Huawei P9 lite mini

Huawei P9 lite mini

Доскоро по-евтините модели на Huawei имаха собствена ясно обособена продуктова линия, но явно това е на път постепенно да се промени. В крайна сметка Samsung също кръщава всичките си смартфони Galaxy и явно в маркетинг отдела на Huawei са решили, че добрият имидж на P серията може да се използва в цялата продуктова гама на компанията. Доказателство за това е появата на Huawei P9 lite mini. В интерес на истината това име се среща само на някои пазари, докато на други устройството се предлага като Huawei Y6 Pro 2017, като двете версии са почти идентични хардуерно.

Дизайн и изработка

Huawei P9 lite mini следва визията на своите по-големи събратя от lite серията. В случая обаче все пак говорим за по-базов смартфон и трябва да отчетем, че Huawei са се постарали в изработката, която е повече от солидна. Добро впечатление правят и вложените материали, които определено не са типични за ниския ценови сегмент, в който се позиционира устройството. В P9 lite mini намираме метален заден капак, който придава необходимата доза премиум усещане на телефона, но страничната рамка е пластмасова макар и да прилича на метална. Приятното усещане се допълва и от 2.5D стъклото върху дисплея. Още по-приятна изненада в този ценови сегмент е наличието на сензор за пръстови отпечатъци, който е разположен на гърба на телефона.

За някои потребители това вероятно не е най-подходящото място за поставянето му, но в крайна сметка всеки има различни предпочитания. За едни позиция върху задния панел е оптимална за удобството при работа, когато телефонът е в ръката, но други предпочитат да е отпред, за да го отключват бързо, когато телефонът е на маса или пък в стойка за автомобил. Самият сензор отчита точно и бързо (0,5 секунди), така че нямаме никакви забележки към неговата работа. Освен за отключване естествено той може да се ползва и за редица други функционалности, които могат да бъдат зададени от потребителя, като например активиране на затвора на камерата. Устройството е с размери 143,5 x 71 x 8,1 мм и тегло от 145 грама, които са напълно обичайни за смартфони с такъв диагонал на дисплея.

Дисплей

Huawei P9 lite mini е оборудван с 5-инчов LCD дисплей, а предлаганата резолюция е 720p за пикселна гъстота от около 294 ppi. В бюджетния клас трудно можем да очакваме нещо повече. Ъглите на видимост са добри и единствената забележка е сравнително ниската максимална яркост, която би могла да създаде проблеми при ярка слънчева светлина. В нормални условия обаче екранът се представя повече от задоволително, като осигурява добре четим текст и приятно изглеждащи изображения. Добавена е и опция за промяна на цветната температура на дисплея и така ще можете да го настроите според предпочитанията си. Има и функция за намаляване на синята светлина за комфортна употреба вечер.

Производителност

Huawei P9 lite mini е снабден с четириядрен процесор Snapdragon 425 с честота 1,4GHz и видеочип Adreno 308. Устройството разполага с 2GB RAM, а паметта за приложения е 16 GB, от които на разположение на потребителите са около 10 GB. От такъв процесор трудно могат да се очакват чудеса, но в ежедневната работа особени проблеми няма, макар че приложенията стартират с малко забавяне. В крайна сметка чипът осигурява адекватна производителност за функционирането на операционната система и за работата с различни приложения. Двата гигабайта оперативна памет осигуряват съвсем прилична работа в многозадачен режим, стига разбира се да не се престаравате с броя на отворените приложения във фонов режим.

С игрите положението седи по подобен  начин. Така или иначе аркадните и 2D заглавията нямат никакъв проблем с оглед на наличния хардуер. При 3D заглавията не трябва да се очакват чудеса, но Adreno 308 все пак успява да се справи задоволително с повечето игри. В случая и по-ниската екранна резолюция също помага за поддържане на висока кадрова честота. Смартфонът постига около 36 000 точки в теста Antutu, а в Geekbench реализира 653 точки за едно ядро и 1840 точки в многоядрения тест. Резултатът от теста Epic Citadel при ултрависока резолюция е 42,9 fps. Естествено Huawei P9 lite mini е всичко друго, но не и специализиран смартфон за геймъри, но в никакъв случай не е устройство, което ще ви лиши от любимите игри.

