Wireless Life: Какви скорости да очакваме от 5G?

Wireless Life: Какви скорости да очакваме от 5G?

Когато измерваме скоростта на мрежите, почти винаги гледаме скоростта за пренос на данни. Затова и основните вълнения около 5G са обещанията за десетки пъти по-бързо сваляне, отколкото досега. За първи път обаче преносът на данни няма да е единственият важен елемент в новото поколение мобилни мрежи, защото много по-ниското времезакъснение (latency) също е на дневен ред.

Както обикновено обаче съществува разлика между нещата, които индустрията цели, това, което е постигнала днес, и най-вече - това, което е възможно в бъдеще. Затова и въпросът около очакванията за скоростите на 5G мрежите няма абсолютно еднозначен и прост отговор. Точно както и въпросът колко са бързи 4G мрежите.

Рубриката Wireless Life, която правим съвместно с Telenor, има за цел да даде отговори на базовите въпроси, свързани с 5G. В нея ще ви разкажем какво представлява 5G, докъде сме в развитието на технологията, как ще повлияе на живота и устройствата ни и къде е границата между реалността и митовете по темата. Ако имате каквито и да е 5G въпроси, можете да се свържете директно с Telenor на специалния имейл 5G@telenor.bg, Twitter, Facebook или на www.telenor.bg/5G.

Сваляй бързо

Когато става дума за пренос на данни, често използван пример е нужното време за сваляне на 4.7 GB - размера на един DVD филм. В това отношение отправната точка е DSL връзка със скорост 50 Mbps, през която това действие отнема около 13 минути. Оттук и започват въпросите за възможностите на другите мрежи.

За 5G можем да заложим на няколко цифри, които дават идея за възможностите на технологията. Според спецификациите в стандарта IMT-2020, който описва приетите от индустрията изисквания към 5G, новото поколение мрежи трябва да достигат максимална скорост от 20 Gbps. С такава скорост DVD-то би се свалило за по-малко от 2 секунди. На практика обаче днес производителите на оборудване не поддържат такава скорост. 5G модемът X65, който е разработен от Qualcomm и тепърва предстои да видим в устройства на пазара, поддържа скорости до 10 Gbps. С такава скорост филмът ще се свали за под 4 секунди.

За сравнение с досегашните технологии можем да вземем цифрата от 300 Mbps, която е теоретичният максимум на LTE мрежите днес и осигурява сваляне на филма за малко над 2 минути. Това обаче е теоретичната пикова скорост, която рядко може да се постигне в истинския свят, а още по-малко да се поддържа. Затова и средните 4G скорости са по-ниски и у нас стигат до около 80 Mbps, с които свалянето на филма ни би отнело близо 8 минути. За справка - според Speedtest, ние се нареждаме на 9-о място по най-бързи мобилни мрежи в света.

За 5G мрежите днес скоростите също са доста по-ниски от цитираните максимуми, като основната причина за това е ранното развитие на технологията. Този тип мрежи все още не използват пълния набор от честотен ресурс и оборудване, които да осигурят оптималната им работа. Затова и например в САЩ, където повечето 5G мрежи разчитат на нискочестотния обхват с добро покритие и ниски скорости, средната скорост на сваляне през 5G е едва 52 Mbps. Това е значително по-бързо от средните 4G скорости там от около 30 Mbps, но по-бавно дори от 4G мрежите у нас.

За щастие, на много места, включително и в България, нещата не стоят така и пиковите скорости от над 1 Gbps са напълно постижими, а средните скорости са доста по-високи. Най-добрият пример за реалните постижения при по-добре развити 5G мрежи идва от Саудитска Арабия и Южна Корея. Там средните скорости на 5G мрежите са съответно около 380 Mbps и 335 Mbps, което е в пъти по-бързо от средните 4G скорости в тези страни - съответно 30 mbps и 60 mbps.

В глобален план подобрението на скоростите при 5G спрямо предходното поколение е 5-6 пъти, но нека отново припомним, че навсякъде по света новата технология е в много ранен етап на развитие. Предвид средната скорост от около 80 Mbps на 4G мрежите у нас, можем спокойно да очакваме, че с 5G ще можем да разчитаме на над 400 Mbps, при това съвсем скоро. Тогава ще можете да разчитате, че въображаемото DVD, което сваляте, ще е в устройството ви след около минута и половина.

Сред целите на мобилната индустрията е в следващите няколко години да видим още по-голямо подобрение, както в инфраструктурата и мрежовото оборудване, така и в потребителските устройства. С тях ще се постигне по-добра свързаност, която ще предоставя консистентно висока скорост от над 1 Gbps, но не само.

