Honor View20: Неустоима цена и флагмански характеристики

Honor View20: Неустоима цена и флагмански характеристики

Първият флагмански смартфон за годината вече е факт и дори може да бъде закупен в България. Това е Honor View20, който откри по впечатляващ начин сезона на мобилните премиери, като предложи много атрактивна комбинация от дизайн, хардуерни възможности и иновативна камера - всичко това на изненадваща цена, и то във време, в което смартфоните струват все повече. В интерес на истината това е най-скъпият телефон на Honor досега, но на фона на очакваните цени от тазгодишните флагмани цената му е почти като на модел от среден клас.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Дизайн и дисплей

Honor View20 е представител на новата вълна телефони, които заменят изрязаните дисплеи с по-елегантно решение, при което в панела е пробит отвор за селфи камерата. Предложението на Honor се оказа първото извън Китай с подобен дизайн, но скоро ще видим много повече такива модели, включително и в серията Galaxy S10. При първата среща няма как да не забележите черния отвор в горния ляв ъгъл на екрана - в него се намира 25МР селфи камера, за която ще стане дума по-късно.

За разлика от изрязването на дисплея този подход осигурява повече място за нотификациите и другата информация в статус лентата. Ако присъствието на отвора не ви допада, винаги можете да го скриете с черна лента през настройките, но поне за нас нямаше проблем, защото зоната му не е особено голяма. Според компанията отворът за предната камера е значително по-малък (4.5 мм) от този в конкурентите модели, което се дължи на специалната техника за изработка, при която не се пробива течнокристалният слой на панела. Това повишава и здравината на цялата конструкцията, твърди Honor.

Смартфонът използва 6.4" LCD дисплей с резолюция 1080х2310 пиксела за пикселна гъстота от 398 ppi. Съотношението на панела е 19.25:9, което прави телефона малко по-широк в сравнение с Huawei Mate 20 Pro (19.5:9) например, но въпреки това устройството остава удобно за употреба. Дисплеят заема почти цялата предна част на телефона, като единствено долната рамка остава малко по-широка от останалите, но това е присъщо на почти всички други пълноекранни модели. Като цяло IPS панелът оставя отлични впечатления, като осигурява ярки цветове, големи ъгли на видимост, висок контраст и достатъчна яркост. По подразбиране е включен режим Vivid, но ако неговите наситени цветове не ви допадат, можете да преминете към нормален.

Страничната рамка е метална, а извитият 3D заден панел е стъклен. Компанията е ползвала специална технология за нанолитография, която позволява създаването на нанотекстура под стъклото, а тя на свой ред е довела до изключително ефектен V-образен градиент, който се променя според светлината. Според Honor вдъхновението за този дизайн е дошло от крилата на статуята на Нике от Самотраки. В крайна сметка Honor View20 е сред най-впечатляващите визуално смартфони, които сме виждали, и вдига високо летвата за останалите смартфони на 2019. Използването на стъкло за задния панел определено не прави телефона по-здрав при изпускане, но компанията поне е включила силиконов калъф в комплекта.

В долната част на телефона се намират USB-C порта и единственият високоговорител на телефона (звучи силно и ясно), върху дясната са бутоните за звука и за включване, а върху горната откриваме жак за слушалки и инфрачервен порт. Върху лявата страна е слотът за две SIM карти, но опция за добавяне на памет липсва - ще трябва да се задоволите с вградената, която според варианта е 128GB или 256GB. Задният панел съдържа сензор за отпечатъци (може да се ползва за действия като отваряне на падащото меню) и хоризонталната система на камерата, която комбинира 48МР основен сензор, 3D ToF сензор и LED светкавица.

Хардуер

В хардуерно отношение устройството има много общо с Huawei Mate 20 Pro. За работата се грижи познатият осемядрен 7nm чипсет Kirin 980, който комбинира няколко групи от ядра с различна производителност, които се активират според нуждата. Добавен е и двоен NPU блок за ускоряване на задачите с изкуствен интелект. Към него са добавени 8GB RAM и 256GB памет за файлове, която не може да се увеличи, но имайте предвид, че е налична и версия с 6GB/128GB памет. Както обикновено са включени и два слота за SIM карти. Флагманският чипсет на китайската компания се появява за първи път в модел от този ценови диапазон и както може да се предположи, осигурява висока производителност за безпроблемна работа с всички приложения и игри.

