OnePlus 5

OnePlus 5

Пазарът на смартфони е толкова конкурентен, че на него е трудно да се утвърди нов и никому неизвестен производител, особено ако става дума за стартъп компания. През годините станахме свидетели на много такива опити, които до голяма степен се оказаха неуспешни, но едно име неминуемо излиза на преден план, щом стане дума за нов играч, който се опитва да предизвика утвърдените производители. Става дума за китайската компания OnePlus, която макар и да се определя като стартъп, има подкрепата на един от най-големите производители на смартфони в света – OPPO, и се възползва от неговата договаряща сила по отношение снабдяването с компоненти.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Все пак дори и с такива солидни връзки, OnePlus трябваше да запознае потребителите с името си и го направи чрез изобретателна кампания в социалните мрежи, система за покупка чрез покани и таргетиране главно на потребителите с технологични познания, които търсеха по-евтини смартфони с флагмански хардуер. Няколко години по-късно OnePlus вече е добре позната марка, а продуктите й могат да бъдат закупени през нейния официален магазин от много точки по света, включително и от България. Дни преди премиерата на новия OnePlus 5T ще рaзгледаме представения в края на юни OnePlus 5.

Дизайн и изработка

Устройството вече не се предлага през официалния сайт в очакване на новия модел, но все още има много онлайн магазини, които го предлагат, и очакваме цената му да стане още по-атрактивна. Смартфонът е с изработен от масивен алуминиев блок корпус, който е обработен прецизно и създава усещане за премиум продукт. До известна степен OnePlus 5 следва дизайна на своя предшественик, но като цяло е по-тънък и по-заоблен.

В допълнение линиите за антените са дискретно изнесени към ръбовете на задния панел и в черната версия, която тествахме, са почти незабележими. Панелът е леко извит и изтънява към краищата, което създава усещането, че устройството е по-тънко, отколкото е, макар че 7,25 мм не е никак много. При по-внимателно разглеждане на корпуса се вижда, че той е с по-комплексна форма и има трапецовидно сечение, което допринася за по-удобното захващане, a по целия му периметър преминава т.нар. линия на хоризонта.

Върху дясната страна откриваме бутона за включване, който служи и за заключване на екрана, и слота за две nanoSIM карти. Върху лявата са бутоните за контрол на звука и познатият слайдер с три позиции, който служи за изключване на звука или активиране на режим “не ме безпокойте”. Върху задната страна откриваме новата двойна камера, която стърчи над панела, и оставената до нея двойна LED светкавица. Долната страна е запазена за USB Type-C интерфейс, високоговорител и жак за слушалки. Отпред ни посрещат покритие от Gorilla Glass 5 и сензор за пръстови отпечатъци, който е керамичен за увеличена здравина.

Дисплей

ОnePlus иска да предизвика флагманите на другите компании, но в същото време продуктите й продължават да предлагат сравнително ниска екранна резолюция. Във време, в което на пазара вече има смартфони с 4K дисплеи (поне за нас това е прекалено), OnePlus 5 продължава да залага на екран с full HD резолюция. Разбира се, това има своите плюсове особено по отношение на потреблението на енергия, но потребителите свикнаха да намират във флагманите екрани с по-висока резолюция.

Дисплеят на OnePlus 5 е с диагонал 5,5” и е изработен по AMOLED технология, което означава, че осигурява изображение с ярки цветове и голям контраст. Компанията е добавила възможности за оптимизиране на цветовете, така че всеки със специфични изисквания за цветопредаването може да избере sRGB или DCI-P3 гама, а освен това има възможност за допълнителна настройка на цветната температура.

Хардуер

Устройството залага на чипсет Snapdragon 835 с максимална честота 2,45Ghz, който влиза в характеристиките на останалите флагмански смартфони от тази година и е най-мощното предложение на Qualcomm, а към него са добавени 6GB или 8GB LPDDR4X RAM и 64GB или 128GB вградена памет. Ние тествахме версията с максимално количество памет и не срещнахме никакви проблеми с работата на телефона. Всичко работи изключително бързо, приложенията се отварят почти светкавично, а превключването между отворения във фонов режим софтуер е безпроблемно. Телефонът се справя с всяка задача, с която го предизвикате, но с такъв хардуер това не е изненадващо. Компанията е добавила и функцията App Priority, която се учи от навиците на потребителите и ускорява стартирането на често използваните приложения – подобна опция предлагат и някои телефони на Huawei.

Софтуер

OnePlus 5 използва операционна система на име OxygenOS, която е базирана на Android 7.1.1. Интерфейсът е максимално близо до стандартния изглед на Android, но с множество добавени опции за персонализация, които позволяват да промените куп неща според предпочитанията си. От лявата част на основния екран се намира Shelf – панел, който организира различна полезна информация в уиджети. Така можете с един поглед да видите прогнозата за времето и предстоящите записи в календара, да запишете бележка, да видите данни за батерията, свободната памет и използваните мегабайти, да стартирате често използвани приложения или да наберете предпочитани контакти. В този панел могат да бъдат добавени всички налични уиджети в системата, но ако предпочитате, можете да го изключите.

Компанията е добавила и специален режим за четене, който оптимизира дисплея, като филтрира синята светлина и показва изображенията в сива скала. Тази опция може да се включи ръчно или да се зададат приложения, при които да се включи автоматично. Ако обичате да играете, ще оцените и режима, който по време на игра блокира нотификациите и заключва капацитивните бутони. Той също може да се активира ръчно или автоматично за избрани приложения. В настройките откриваме и функция за заключване с парола на избрани приложения. Устройството поддържа управление чрез жестове като заснемане на екранни изображения чрез плъзване на три пръста върху екрана, спиране на звука на входящ разговор с обръщане на телефона с дисплея надолу, събуждане чрез двукратно потупване на екрана, стартиране на приложения чрез изписване на буква върху дисплея и много други.