Софтуер

Huawei P9 lite mini идва с Android 7.0, като от Huawei съвсем естествено са добавили собствения си интерфейс EMUI, който е в най-новата си версия 5.1 и е почти идентичен като визия и функционалност с този на флагмана P10. В EMUI все още може да се открие прилика с iOS, но тя вече не е толкова натрапчива и се ограничава най-вече до външния вид и някои от функциите. С всяка изминала версия обаче интерфейсът на Huawei все повече добива собствена идентичност и вече е значително по-приятен, удобен и функционален от ранните си версии. По-добрата новина е, че въпреки сериозната визуална модификация на Android 7.0 всичко работи много плавно и дори инсталацията на много приложения не забавя видимо устройството. Специално в бюджетния ценови клас това е изключително важно и далеч не може да се каже за всички представители на конкуренцията.

Все пак забелязваме, че в телефона има много предварително инсталирани приложения, но поне част от тях могат да се премахнат. В P9 lite mini получавате Phone Manager, който помага за оптимизиране на устройството, магазин за допълнителни теми, огледало, фенерче, програма за запис на аудио, софтуер за архивиране на информацията, файлов мениджър, галерия, Huawei Health и HiGame, което дава достъп до селекция от игри. Можете да промените конфигурацията на бутоните за управление, да изберете дали приложенията да се показват върху основния екран или в отделна секция, да контролирате нотификациите и енергопотреблението във фонов режим и много други.

Камера

Смартфонът е оборудван с 13-мегапикселова основна камера с автофокус и с 5-мегапикселова предна камера за селфита. Основната камера разполага и с LED светкавица, a при предната осветяването на лицето става чрез дисплея. Времената, в които бюджетните смартфони бяха почти неизползваеми за фотография, за радост отдавна отминаха и P9 lite mini е поредното доказателство за това. Естествено няма да намерите оптика на Leica като във флагманите, но използваните сензори и за двете камери позволяват правенето на добри снимки. При достатъчна светлина кадрите от основната камера съдържат много детайли, а фокусирането е бързо.

Приложението за контрол на камерата е сходно с това в моделите от по-високия клас и предлага редица режими и филтри, които позволяват да разнообразите кадрите, а освен това включва режим за ръчно управление на различни параметри. Предната камера пък разполага с допълнителни настройки за селфита, които включват режимите “Перфектно селфи” и “Разкрасяване”. При видеото имате възможност да записвате във FullHD резолюция с 30 кадъра в секунда, а резултатите са задоволителни с оглед на ценовия клас.

Тестови снимки и видео

Батерия

Смартфонът се захранва с енергия от 3020 mAh батерия, която се представя отлично. Все пак трябва да имаме предвид, че Huawei P9 lite mini използва четириядрен процесор, а дисплеят е с резолюция 720p. Всичко това гарантира по-скромна консумация на енергия, а батерията без никакви проблеми изкарва цял ден при максимално натоварване. При по-умерена употреба ще се наложи да прибегнете до зарядно чак към края на втория ден, а това е резултат, с който малко смартфони могат да се похвалят в наши дни.

Според Huawei телефонът предлага до 15 часа гледане на HD видео или 12 часа браузване в интернет през LTE мрежи с едно зареждане и нашите впечатления от представянето на P9 lite mini потвърждават тези цифри. За батерията си устройството получава отлична оценка и поне според нас няма да ви се налага да прибягвате съм вградените енергоспестяващи режими. Това пък прави липсата на бързо зареждане пренебрежимо малка.

Заключение

Huawei P9 lite mini е много приятна изненада в бюджетния клас. Устройството предлага качествена изработка с премиум материали, добър дисплей и съвсем прилична камера, която спокойно може да се конкурира със смартфони от по-високия ценови сегмент. Батерията му заслужава само суперлативи, а автономната работа в продължение на повече от един пълен ден позволява да се пренебрегне липсата на бързо зареждане. Използваният процесор и двата гигабайта RAM са задоволителни и в никакъв случай не пречат на пълноценното използване на устройството в ежедневната работа. Смартфонът предлага също така много добър обхват и отлично качество на провежданите разговори.

Като основен минус можем да посочим скромните 16 GB памет за приложения, от които за потребителите са достъпни едва 10GB. В наши дни това е санитарният минимум, така че инвестицията в карта памет е почти задължителна. При нейната инсталация обаче ще трябва да се лишите от втория слот за SIM карта, защото P9 lite mini, подобно на повечето други смартфони, използва хибриден слот, в който трябва да избирате между карта памет и втора SIM карта. Това обаче са дребни подробности, които трудно могат да развалят цялостното позитивно представяне на телефона.