При желание може да се пусне и режим, който изважда максималното, на което е способен чипсетът, но това е за сметка на батерията. За ефективното охлаждане на процесора е добавена система за водно охлаждане, която позволява по-дългата игра при висока производителност, преди да се задействат алгоритмите за понижаване на честотата с цел охлаждане. Включена е и технологията GPU Turbo 2.0 за оптимизиране на производителността в определени игри (включително PUBG Mobile). Honor обяви и партньорство с Epic Games, което не само ще осигури на феновете на Fortnite, които закупят телефона, специален костюм, но и ще им позволи да играят с него при 60fps. View20 поддържа и ползване на втора честота при сателитно позициониране, но в момента това май не е активно или поне не се показва от специализираните приложения. Смартфонът е снабден и с тройна Wi-Fi антена, така че силата на сигнала да не страда, когато ръцете на потребителя покрият някоя от тях.

Софтуер

В софтуерно отношение откриваме Android 9 Pie с интерфейс Magic UI, който е идентичен с EMUI. Новото име явно е част от усилията на Honor да се дистанцира от компанията майка Huawei, но с течение на времето очакваме в него да се появят разлики. Като цяло в интерфейса няма изненада, ако сте виждали телефони на Huawei - стандартният вид на Android е скрит напълно под софтуерната обвивка, усеща се влиянието на iOS, има изобилие от допълнителни функции, а управлението на процесите във фонов режим е агресивно. Сред полезните добавки в интерфейса е App Twin за едновременно ползване на два акаунта в приложения като Facebook, Messenger, WeChat и WhatsApp.

Иначе както и при другите телефони на Huawei и Honor много от вградените приложения дублират стандартните за Android - например Calendar, Music и Clock. Добавена е и опция за лицево разпознаване, която разчита на предната камера. Това не е особено сигурен метод за заключване на телефона, но за щастие на разположение е и бърз сензор за отпечатъци върху задния панел. Включена е и системата за жестова навигация, която познаваме от Mate 20 Pro. Като цяло тя работи добре, но връщането назад с плъзване на пръст в края на екрана пречи на показването на менютата в много приложения - сега те могат да се извикат, като плъзнете пръст в горната част на екрана, но това е неудобно заради височината на телефона. Ако управлението с жестове не ви допада, можете да активирате традиционните виртуални бутони.

Камера

Honor View20 има и иновативна камера. Устройството е сред първите, които добавят 3D ToF сензор, а освен това е първото в Европа с новия 1/2" 48МР сензор Sony IMX 586, който стои зад оптика с бленда f/1.8. Сензорът е с Quad Bayer пикселна подредба (при него 2х2 съседни пиксела с размер 0.8 микрометра са от един цвят), което означава, че е създаден главно за снимане в 12МР режим чрез комбиниране на 4 пиксела в един голям с размер 1.6 микрометра. Можете да снимате и в пълната му резолюция, но тогава губите опцията за приближение, а и на софтуера се налага да работи допълнително, за да успее да конвертира информацията за всички пиксели.

Всъщност Honor View20 има и втори 48МР режим, който се нарича AI Ultra Clarity. При него за период от няколко секунди устройството заснема множество 48МР снимки и след това интелигентно комбинира различни детайли от тях в един кадър. Намесва се и блокът за ИИ, който анализира снимките, за да премахне размазани или неясни части. Този режим е приложим за добре осветени сцени без движещи се обекти и с него можете да получите извънредно детайлни снимки - такива, в които след това можете сякаш да зуумвате безкрайно. При него се запазват повече фини детайли спрямо обикновения 48МР режим.

При снимане в 12МР може да се ползва и опцията за HDR в реално време, при която половината пиксели снимат с една експозиция, а останалите с друга, а след това данните се комбинират. Huawei вече ползва този подход в моделите P20 Pro и Mate 20 Pro, а сега го добавя и в серията Honor. Като цяло View20 може да осигури много впечатляващи снимки, а представянето му при намалена осветеност доближава това на Mate 20 Pro. Добавен е и режим с изкуствен интелект, който ползва Kirin 980 за разпознаване в реално време на сцената, като може да определи над 60 категории и над 1500 сценария и въз основа на тях прилага необходимите настройки.

