Wireless Life: Пет мита за 5G, без онзи с гълъбите

Wireless Life: Пет мита за 5G, без онзи с гълъбите

Общото между футбола, политиката и 5G е, че много хора се чувстват длъжни да изразяват мнение по тези теми. Друго общо е, че това са толкова популярни теми и че всъщност е напълно естествено да се появи нужда да изказваме мнението си по тях. Резултатът от толкова много говорене е, че на дневен ред излизат и неща, които не са особено близки до реалността.

Рубриката Wireless Life, която правим съвместно с Telenor, има за цел да даде отговори на базовите въпроси, свързани с 5G. В нея ще ви разкажем какво представлява 5G, докъде сме в развитието на технологията, как ще повлияе на живота и устройствата ни и къде е границата между реалността и митовете по темата. Ако имате каквито и да е 5G въпроси, можете да се свържете директно с Telenor на специалния имейл 5G@telenor.bg, Twitter, Facebook или на www.telenor.bg/5G.

Като оставим настрана изтреблението на гълъбите и други теории, 5G среща много неразбиране дори за базови неща. Затова и в последния материал от рубриката Wireless Life, която правим съвместно с Telenor, ще разгледаме някои митове за новата технология, които е крайно време да спрат да са тема на разговор. И да, няма да говорим за конспирации и гълъби.

Няма нужда от 5G

Според проучване на Ericsson от 2019 г. половината от потребителите на смартфони в Южна Корея и Австралия, както и 40% от тези в САЩ, твърдят, че скоростта на мобилния интернет не е достатъчно висока. У нас няма известни подобни изследвания. Много отдалечени локации в България обаче нямат достъп до широколентов интернет. Затова и повишените скорости и капацитет на новите мрежи, с което ще е възможно и доставянето на домашен интернет през 5G, всъщност са потребителска нужда.

Не по-малко важни са индустрията и бизнес клиентите. Развитието на технологии като виртуална и добавена реалност, автономни автомобили, автоматизирано производство и куп други е силно зависимо от по-добрата свързаност. Настоящите възможности за връзка разчитат на 4G мрежи, които, макар да са мобилни, не отговарят на много от техническите изисквания на новите приложения или ползват някаква връзка с кабел, която пък е непрактична. Затова и се ражда нуждата от нова, по-добра безжична технология, каквато е 5G.

5G е само за смартфони

И преди мобилните мрежи се използваха от устройства, които не са смартфони, като например от POS терминали и банкомати. При 5G тази тенденция ще е още по-силна и мобилните телефони няма да са двигателят на прехода към новите мобилни мрежи. Контекстът на това са предвижданията на IDC, че до 2025 г. на планетата ще има над 75 млрд. свързани устройства. За сравнение, според Gartner през 2019 бройката им е била 14.2 милиарда.

Голяма част от тези устройства ще са базирани на 5G и възможностите на новите мрежи, които ще отключат изцяло нови продуктови категории. Най-очевидните са леките и удобни носими устройства, като например очила за виртуална или добавена реалност. Към тях обаче влизат и множество IoT устройства - за дома, умните градове, индустрията, земеделието, бизнеса и т.н.

Вече има напълно функциониращи 5G мрежи

Добре, тук има уловка. Вече има 5G мрежи, включително и у нас. На практика обаче не би било коректно да кажем, че те са напълно готови. Причината отново е, че разчитат на ограничен честотен ресурс, който в някои случаи не е и напълно подходящ за пълното разгръщане на технологията. Затова и първите услуги от ново поколение са сравнително ограничени и нямат всички възможности, които завършените 5G мрежи ще имат. А и вече всички започват да разбират, че развитието на 5G мрежите и ползите от тях тепърва ще се разгръщат.

В България това започна да се променя с търга на честоти в спектъра от 3.6GHz, който се проведе в началото на април и донесе на трите големи мобилни оператора честотна лента от по 100 MHz. С новопридобития честотен ресурс операторите ще предложат средночестотна 5G мрежа, която идва с добро покритие и значително по-високи скорости от тези с LTE.

Дори тогава тепърва предстои операторите да получат и използват нискочестотен спектър в 700MHz както и високочестотен милиметров спектър. С тези обхвати ще се отключи и пълният потенциал на технологията. За целта обаче регулаторът има да свърши още много работа, а след това и мобилните оператори да изградят нужната инфраструктура.

Ще има 5G след ужасно много време

Работата на регулаторите е бавен процес, а изграждането на новата пълнокръвна 5G мрежа е сложно и скъпо. Затова и е логично да си мислим, че разпространението на тези мрежи ще отнеме ужасно много време. На практика обаче нещата вече се случват и очакванията са до 2025 г. повечето приложения на 5G да са факт на глобално ниво, а технологията да е масово достъпна. За разлика от предходните поколения, този път регулаторът и операторите са в крак с глобалните тенденции, което означава, че ако има забавяне, то ще е минимално.

Естествено, развитието на мрежите ще е поетапно, като първите стъпки вече са факт в по-гъсто населените райони и големите курорти, които първи ще са покрити от 5G. Следващите са останалите градски и крайградски региони, както и промишлените зони, с което ще започне и масовото използване на 5G в производството, което се очаква да се случи около 2022-2023 г. Последните приложения ще са свързани с IoT, умни градове, автономни автомобили и виртуална и добавена реалност в здравеопазването. Тези сценарии ще са факт към 2025 г., като изпълнението им ще зависи от нуждите на конкретни организации.

