Xiaomi патентова смартфон с вграден соларен панел

Xiaomi е подала патентна заявка за смартфон с вграден в задния панел соларен панел, а на базата на чертежите LetsGoDigital са изготвили и рендър на предполагаемото устройство. Корпусът му изглежда тънък, а екранът заема цялата предна повърхност, като не е наличен прорез или отвор за селфи камера. Възможно е компанията да използва технология за вградена под дисплея предна камера, а липсата на хардуерен четец на отпечатъци подсказва, че и той може да е вграден в екрана. Над соларния панел отзад е разположена двойна основна камера.

Идеята за зареждане на смартфон със слънчева енергия определено е добра, особено за хората, които пътуват често или живеят в отдалечени местности. Все пак съществуват някои ограничения на технологията, като необходимостта от голям панел за ефективно зареждане. Освен това този метод предполага излагането на устройството на пряка слънчева светлина за продължителен период от време, което неминуемо ще доведе и до сериозно нагряване. Остава да видим дали компанията ще премине към реализиране на патента си.

Източник: LetsGoDigital

 • Имах Logitech клавиатура с продълговат слънев панел (лента) в горната й част, почти от край до край. Води се слънчева, но де факто си има вградена батерия, осигуряваща операциите й по време на работа. Имаше и бутон за изключване, когато не се ползва. Бях относително доволен и си мислих, че "живея в бъдещето" (моделът е някъде от 2010/11), но технологията, както и тези от подобен тип, не са удачни и определено тези само с нормални батерии (Li-Ion), сменяеми АА/ААА, или USB са много по-добри. Защо? Защото даже и при най-малките колебания в осветлението батерията се зарежда, много често и над 100%, а циклите й на зареждане/разреждане са хиляди и непрекъсваеми. Батерията в Logitech-а беше специална по тази причина и, когато функционалният й живот свърши, въпреки че си купих същата батерия (беше изключително трудно), след свързването й клавиатурата не проработи повече, а в спецификациите на производителя пишеше, че батерията не може да се сменя и де факто при края на живота й клавиатурата просто се хвърля. А една такава батерия трае, ако не се ползва постоянно, до около 2 години, а цената на "слънчевата" клавиатура беше х3 на тези с нормални батерии/USB на тази и повечето други известни марки. Спасяваме природата, друг път. Затова си мисля, че и този телефон маркетингово звучи страхотно, но практически е пълна недомислица, защото разчита на вградената батерия, ще я унищожи много по-бързо от тези с нормални цикли на разреждане-зареждане веднъж на ден, а самата енергия от светлината в статята/слънцето ще е пренебрежимо малка, за да се усети във всекидневната работа.
  MEnergy
 • А като го нагрее слънцето Влизаш в QuickCharge режим и зарежда за минути.
  kucipo
 • А като го нагрее слънцето
  Gilespi
 • [url]https://www.gsmarena.com/samsung_e1107_crest_solar-pictures-2829.php[/url] [url]https://www.phonearena.com/news/Did-you-know-that-Samsung-launched-the-first-solar-powered-cell-phone_id67493[/url] с 10 години закъснение!
  pbosh
 • https://www.gsmarena.com/samsung_e1107_crest_solar-pictures-2829.php с 10 години закъснение!
  pbosh