Камерата на Huawei Mate 30 Pro ще ни изненада с два големи сензора

Камерата на Huawei Mate 30 Pro ще ни изненада с два големи сензора

Преди дни се появиха някои интересни детайли за камерата на Huawei Mate 30 Pro, които подсказаха, че китайската компания се кани сериозно да заздрави позициите си в областта на мобилната фотография. Според непотвърдената информация от Китай устройството ще предложи тройна камера с 40MP сензор с размер 1/1.55", променлива бленда (f/1.6, f/1.4) и RYYB филтър, 40МР (1/1.7") сензор с ултраширокоъгълен обектив (плюс Cine Lens функция) и 8MP телефото камера с 5х приближение.

Ако това се окаже истина, устройството на практика ще предложи два сензора с необичайно големи размери за смартфон, а комбинирането им в един модел може да се окаже особено интересно. Ако се питате колко точно са големи сензорите в сравнение с масово използваните, то може да погледнете тази графика, споделена от китайския лийкър Ice Universe.

В нея се сравняват сензорите на флагманските смартфони на Huawei и Samsung от последните години. Прави впечатление как P9, Mate 9 Pro, P10 и Mate 10 Pro разчитат на 12МР 1/2.9" сензор, който е по-малък от ползвания в Galaxy S7 edge, Galaxy Note7, Galaxy S8+ и Galaxy Note8 12МР 1/2.55" сензор. С P20 Pro обаче ситуацията се променя коренно и докато Samsung продължава да разчита на същия сензор, китайците залагат на 40МР 1/1.7" сензор.

Сензор с такъв размер се ползва в Mate 20 Pro и P30 Pro, а в същото време Samsung продължава да ползва 12МР 1/2.55" чип в Galaxy S9+, Galaxy Note9 и Galaxy S10+. Очакванията са, че ще го видим и в Galaxy Note10+. Според слуховете догодина Samsung ще промени стратегията си, но дали няма да е прекалено късно? Няколко години корейците правиха малки промени в камерите на своите флагмани, а за това време Huawei успя да постигне впечатляващ напредък, който няма лесно да бъде догонен.

Препоръчани оферти

 • Ще поживеем, ще видим 😉
  Боби13
 • "плюс Cine Lens функция"

  Интересно ми е какво представлява тази "функция"? :D
  Ето.
  https://mobilebulgaria.com/news/mate-30-pro-mozhe-da-vklyuchva-kinoobektiv
  Тук не виждам да е описано какво представлява тази "функция"? Освен това, Cine обективите се храктеризират все с неща, които не виждам как могат да бъдат вкарани в малкото обектиче на един телефон. Май PR-ът на Huawei няма граници. А този сайт пак лапва въдицата... заедно с месечните вноски за реклама, нали така? :D
  muamamu1
 • "плюс Cine Lens функция"

  Интересно ми е какво представлява тази "функция"? :D
  Ето.
  https://mobilebulgaria.com/news/mate-30-pro-mozhe-da-vklyuchva-kinoobektiv
  ronnie
 • Поредния шит
  Gilespi
 • "плюс Cine Lens функция" Интересно ми е какво представлява тази "функция"? :D
  muamamu1