Yahoo тайно е сканирала потребителската поща в услуга на щатските власти

Yahoo тайно е сканирала потребителската поща в услуга на щатските власти

Дни след разкритието, че хакерска атака е засегнала около 500 милиона от потребителите на Yahoo, американската компания понесе нов удар. Източници на Reuters разкриват, че през миналата година Yahoo е осигурила таен достъп на Агенцията за национална сигурност (NSA) или на ФБР до потребителските писма като отговор на засекретено искане от американското правителство. От Yahoo коментираха, че са спазваща закона компания и са в съответствие със законите в САЩ.

Компанията дори е създала софтуер, който е позволил на властите да претърсят стотици милиони акаунти в Yahoo Mail за специфична информация, но засега не е ясно какво точно е било търсено и дали подобни искания са отправени и към други. Според коментари на експерти това е първият случай, в който американска интернет компания се съгласява да изпълни исканията на щатски разузнавателни агенции в такъв мащаб. Решението явно е било взето от шефа на Yahoo Мариса Майер и то е довело до напускането на шефа по сигурността Алекс Стамос.

Американските закони дават право на разузнавателните агенции да нареждат предоставянето на потребителски данни, за които смятат, че могат да предотвратят терористична атака. Компаниите могат да се борят с подобни искания в специален съд, чиято работа не е публична. Reuters посочва, че Yahoo е избрала да не стига до съда, защото е смятала, че ще загуби делото. Google, Microsoft, Facebook и Twitter публикуваха изявления, че никога не са получавали подобни нареждания, но ако такива се появят, ще се борят с тях по съдебен начин.

Източник: BBC, Reuters

Ново

The New York Times пише, че Yahoo е адаптирала своя спам филтър, за да търси за конкретен код, който е свързан с държавно спонсорирани терористични организации.

 • Аз се чудя какво да правя с моята, защото Gmail & Outlook ги ползвам за сериозни неща, а Yahoo - за регистрации.
  Blue Sky
 • да, очевидно съм проспал новината за хакването на гмейл-а.. Пуснал съм 2-степенна верификация, но и тя може да се заобикаля.. Имах такава в Амазон и след като спрях да получавам смс-и за верификация по някаква причина, се наложи да им пращам сканирана лична карта, за да ми махнат тая опция, така че няма 100% сигурна защита според мен
  maxito2
 • Беше активирано но това не играе никаква роля щом Yahoo им дава достъп. Не че имам какво да крия но не е там работата.
  nikito_blend
 • Дано поне Gmail не изгърми с някое хакване Oчевидно си проспал новината от преди 4 години , но Gmail го хакнаха китайците, като ответна мярка и там намериха такива извратени неща че моментално биха шута на Google. Та са си филиал на трибуквените централи.
  A4i
 • Просто активирай 2-степенен начин на активиране и те боли знаеш кое, дали някой ти знае паролата. И не само на пощата трябва да се активира, ами навсякъде където е наличен :)
  sladyrko
 • То не че другите не го правят.. Но след като скриха за хакването на милиони акаунти и след тази новина, вероятно доста ще си затворят акаунта там.. Дано поне Gmail не изгърми с някое хакване..
  maxito2
 • Вече закрих пощата ми там, да си гледат работата.
  nikito_blend