Ключът към новите технологии

Една от разликите между 5G и всички предшестващи стандарти е, че за първи път скоростта за трансфер на данни не е най-важният елемент. Голямата амбиция на 5G са нови технологии, за които мигновената връзка между различни устройства е от водещо значение. Затова ключова метрика за мрежите от ново поколение е времезакъснението (latency), което осигуряват. Това е времето, нужно на едно устройство да предизвика реакция в друго устройство.

От потребителска гледна точка това е метрика, която днес засяга най-много геймърите. Възможността техните действия при онлайн игра да се отразяват колкото се може по-бързо, е от ключово значение, особени при състезателния гейминг. В бъдеще обаче разпространението на технологии като виртуална реалност, автономни автомобили, телемедицина ще зависи особено силно именно от възможностите, предоставени от 5G. За тези приложения е важно устройствата да могат да реагират мигновено, защото всяко забавяне може да е предпоставка за инцидент при автомобилите или физически дискомфорт при виртуалната реалност, например.

И тук спецификациите, които отразяват целите на 5G, са доста амбициозни с времезабавяне от 1 до 4 ms. Това са резултати, които засега се постигат при перфектни условия и не отразяват практическата реалност. В истинския свят постиженията на 5G днес са сравними с постиженията на най-добрите 4G мрежи и варират около 30 ms.

Тази метрика обаче остава най-важната цел за подобрение от страна на мобилните мрежи, но и от производителите на устройства. Времезабавянето зависи, както от свързаността, така и от възможностите на устройствата да обработят тези данни достатъчно бързо. Когато целите бъдат постигнати, 5G устройствата ще могат да разчитат на надеждна връзка с много висока скорост и много малко времезабавяне.

Заради всичко това въпросът със скоростите на 5G е малко по-сложен от очакваното. Все пак можем спокойно да разчитаме, че още в близките месеци ще получим скорости, които ще са в пъти по-високи от всичко, което сме използвали досега. А след още няколко години фантастичните от днешна гледна точка гигабитови връзки най-вероятно ще са нещо напълно обичайно.

Източници: Qualcomm, DT, OpenSignal, SpeedTest, Verizon

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • за всекиго по нещо имаме от всичко в България на 1 доволен клиент от даден оператор , се падат по 100 хейтъра .

    а както казваше Надя Тодорова лека и пръст във филма Господин за един ден " Тука ги имаме всякакви " доволни и недоволни.
    avanteex
  • [attachment=0]5C39872F-9188-4779-A9C3-2D47E34AC0D8.jpeg[/attachment] Вместо по форума, вече ще си говорим така 😂😂 Вчера си сложих и втората доза от пфайзер, така че очаквам стабилни 5G скорости… :D :lol:
    NSWDG
  • [b]ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ[/b]
    Добавям го, защото виждам, че сте пропуснали да го споменете.
    JKRL
  • Вчера си сложих и втората доза от пфайзер, така че очаквам стабилни 5G скорости… :D :lol:
    Ванката
  • Пълно е 5G хейтъри... навсякъде...
    Боби13
  • И тук ли има 5G хейтъри с 2 доктурантури и 4 магистратури по физика, слаботокови и комуникационни системи? Да не повярваш! Със същия ценз може да станете началници на АЕЦ “Козлодуй” и Държавен оперен театър…
    NSWDG
  • Е, пропускаш, че може маймуните на един клон ( клетка ) да са много повече, без това да се отразява на скоростта !
    Боби13
  • Много як пример с ДВД-то. Само дето на никой не му е притрябвало да сваля нещо различно от поточно видео, а за 4 К съдържание стигат 25 мегабита/секунда. Естествено за Замунда си е добре да имаш по-висока скорост, но аз от години не тегля торенти. Въобще 5 жи-то дава решение на разни несъществуващи проблеми - ip6 адреси за перални, прахосмукачки, климатици и бойлери. Иначе естествено, че е хубаво да го има, но освен да пържи мозъци с гъсто разположени станции, ако използва милиметров диапазон, няма разлика за крайния потребител от 4 жи.
    ipolit
  • Скоро китайчетата ще те гепнат и ще предпочиташ 5G пред това, което ще ти направят, другaрю Путин-Ким Чен Ун :) :) :)
    Боби13
  • "И все пак" чакаме официално потвърдено многогодишно изследване от независима лаборатория, институция, университет и т.н. върху живите организми (не само хората). ДО момента НЯМА такова. Така, че Теленор, Мобилтел и компания - не ни наливайте лимонада в ушите.
    strikercho