YouTube започва да трие клипове, свързващи 5G с коронавируса

Притежаваната от Google популярна платформа YouTube затяга мерките срещу клиповете, които безпочвено свързват 5G мрежите със симптомите на коронавируса. Услугата забранява публикуването на такова съдържание и ще трие клиповете, които нарушават политиките й. Промяната идва малко след като YouTube обяви, че ще намали честотата, с която препоръчва такова видео и ще ограничи приходите от реклами от него.

BBC посочва, че този ход идва, след като в понеделник в YouTube е било предавано на живо интервю с подкрепящия конспиративни теории Дейвид Айк, който открито е заявил, че има връзка между 5G и актуалната пандемия. Освен това в отговор на въпрос е намекнал, че подкрепя палежите на мобилни антени, а в коментарите са се появили и призиви от зрители за подобни саботажи.

Другите твърдения на Айк включват теорията, че когато бъде създадена ваксина срещу коронавируса, в нея ще има микрочипове, чрез които хората ще бъдат контролирани. В продължилото над 2 часа и половина предаване водещият е заявил дори, че Бил Гейтс, който финансира разработването на ваксина, трябва да бъде арестуван. Видеото е било гледано от около 65 000 зрители, а много от тях са активирали плащания по време на предаването.

Въпреки че YouTube е била наясно за естеството на съдържанието още по време на излъчването му, компанията е изтрила видеото след неговия край. В отговор на запитване от BBC компанията е отговорила, че променя своята политика и вече ще премахва всяко съдържание, което оспорва съществуването и разпространението на Covid-19, както то е описано от СЗО и местните здравни власти. Тук влизат и конспиративни теории за връзката между симптомите на болестта и 5G.

Що се отнася до граничното съдържание, което може да дезинформира потребителите по опасни начини, компанията ще намали препоръчването му. Потребителите, които често нарушават правилата, рискуват да получат забрана да ползват функцията за предаване на видео в реално време. Компанията може да ограничи парите, които печелят нарушителите, а в краен случай ще закрие каналите им. В случая с видеото на Дейвид Айк провеждащият интервюто ще задържи получените от Super Chats средства, но YouTube ще дари своя дял за благотворителност. Каналът обаче ще бъде подложен на проверка.

Източник: BBC