5G ще е “убиецът” на 4G

При предходните поколения мобилни мрежи се получаваше много рязко и бързо заместване. С 5G обаче ситуацията е малко по-различна и технологията ще съществува паралелно с 4G малко по-дълго. Причината е, че технологично двете поколения имат много споделени елементи и могат да работят паралелно. Това ще направи спирането на 4G мрежите по-бавно и безсмислено от бизнес гледна точка.

Според доклад на GSMA Intelligence през 2025 г. 15% от мобилните връзки на планетата ще са през 5G, докато в същото време LTE ще е основата за 59% от потреблението. Затова и GSMA смята, че LTE ще бъде част от мобилните технологии още поне 10 години. Дори прогнозите да са консервативни и LTE да си отиде по-бързо, със сигурност е прекалено рано да отписваме доброто старо 4G, което ще ни служи през следващите години.

 • Нямат общо двете неща. Мисълта ми беше, че печалбата може да накара някой неща да бъдат скрити. При всички случаи въздействие върху човека и другите организми има. Дори физиката го доказва. Дали е вредно? Не се знае.
  Scorpinox10
 • Не можах да разбера връзката на 5G и “ здравословните рискове на бялата захар”? Това е което се отваря от последният линк.
  mrazko
 • Така има, но на английски https://www.google.com/search?client=opera&q=white+sugar+health+risks&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
  Вито
 • Не го намирам в нет-а.
  Пробвах с доста ключови думи в търсачката, но излизат все други резултати.
  Scorpinox10
 • В доста от граничните села в България няма и 2G,Теленор ни обясняват какво е 5G, смешна история! В пограничните райони на страната няма GSM сигнал на доста места, камо ли интернет! В планинските села в страната е също, а за горите до тях и планината изобщо не говорим! Уж покритието е сериозно, пък се оказва, че е само над населените места и пътищата и то не навсякъде! Да не говорим за силата на сигнала, маково хората си изключват телефоните или поне интернета в пограничните райони със Сърбия и Македония, защото там сръбските и македонски мрежи "пробиват" доста навътре в страната и после получаваш космическа сметка! Добре, че аз съм си блокирал роуминга и това не ми е проблем, но за много от останалите е сериозен проблем! Та не ми говорете за 5G, тук тази технология ще навлезе поне след 10 години! Това, че вече я има на отделни места в столицата или някой и друг голям град, не е особена повод за гордост от операторите! Направо е смехотворно това тяхното, яко реклама, колко сме велики, за нещо, което го няма! Няма нормален 4G нет в страната, вие се хвалите за 5G!!!
  bibo35
 • Никога не се знае каква е истината. Моя опит показва, че мнението на тези, които имат финансова изгода, не може да се приема за безусловно вярно. Физиката е област, която не е изучена изцяло. Факт е, че прогреса носи и вреди. Много болести, които до вчера се смятаха за невъзможни в по-ранни години от живота на човека, се "подмладиха". Вече на 20 получават инфаркт, бум на диабета и много други. Така или иначе 5G e вече факт, а последствията, каквито и да са те, ще дойдат по-късно.
  Наскоро разсекретиха изследвания за бялата захар, отпреди много години. Проучванията са били, че трови организма, повишава кръвното и изхвъркянето и от тялото е много трудно. Но икономическия ефект е бил толкова голям и важен, че всичко е било скрито от хората.
  Има ли някъде източник за бялата захар - стана ми интересно?
  radko89
 • Никога не се знае каква е истината. Моя опит показва, че мнението на тези, които имат финансова изгода, не може да се приема за безусловно вярно. Физиката е област, която не е изучена изцяло. Факт е, че прогреса носи и вреди. Много болести, които до вчера се смятаха за невъзможни в по-ранни години от живота на човека, се "подмладиха". Вече на 20 получават инфаркт, бум на диабета и много други. Така или иначе 5G e вече факт, а последствията, каквито и да са те, ще дойдат по-късно.
  Наскоро разсекретиха изследвания за бялата захар, отпреди много години. Проучванията са били, че трови организма, повишава кръвното и изхвъркянето и от тялото е много трудно. Но икономическия ефект е бил толкова голям и важен, че всичко е било скрито от хората.
  Scorpinox10
 • За 5Г доказателства няма, че вреди, НО за цигарите има! И?! Някой да е спрял да пуши заради това, въпреки че на всяка кутия има отвратителни картинки с всякви болни? Някой да е спрял да ходи по кръчми или на гости щото не пуши, а там ще пушат???
  Вито
 • На теб 5G вече е повлияло :) Екранирай се, като отделно знаеш, че Китайчетата те търсят :)
  Боби13
 • Чудесно, хайде сега след тази безсмислена, общо взето статия, да представите ( заедно с Краванор, Ментел и подобните ) официално, дългогодишно изследване на независима световна лаборатория и институция, което категорично да доказва, че честотите, и технологията на мрежите от 5-то поколение, НЕ вредят на ЖИВИТЕ организми. Чакаме вече година, но няма. Защо ли?
  strikercho