Yahoo призна, че хакерска атака е засегнала около 500 милиона потребители

Yahoo призна, че хакерска атака е засегнала около 500 милиона потребители

След появата на слухове за масирано изтичане на потребителска информация от Yahoo, американската компания публикува официално съобщение, което ги потвърждава. От информацията става ясно, че голямата хакерска атака е била осъществена още през 2014 година и е засегнала около 500 милиона от ползващите услугите на Yahoo, а според компанията нападението е било финансирано от неустановена държава.

Засега това е най-голямата известна кибератака в историята, която е получила достъп до различна потребителска информация като имена, адреси за електронна поща, криптирани пароли, телефонни номера и некриптирани въпроси за сигурност и техните отговори. Според Yahoo не са изтекли данни за кредитните карти на потребителите.

ФБР вече разследва обстоятелствата около атаката, за която се заговори през август, когато хакер на име Peace се опита да продаде информацията от 200 милиона акаунта в Yahoo. Американската компания съветва потребителите, които не сменяли паролата си и въпросите за сигурност от 2014 година насам, да го направят веднага, а засегнатите ще получат съобщение с повече информация.

През юли Yahoo беше продадена на американския телеком Verizon за 4,8 милиарда долара, но негови представители не са били наясно с атаката и са научили за нея едва преди дни. Източници на Reuters от американското разузнаване смятат, че атаката е била държавно финансирана, защото прилича на предишни, които са били свързани с руски разузнавателни агенции.

Източник: BBC, Yahoo (1), (2)