Xiaomi ще инвестира 725 милиона долара за експанзия в Китай

Xiaomi ще инвестира 725 милиона долара за експанзия в Китай

Още 5 милиарда юана (725 милиона долара) ще похарчи Xiaomi през следващите три години за разширяване на своята търговска мрежа в Китай като отговор на намеренията на Huawei да увеличи своя пазарен дял в родината си. Xiaomi ще инвестира парите за разширяване на своите канали на дистрибуция и на програмата за бонуси на партньори и служители. Информацията на Bloomberg идва от запознат с плановете източник, който цитира вътрешна среща със съоснователя на компанията Лей Джун.

Наскоро стана ясно, че на фона на несигурната ситуация около бъдещите смартфони на Huawei за международните пазари и партньорството на компанията с Google китайците са решили да компенсират намалените доставки извън Китай, като увеличат пазарния дял в родината си до 50%. Компанията иска да направи това, като засили инвестициите в маркетинга и разшири каналите за дистрибуция.

Според източник на изданието Xiaomi иска да заеме първото място в Китай, но преди това приоритетната цел е да се изкачи до третата позиция от сегашното трето място по продажби. Компанията гледа на навлизането на 5G мрежите като на златна възможност да подобри позициите си. По данни на Canalys през първото тримесечие на годината Huawei е имала 34% от пазара в Китай, а Xiaomi е била с около 12%, но доставките на компанията са намалели с 13%, докато тези на конкурентите са отбелязали ръст с 41%.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня