Задава ли се недостиг и на смартфони?

Задава ли се недостиг и на смартфони?

През последните месеци чиповете станаха дефицитна стока и техният недостиг може да засегне и пазара на смартфони. Информация от източници на Reuters разкрива, че Qualcomm се затруднява да отговори на търсенето на нейните процесори, които се ползват в смартфони и в различни устройства от областта на потребителската електроника.

Samsung също е засегната от недостига на процесори Qualcomm. Според един от източниците това се отразява на производството на смартфони от нисък и среден клас, а друг твърди, че компанията няма достатъчни наличности и от Snapdragon 888, но засега не е ясно дали това засяга производството на флагманските модели на Samsung.

Друг източник от ОЕМ производител, който прави смартфоните на няколко големи марки, също е споделил за Reuters, че компанията е изправена пред недостиг на редица компоненти от Qualcomm и ще трябва да свие доставките на смартфони през тази година.

Засиленото търсене на потребителска електроника предизвика глобален недостиг на чипове, който на свой ред създаде много проблеми за производителите на автомобили. Reuters посочва, че това до голяма степен се е отнасяло до изработени по по-стари технологии чипове, но ситуацията е много по-комплексна.

Всички процесори на Qualcomm включват и чипове за управление на потреблението, които са изработени по по-стари технологии от компании като SMIC и TSMC. Reuters посочва, че компанията насочва тези чипове към производството на доходоносния Snapdragon 888, но от това страдат наличностите на чиповете от по-нисък клас.

Кризата се засилва и от паническото изкупуване на наличните чипове, което не само притиска капацитета за производство, но и вдига цените дори и на най-евтините компоненти. Така например често използван микроконтролер на STMicroelectronics вместо за 2 долара вече се продава за 14 долара.

Източник: Reuters

 • Вярно, сетих се за Нокиа 5800 и колко силни колонки имал :) Така и не разбра, че телефоните няма колони :) В момента религията му е Самсунг :)
  Боби13
 • Проблемът на Аполон не е Самсунг. В него просто надделява фанатизмът. Дали ще става въпрос за някоя марка, религия или каквото и да е, това няма значение. Още си спомням как върло защитаваше 5800 като най-скъпото му нещо в живота. Обаче не разбирам хората, които му обръщат внимание. Той няма да се промени. Ако имаше желанието да разбере от дума, нямаше ли да го направи за тези 15-ина година, откакто е във форума? Живейте по-спокойно и не се занимавайте с глупости.
  muamamu1
 • Ти си болен, много болен, страшно психически болен... Спри да пишеш, защото ставаш смешен и жалък... И запомни, че не харесвам ябълките, но явно ти липсва мозъчно вещество... Смееш се, че има зомбирани почитатели на Ябълката, но твоето зомбиране спрямо Самсунг не може да се сравни с който и да е почитател на друга марка...
  Боби13
 • Както винаги Аполон не е в час и причината за недостига не са цените, а недостига на чипове :) Има спад на купуването на нови телефони, особено айфони, доказано облъчващи хората! :D
  Fenche1
 • хахахах леле колко добре казано :Д
  [size=4][url=http://vvt45.brandbuilding.bg]сгъваема кошара[/url],[url=http://vvt46.brandbuilding.bg]седалки за кола[/url],[url=http://vvt47.brandbuilding.bg]стерилизатор[/url][/size]
  pllb
 • “Чиповете” отидоха за ваксини! :lol: :lol: :lol:
  Вито
 • “Чиповете” отидоха за ваксини!
  mrazko
 • Както винаги Аполон не е в час и причината за недостига не са цените, а недостига на чипове :)
  Боби13
 • Кожодерите са кои?
  Това е което плащам на месец за четри телефона купени директно от T-Mobile. Както и да ги смяташ са 6.57$ [attachment=0]E7F83EA5-1CA9-4E0F-9616-684B4EF09C7A.jpeg[/attachment]
  mrazko
 • С тия цени от по 1200€ , и световна икономическа криза, едва ли ще има недостиг на телефони. Няма да има кой да им ги купува, на тия кожодери!
  Fenche1