LG Q6

LG Q6

LG започна годината с премиерата на флагманския модел G6, който предложи дисплей със съотношение на страните 18:9 и намалени странични рамки за максималното увеличаване на екранната площ и запазване на физическите размери компактни за удобна употреба с една ръка. Междувременно концепцията беше възприета и от други производители на смартфони, макар че превръщането на телефоните в големи дисплеи не е нова идея и през годините имаше опити в тази насока, но едва през 2017 това стана масова тенденция.

Добрата новина е, че този атрактивен дизайн не е запазен само за скъпите модели. LG реши да докаже това с премиерата на новата серия Q, в която има един модел с FullVision дисплей в три различни варианта според конфигурацията на паметта. Средният вариант, който според нас осигурява оптималното съотношение между цена и технически характеристики, достигна и до нашия пазар и може да се намери ексклузивно в магазините на веригата “Техномаркет”, на която благодарим за предоставената тестова бройка.

Дизайн и изработка

На пръв поглед устройството прилича на умалена версия на флагмана G6, което се дължи на използвания FullVision дисплей със заоблени ъгли. Той заема голяма част от предната страна и определено придава на телефона елегантен изглед, а усещането за качество се допълва и от страничната рамка, която е изработена от алуминий от серия 7000. Според компанията тя е проектирана да издържа удари от всички посоки, така че би трябвало да помогне при падане. Няма да се изненадаме, ако компанията е ползвала технологии от своите флагмани, които покриват военни стандарти за издръжливост при удари, но очевидно нямаше как да тестваме това. Дисплеят е покрит с плоско стъкло Gorilla Glass 3 за разлика от извитото в краищата, което предпазва панела на флагманския модел.

За разлика от G6 задният панел на Q6 е изработен от пластмаса, което също има принос за цялостната здравина, но не всичко е розово, защото пластмасата лесно може да се надраска при ежедневна употреба. Тя лесно задържа отпечатъци, така че е добра идея да помислите за някакъв калъф. Върху дясната страна се намира бутонът за включване, който служи и за отключване на екрана, а върху долната страна откриваме microUSB порт и стандартен жак за слушалки. Върху лявата странична повърхност има бутони за регулиране силата на звука и място за три отделни карти – две nanoSIM и една microSD карта за добавяне на повече памет. Добро решение на LG, защото не се налага да жертвате слота за памет, ако искате да ползвате две SIM карти. Върху задния панел, който не се сваля, присъстват основна камера с LED светкавица и високоговорител, чийто звук се заглушава, ако поставите телефона върху равна повърхност.

Телефонът не разполага със сензор за отпечатъци, какъвто много конкуренти в този сегмент осигуряват. Алтернативата е технология за лицево разпознаване, която разчита на предната камера и като цяло работи добре, но не й се доверявайте особено. Сигурността й не е много висока макар да е добавен режим за детекция на снимки и видео, а освен това изисква добра околна осветеност. Така или иначе най-добрата защита за информацията ви продължават да осигуряват парола или ПИН и няма нужда да разчитате на решението на LG. Изработката на устройството е много добра, а освен това добро впечатление оставя и пестеливото брандиране – логото на компанията под дисплея е почти незабележимо, а името на модела е поставено върху задния панел.

Дисплей

Основната отличителна черта на LG Q6 е неговият FullVision дисплей. Компанията залага на IPS панел с диагонал 5,5” и резолюция 2160 х 1080 пиксела, което означава, че осигурява съотношение на страните от 18:9 (2:1) и прави телефона изненадващо компактен и много удобен за ползване с една ръка. Компанията е намалила и пространството под и над дисплея, така че той покрива почти цялата предна страна. Използваният панел е качествен, с големи ъгли на видимост, много добро цветопредаване и висок контраст, но LG вече е доказала възможностите си при IPS дисплеите, така че това не ни изненадва. Яркостта му е висока, макар че на слънце информацията е малко трудно различима, но като цяло нищо изненадващо за този ценови сегмент.

Хардуер и батерия

В хардуерно отношение определено става дума за телефон от среден клас. LG е заложила на чипсетa Snapdragon 435 (осем ядра ARM Cortex A53), който не впечатлява с производителност, но на практика се справя повече от добре с ежедневните задачи и има ниска консумация на енергия. Допълнен е с графичен ускорител Аdreno 505, който е добро предложение за този ценови клас и няма да ви попречи да се забавлявате с любимите си игри. Справя се дори с Ashpalt 8 с максимално визуално качество макар и при по-ниска кадрова честота, но ако намалите малко качеството в настройките, положението се подобрява. В NFS No Limits представянето на графичния ускорител е по-добро, но явно играта е по-добре оптимизирана за работа с различен хардуер.

