приказват сладко, без да проверят информацията за тях добре, без да имат уменията затова и ше страдаме после всички. А още по-късно ще си купят липовон със забранен сибутрамин, ще им скапе сърцето и белия дроб и остави, че ще струват скъпо на здравната система, но и успеха на белодробната трансплантация е около 1%...
  Не, НЕ ОТИВАМ ТВЪРДЕ ДАЛЕЧ. Поколение, което не сме научили ма критично мислене, ще страда повече от нужното.
  tzincbg
 • Ванка, бизнес моделът му се нарича "Понци". Ponzi схемата е когато плащаш на старите инвеститори с парите на новите инвеститори, докато има кандидати. Това няма нищо общо със Слави.
  tzincbg
 • Ванка, бизнес моделът му се нарича "Понци".
  mobili
 • Аз пък му се кефя, защото е машина за пари. Не стига, че е собственик на заведение (поне така се говори), освен че е и управител на хотел, той е спонсориран както от мобилни оператори, така и от една камара големи сайтове. С предизвикания медиен бум относно неговата глоба -аудиторията му главоломно се увеличи, и ще се увеличава тепърва, което ще вдигне още повече и доходите му от различните спонсори. Колкото и да не ви харесва - човекът е бизнесмен с акъл, да прави пари!

  Някой беше казал, че е толкова прост, че не може един компютър да си сглоби сам. Дали? Май не той е простия, че му направиха машина за над 10К!!! И не е дал и една стотинка от джоба си! Кой е сега е простия? Не вярвайте на всичко, което гледате! Понякога е по-умно да се правиш на глупав, за да спечелиш! Възхищавам се на бизнес модела който си е създал. Другите глупости от видеата му няма да ги коментирам, който се чувства умен нека да ги взема насериозно, но са си екстра за губене на време и разпускане...

  Толкова от мен по темата... :D
  Ванката
 • Аз пък не схващам защо има такава злобна статия в такъв "реномиран" сайт! Нима да изкараш толкова хора навън и да ги накараш да изкачат връх Мусала не е повод за гордост? Аре малко слезте на земята.[URL=https://xender.vip/][color=#000000]xender[/color][/URL] [URL=https://discord.software/][color=#000000]discord[/color][/URL] [URL=https://omegle.onl/][color=#000000]omegle[/color][/URL].. И накрая не разбрах кой е тоя анонимен редактор? да ти подражават. За това поведението на певци и актьори се следи по цял свят под лупа и скандалите с тях са толкова големи, защото това е недопустимо. Само отворете YouTube канала му и вижте за каква излишна информация говорим. Вместо да информира и образова децата към правилната посока, той говори за "Нещата, които не искат да знаете - Свещените числа",
  denimkaty
 • В американския колектив е участвал българин, но по интересното име е Юри Марков, който е работил у нас :) И Уикипедия не винаги е меродавен източник... Видеото нямам намерение да гледам, защото при въпросния влогър или всичко е старо и добре познато, цили търси сензация с много грешки ! Ето тук има линк към доклада на тестовете на армията. Само са си изгубили времето.
  https://rationalwiki.org/wiki/Sniffex
  tzincbg
 • В американския колектив е участвал българин, но по интересното име е Юри Марков, който е работил у нас :) И Уикипедия не винаги е меродавен източник... Видеото нямам намерение да гледам, защото при въпросния влогър или всичко е старо и добре познато, цили търси сензация с много грешки !
  Боби13
 • Време е поне да си проверяват фактите. Да ни карат да се гордеем с измамници е срамно. [attachment=0]Screenshot_2019-08-24-09-46-55-966_com.UCMobile.intl.png[/attachment]
  tzincbg
 • Какъвто и да е, каквито и да са видеата му не е навредил никому. За мен е добър човек. Най-малко с постъпката си го доказа! А коментарите, че бил мързелив, мазен и т.н.са без никаква стойност за мен. Типична черта на българина, да завижда и плюе по успехите на другите. Намерил си е нишата - има пипи човека, действа си по нещата, а доказателство за това са неговите последователи. Знае как да се рекламира, да се лансира, и за мен е един завършен влогър за българските стандарти. Кой друг ще се похвали с такава аудитория, м? Може би финансираният от Huawei Никсънбал? Тоя пари да ми дават няма да му гледам нищо! :D
  Ванката
 • Чудесно. Но все пак не ми харесва, че при мистериите и "извънземните" находки показва неща, които са вече доказана измама и се прави, че не знае. Напр. пътешественик във времето, който се оказва герой от научно-фантастичен разказ, друг върнал се от бъдещето и спечелил милиони от акции с капитал $800, което е взето от статия на сатиричен сайт, "древна" ракета с "древен астронавт" от Истанбул, която се оказа правена преди 25 години от съвременни материали и др. Да има такива, за които е спорно, като "битката за Лос Анджелис", да беше включил само тях. Въпреки това може да не е виновен, а да е актьор като Саймън Уислър, който се появява в десетина канали с видеа всеки ден, а сценаристите са други.
  tzincbg
 • Човекът се извини, а събраните пари ги удвоява, за да ги дари на болно дете!

  https://youtu.be/wthKp3WdRuo
  Ванката
 • Не знам, пичове. Не знам дали има закон, който да забранява на някой да организира ходения по планините. Не знам дали изобщо и трябва да има толкова малоумни закони. Но знам едно нещо със сигурност - въпросният Слави често пуска т.нар. "tech" видеа, а в едно от тях обяснява колко благодарен е на някоя си там българска фирма, че са му сглобили компютъра. Момчето дори не може с това да се справи само. И цялата му "tech" кулутра е на подобно ниво. А и предполагам, че изобщо кулутурата му е горе-долу същата. Признавам, искат се нерви и желание да съебреш информацията, която той събира. Ама с него или без него светът ще си съществува и едва ли ще се усети липсата му, ако изчезне. Така че изобщо не разбирам защо това се превърна в такава медийна сензация.
  muamamu1