Сред функциите е и такава, която активира екрана при вдигане на телефона, което е удобен начин за проверка на часа и наличните нотификации. Както и при предишните телефони на OnePlus можете да изберете начина на управление на телефона – чрез капацитивните бутони от двете страни на сензора за отпечатъци или чрез виртуални бутони върху екрана. Допълнителни възможности за персонализация осигуряват възможността за асоцииране на различни действия към двата бутона и сензорът при продължително или двукратно натискане. OxygenOS позволява задаване на тъмна тема, което е полезно заради AMOLED дисплея, а освен това можете да смените иконите или шрифта – платформата ползва такъв, който е специално разработен от OnePlus, има и опция за избор кои икони да се показват в статус лентата.

Камера

OnePlus 5 предлага двойна основна камера, която работи подобно на решението на Apple – едната (16МР, f/1.7) е с широкоъгълна оптика, а втората (20МР, f/2.6) е с телефото, което осигурява 2х приближение с по-добро качество с натискането на бутон. Двете се ползват и за симулиране на боке ефект при заснемане на портрети – това работи добре, но подобно на другите решения понякога системата не може добре да отдели обекта от фона и резултатът не е толкова добър. Камерата няма оптична стабилизация и единствено 16МР сензор е снабден със система за електронно стабилизиране.

По отношение на приближението оптичното е 1.6х, а останалото до 2х се реализира софтуерно. Интересно е, че системата превключва между двете камери според условията – така например понякога за приближението се ползва първата камера и се прилага цифров zoom, което води до появата на повече шум, а понякога втората, което осигурява по-добро качество. Като цяло камерата на телефона се справя добре, като осигурява снимки с ярки цветове и много детайли при ярка светлина, а автофокусът е много бърз, но все пак качеството отстъпва на камерите на HTC U11 или Samsung Galaxy S8. Балансът на бялото също е точен. Понякога обаче се наблюдава загуба на детайли в снимките на открито и се появява ефект като картина с водни бои. При слаба осветеност се появяват повече шум и артефакти от JPEG компресията и се губят детайли, но това е очаквано, макар че светлата бленда помага върху сензора да попадне повече светлина.

Телефото камерата като цяло осигурява снимки с по-ниско качество, което се влошава още повече при намалена осветеност, затова е най-добре да я използвате в при достатъчно светлина. Приложението за контрол на камерата понякога преекспонира кадрите, но това лесно се контролира чрез слайдера, който се появява до индикатора за фокус. Камерата предлага панорамен и slow motion режим, а освен това има и професионален режим, който дава контрол над различни параметри на снимане, а освен това позволява запис на кадрите в RAW формат за последваща обработка. Смартфонът записва видео с максимална резолюция 4K, но имайте предвид, че при ползване на телефото лещата картината не е особено стабилна. За селфита има 16МР камера, която осигурява добри снимки и също може да записва 4K видео.

Тестови снимки и видео

Батерия

OnePlus 5 предлага батерия с капацитет 3300mAh, която при средна употреба с лекота осигурява енергия за цял ден на автономна работа и дори остава за следващия. Дори и да ползвате активно много приложения, гледате видео, забавлявате се с игри и слушате музика един заряд, би трябвало да ви стигне за цял ден. Снабдяването с енергия става скоростно чрез технологията за бързо зареждане Dash Charge (5V 4A), която за половин час може да осигури енергия за ден на работа (от 0% до около 70%). За разлика от другите алтернативни решения, които загряват телефона и водят до спад в скоростта на зареждане, Dash Charge запазва устройството по-хладно, така че зареждането става винаги с висока скорост.

Заключение

Тазгодишните флагмански смартфони ни изненадаха с повишени цени и OnePlus 5 също не прави изключение от това, защото цената на базовата му версия се увеличи до 499 евро от 439 евро при OnePlus 3T. Въпреки това устройството продължава да е значително по-евтино от предложенията на утвърдените производители, така че осигурява много добра стойност за парите си. Устройството осигурява премиум дизайн с отлична изработка, компактни размери, мощен хардуер (още не сме убедени, че телефон има нужда от 8GB RAM) и осигуряваща дълго време на автономна работа батерия, която се зарежда изключително бързо. Софтуерното преживяване на OxygenOS също е отлично, като чистата версия на Android е допълнена с множество полезни опции, а направените оптимизации водят до изключително бърза работа на цялата система, която лесно може да засрами по-скъпите конкуренти.

Камерата също се представя добре, но винаги има място за подобрение и бихме желали да е снабдена с оптична стабилизация. В крайна сметка OnePlus 5 успява да подобри всички досегашни опити на китайската компания и осигурява много добра алтернатива на останалите флагмани. Очакваният тази седмица OnePlus 5T се очертава сравнително малък ъпдейт и ще е интересно да видим какво ще предложи OnePlus 6 догодина – надяваме се сред промените да има  дисплей с по-висока резолюция и подобрена камера. Едно е ясно – OnePlus 5 вече не е само за феновете на марката, а може да допадне на масовия потребител, който търси мощно устройство, способно да прави много неща, за по-малко пари.

  • От г*з* си ли да го извади това инфо.
    milenski73
  • дай малко повече инфо Росене ;)
    Peet76