Xiaomi патентова смартфон с вграден соларен панел

Xiaomi патентова смартфон с вграден соларен панел

Xiaomi е подала патентна заявка за смартфон с вграден в задния панел соларен панел, а на базата на чертежите LetsGoDigital са изготвили и рендър на предполагаемото устройство. Корпусът му изглежда тънък, а екранът заема цялата предна повърхност, като не е наличен прорез или отвор за селфи камера. Възможно е компанията да използва технология за вградена под дисплея предна камера, а липсата на хардуерен четец на отпечатъци подсказва, че и той може да е вграден в екрана. Над соларния панел отзад е разположена двойна основна камера.

Идеята за зареждане на смартфон със слънчева енергия определено е добра, особено за хората, които пътуват често или живеят в отдалечени местности. Все пак съществуват някои ограничения на технологията, като необходимостта от голям панел за ефективно зареждане. Освен това този метод предполага излагането на устройството на пряка слънчева светлина за продължителен период от време, което неминуемо ще доведе и до сериозно нагряване. Остава да видим дали компанията ще премине към реализиране на патента си.

Източник: LetsGoDigital

Оферти на деня

 • Първо относно циклите на батерията
  ето тук:
  е обяснено точно как се брои един цикъл.
  При едно включване и изключване на захранването това не се брои за цикъл. Цикъл е разреждане и зареждане на пълния капацитет на батерията или по-точно - ако капацитетът например е 10 Wh - изразходването и зареждането на 10 Wh е един цикъл.
  [i]"You complete one charge cycle when you’ve used (discharged) an amount that equals 100% of your battery’s capacity — but not necessarily all from one charge. For instance, you might use 75% of your battery’s capacity one day, then recharge it fully overnight. If you use 25% the next day, you will have discharged a total of 100%, and the two days will add up to one charge cycle."[/i]

  В този ред на мисли соларните батерии на унищожават батерията по никакъв начин, напротив - т.к. зареждането става по-бавно то е съпроводено с по-ниска температура, генерирана вътре в батерията, което от своя страна удължава нейния живот.

  източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Charge_cycle
  https://www.quora.com/What-is-a-battery-cycle-count

  Аз лично имам лаптоп, който на ден се включва и изключва поне по 5-6 пъти от зарядното (служебен).
  Ако по-горното твърдение беше вярно то той щеше да е с напълно умряла батерия преди дооста време (на 3 години е, което означава, че щеше да има над 3000 цикъла, но реално показва, че е на 600) и батерията си държи доста добре (примерно около 80% от времето, което държеше като нова).

  Относно патента - статията гласи, че XiaoMi са първите, които са го патентовали, не измислили... В случая е който превари, той завари.
  radko89
 • За какво говорим за патент изобщо след като Samsung преди 10 години направиха такъв модел
  langoff
 • Имах Logitech клавиатура с продълговат слънев панел (лента) в горната й част, почти от край до край. Води се слънчева, но де факто си има вградена батерия, осигуряваща операциите й по време на работа. Имаше и бутон за изключване, когато не се ползва. Бях относително доволен и си мислих, че "живея в бъдещето" (моделът е някъде от 2010/11), но технологията, както и тези от подобен тип, не са удачни и определено тези само с нормални батерии (Li-Ion), сменяеми АА/ААА, или USB са много по-добри. Защо? Защото даже и при най-малките колебания в осветлението батерията се зарежда, много често и над 100%, а циклите й на зареждане/разреждане са хиляди и непрекъсваеми. Батерията в Logitech-а беше специална по тази причина и, когато функционалният й живот свърши, въпреки че си купих същата батерия (беше изключително трудно), след свързването й клавиатурата не проработи повече, а в спецификациите на производителя пишеше, че батерията не може да се сменя и де факто при края на живота й клавиатурата просто се хвърля. А една такава батерия трае, ако не се ползва постоянно, до около 2 години, а цената на "слънчевата" клавиатура беше х3 на тези с нормални батерии/USB на тази и повечето други известни марки. Спасяваме природата, друг път. Затова си мисля, че и този телефон маркетингово звучи страхотно, но практически е пълна недомислица, защото разчита на вградената батерия, ще я унищожи много по-бързо от тези с нормални цикли на разреждане-зареждане веднъж на ден, а самата енергия от светлината в статята/слънцето ще е пренебрежимо малка, за да се усети във всекидневната работа.
  MEnergy
 • А като го нагрее слънцето Влизаш в QuickCharge режим и зарежда за минути.
  kucipo
 • А като го нагрее слънцето
  Gilespi
 • [url]https://www.gsmarena.com/samsung_e1107_crest_solar-pictures-2829.php[/url] [url]https://www.phonearena.com/news/Did-you-know-that-Samsung-launched-the-first-solar-powered-cell-phone_id67493[/url] с 10 години закъснение!
  pbosh
 • https://www.gsmarena.com/samsung_e1107_crest_solar-pictures-2829.php с 10 години закъснение!
  pbosh