Камерата се справя много добре с изключен ИИ, като показва голям динамичен диапазон, добро цветопредаване и улавя много детайли. При активиране на ИИ цветовете се насищат, но не толкова, че това да е дразнещо. Добавеният към основната камера 3D ToF сензор се ползва за определяне на дълбочината на сцената, формата на обектите и разстоянието им до телефона, което помага за по-добре отделяне на обекта от фона при снимане на портрети. Добавката позволява и корекции на формата на тялото на човека пред обектива - така можете лесно да го направите по-слаб, но не прекалявайте, защото максималната степен създава неестествени резултати. Тази опция работи и при запис на видео.

В галерията можете да видите снимки в резолюция 12МР, 48МР и 48МР AI Ultra Clarity. За да ги отворите в пълна резолюция натиснете с десен бутон върху снимката и изберете от менюто view image.

Сензорът може да се ползва и за управление на игри чрез движения на тялото, но не смятаме, че това ще е нещо, с което ще се занимават потребителите на телефона. Като цяло тази 3D технология едва сега намира път към телефоните и ще трябва да почакаме разработчиците да й намерят съответното приложение в своите продукти. Устройството предлага познатия нощен режим за снимане с дълга експозиция от ръка, който работи като този в P20 Pro и Mate 20 Pro, но осигурява по-шумни снимки. Дори и без да го активирате обаче, пак можете да получите подобни снимки на тъмно, защото автоматично се задейства HDR функцията, но в тях има дори повече шум.

Добавянето на чипсета Kirin 980 позволява на телефона да приложи впечатляващата стабилизация с изкуствен интелект и при запис на 4K видео. Могат да се използват и различни ефекти като например селективна десатурация на фона зад хората в кадър, боке ефект, различни цветни филтри и т.н. - за тези добавки писахме в ревюто на Mate 20 Pro. Смартфонът може да записва и кратки super slow motion клипове при 960 fps, но околната осветеност трябва да е много добра, за да получите хубави резултати. Камерата за селфита е с резолюция 25МР и бленда f/2.0. Тя поддържа създаването на HDR снимки, а освен това отново разчита на изкуствен интелект за подобряване на изображенията.

Батерия

Смартфонът се захранва от батерия с капацитет 4000 mAh, която в комбинация с оптимизациите на софтуера и ползването на 7nm чипсет може да осигури много дълго време на автономна работа. Това не ни изненада на фона на постиженията на P20 Pro и Mate 20 Pro и е добра новина за всички потребители на смартфони, които не искат да мислят за зарядно поне за ден. Както и да ползвахме телефона, батерията му осигуряваше поне 24 часа работа, а ако не го натоварвате с тежки задачи, не е изключено да успеете да постигнете и автономност от два дни. Опция за безжично зареждане липсва, а зареждането става при 4.5V/5A чрез технологията Huawei/Honor SuperCharge. Тя позволява за 30 минути да се зареди 55% от капацитета на батерията. Това не е толкова бързо, колкото 40-ватовата технология в Mate 20 Pro, но пак е достатъчно впечатляващо.

Финални думи

Honor View20 уверено продължава настъплението на китайската компания и макар да е най-скъпият й флагман досега е и най-добрият. Устройството замени изрязването на дисплея със ставащия модерен пробит отвор за селфи камерата, който осигурява значително повече полезна площ в статус лентата. Предлага още атрактивен дизайн с голям дисплей върху почти 92% от предната част, батерия за дълги часове на автономна работа, бърз флагмански чипсет със система за течно охлаждане, изобилие от памет и иновативна основна камера.

Тя залага на сензор с висока резолюция, който ще срещаме все по-често през тази година, а освен това го допълва от 3D ToF сензор, който тепърва ще влиза в употреба. Да не говорим, че осигурява снимки с много високо качество. Устройството има и атрактивна цена, която му позволява да предизвика значително по-скъпите тазгодишни флагмани, макар да не предлага екстри като водоустойчивост и безжично зареждане. Не споменаваме липсата на вграден в дисплея сензор за отпечатъци, защото класическото капацитивно решение на View20 все още работи много по-добре.