Смартфонът е снабден с 3GB оперативна памет, която също има принос за цялостното добро поведение, а за файлове са добавени 32GB (свободната памет в около 23GB), които могат лесно да се увеличат с microSD карта. LG Q6 разполага с батерия с капацитет 3000 mAh, която лесно може да му осигури ден на автономна работа при нормална употреба, но не повече. Това не е изненадващо предвид  използвания чипсет, а освен това и графичният ускорител има повече работа предвид по-високата екранна резолюция. Q6 предлага и специален режим за оптимизиране на енергопотреблението по време на игра, който може да променя динамично резолюцията и кадровата честота на приложенията за удължаване живота на батерията.

Софтуер

LG Q6 използва Android 7.1.1 с интерфейса на компанията UX 6.0, който може да бъде намерен и в G6 и е оптимизиран за дисплеи със съотношение на страните 18:9. Външният му вид може лесно да бъде променен през разнообразни теми, а в допълнение LG е добавила много свои приложения, които дублират функционалността на стандартните на Google, които също са инсталирани в устройството. По подразбиране всички приложения се разполагат върху основния екран, но при желание винаги може да се активира опцията за организирането им в отделна секция.

Корейската компания отново е включила опцията за събуждане на телефона чрез двукратно почукване на дисплея, добавено е познатото приложение QuickMemo+, има FM радио с функция за запис, инструмент за прехвърляне на съдържание от старо устройство, галерия, файлов мениджър и приложение за оптимизиране на системната работа (SmartDoctor). Сред добавките е и магазин LG SmartWorld, който осигурява достъп до приложения, тапети, мелодии, шрифтове, видео, Hi-Fi музика и други. Системата работи без забележки, анимациите са плавни, превключването между приложенията във фонов режим е бързо и като цяло всичко се представя както се очаква от него, а компанията е свършила добра работа в оптимизирането на софтуера.

Камера

Основната камера залага на 13МР сензор с бленда f/2.2, но не се надявайте на преживяване като това от G6, което е логично предвид на позиционирането на смартфона. След всяка снимка има забележимо забавяне за обработка и запис на информацията, преди да получите възможност да направите нов кадър, така че не се надявайте на висока скорост за запечатване на динамични сцени. В допълнение бавната работа може да доведе до размазани кадри, ако нямате достатъчно стабилна ръка. От скоростта на фокусиране също има какво да се желае, но отново подобно поведение не е изненадващо. При достатъчно светлина камерата запечатва снимки с добро цветопредаване и прилично количество детайли, макар че много се губят заради последващата обработка.

Снимките са по-отчетливи в центъра, а към краищата качеството намалява. От динамичния диапазон също има какво да се желае, а за да се възползвате от пълната резолюция на камерата, е добре да преминете в режим 4:3, защото при 18:9 получавате само част от кадъра. При намалена осветеност качеството се влошава и се появява много шум, цветовете избледняват, а детайлите намаляват. Телефонът записва видео с максимална резолюция 1080р и кадрова честота 30fps, но качеството на запис не е много високо.

Камерата за селфита е 5-мегапикселова, като има възможност за преминаване в широкоъгълен режим за улавяне на по-големи групи от хора, но и нейното качество не впечатлява. Приложението за контрол на камерата не предлага ръчен режим, но пък откриваме опцията Square Camera, която дава достъп до четири опции за създаване на интересни снимки за споделяне в социални мрежи. Превключването между двете камери може да стане с плъзване на пръст върху екрана, а за удобното ползване на цифровото приближение, докато държите телефона с една ръка, можете да плъзнете бутона за активиране на камарата.

Тестови снимки и видео

Заключение

LG Q6 е много добро предложение за търсещите атрактивен смартфон в средния ценови клас, който осигурява голям дисплей, но в същото време остава компактен. Корейската компания успешно пренесе концепцията FullVision от флагмана G6 в по-евтино устройство и резултатът е впечатляващ. Q6 осигурява приятен дизайн с метална рамка, но пластмасовият заден панел е поддатлив на драскотини и задържа пръстови отпечатъци. Намалените екранни рамки помагат за постигането на компактен корпус за лесна работа с една ръка въпреки диагонала на дисплея от 5,5” и вероятно това ще привлече мнозина.

Устройството осигурява качествен екран с висок контраст и добро цветопредаване; оптимизиран софтуер, който работи много добре; адекватно количество оперативна и вградена памет, която може да се увеличи; сравнително добра камера и батерия, която стига за ден на работа. В същото време конкурентни модели в този ценови сегмент осигуряват по-добри камери, напълно метална конструкция, сензори за отпечатъци, по-бързи чипсети  и дори чиста версия на Android, така че очевидно потребителите на LG Q6 ще платят повече за възможността да ползват FullVision дисплей.

Препоръчани оферти