Motorola Moto G6 Play

Motorola Moto G6 Play

Бюджетният сегмент на пазара на смартфони отдавна не е това, което беше. През последните години жестоката конкуренция принуди производителите да правят истински чудеса, а крайният резултат е, че потребителите получават изненадващо способни телефони на много добри цени. Оригиналният модел в серията Moto G бе един от първите представители на този вид устройства и в значителна степен допринесе за началото на революцията. Пет години по-късно на пазара е шестото поколение на серията, което включва три модела. Най-изгодният от тях е Moto G6 Play и е интересно да видим как се представя в изключително конкурентната среда.

Дизайн

Мото G6 Play следва дизайна на останалите модели от шестото издание на G-серията. В центъра на вниманието е големият 5.7-инчов Max Vision дисплей, a предният панел е лишен изцяло от хардуерни бутони. Подобно е положението и със задната част, която е извита и освен камерата предлага единствено логото на Motorola, в което е вграден сензор за отпечатъци. Телефонът е с пластмасова рамка и плексигласов заден панел, който създава усещането за стъкло - тази концепция ни е позната и от HTC U11 Life. Със сигурност Moto G6 Play седи добре в ръката, а на външен вид не създава усещането за евтина изработка.

Естествено гланцираният заден панел се цапа лесно и е магнит за отпечатъци (и драскотини), но това е генерален проблем, който засяга почти всички телефони с такaва текстура. Нямаме забележки към сглобката, а телефонът осигурява усещане за солидност. Приятна екстра е наличието на защита срещу водни пръски, на която обаче не трябва да разчитате твърде много. Motorola G6 Play със сигурност ще оцелее, ако бъдете изненадани от летен дъжд, но не се надявайте да издържи потапяне във вода. Добрата новина е, че е запазен стандартният 3.5 мм жак, а недотам добрата е, че телефонът продължава да разчита за зареждане на вече остаряващия интерфейс microUSB.

Дисппей

Екранът със сигурност е една от големите привлекателни черти на Moto G6 Play. Диагоналът от 5.7 инча и модерното съотношение от 18:9 създават положително впечатление. Използваната резолюция от 720 x 1440 пиксела не е чак толкова впечатляваща, но в интерес на истината при употреба това не е чак такъв проблем, още повече, че хардуерът на телефона вероятно би се затруднил с по-голям брой пиксели на дисплея.

В случая със сигурност е направен съзнателен компромис между желанието да се предложи голям диагонал и да се осигури прилична производителност, без това да увеличи прекалено цената на крайния продукт, и според нас резултатът е доста добър.

Яркостта и контрастът на използвания панел са добри и без да блестят, вършат задоволително своята работа. Екранът на Moto G6 Play е използваем и на ярка слънчева светлина, което със сигурност е добра новина. Пресъздаването на цветовете също е без особени забележки, още повече че в този ценови сегмент трудно могат да се очакват чудеса.

Хардуер и батерия

Използваният хардуер е без особени изненади с оглед на бюджетния характер на устройството. Moto G6 Play разчита на осемядрен процесор Snapdragon 430, който предлага ядра Cortex-A53 с честота 1.4 GHz. За видеото се грижи ускорителят Adreno 505, а оперативната памет е 3 GB. Всичко това осигурява съвсем прилична производителност. В допълнение използваната версия на Android 8.0 Oreo е максимално изчистена и това със сигурност помага за постигането на плавна работа на системата. Наличната оперативна памет пък е напълно достатъчна за многозадачна работа.

Moto G6 Play със сигурност не е геймърски смартфон, но практиката показва, че със стандартните игри като цяло няма проблем. Естествено винаги можете да се лишите от допълнителни ефекти и така да си осигурите по-голям брой кадри в секунда. За относително добрата работа със сигурност помага и ниската резолюция, която все пак позволява на по-скромния видеочип да се справи със задачите си.

Другата основна отличителна черта на телефона със сигурност е батерията. Тя е с впечатляващия капацитет от 4000 mAh и в комбинация с използвания чипсет обещава отлична издръжливост. В практически план Motorola G6 Play спокойно осигурява до два пълни дена, без да се налага да посягате към зарядното. В тестовете ни на батерията в PC Mark устройството постигна резултат от 14 часа и 34 минути, което е напълно в рамките на нормалното за толкова голяма батерия.

Допълнителен бонус е наличието на бързо зареждане на батерията, за което ще ви е необходимо и съвместимо зарядно. Слаба страна на телефона е неговият високоговорител, който е сравнително тих и е далеч от най-добрите образци. Това обаче явно е част от компромисите, които е трябвало да бъдат направени, за да се постигне ниската крайна цена.

Софтуер

Напълно в духа на традициите на Motolora Moto G6 Play предлага максимално изчистена версия на Android. Допълнителни приложения почти няма, а по интерфейса също не са правени никакви модификации. Естествено има дребни добавки, но те са ненатрапчиви и освен това могат и да не бъдат изобщо активирани при съответно желание от страна на потребителя. Moto Key примерно служи за управление на сензора за отпечатъци и също така добавя управление на пароли и автоматично попълване на форми в интернет. Друга приятна екстра е Moto Display, който осигурява нещо подобно на Always on Display, без да е наличен AMOLED панел.

В случая екранът се включва при наличието на нова нотификация или когато махнете с ръка пред него. Приложението предлага и функция за нощен екран, която филтрира синята светлина. Налични са и различни типични за продуктите на Motorola жестове, чрез които имате опцията да активирате бързо определени често използвани функции на телефона. Както и при другите телефони на Motorola са добавени и полезни жестове за активиране на камерата и фенерчето, управление на звука при звънене и др. Всичко това обаче е реализирано изключително ненатрапчиво, а използването на добавките зависи изцяло от потребителя.

Камера

Moto G6 Play предлага стандартна единична камера, което е напълно резонно с оглед на ценовия сегмент на устройството. Тя е с резолюция 13 мегапиксела и бленда f/2.0. Сред екстрите са фазово автофокусиране и дигитална стабилизация на видеото. Приложението за управление на камерата пък е един от малкото компоненти, където се използва собствена разработка на Motorola. В нея е наличен и ръчен режим, който ви позволява да променяте настройки като ISO, скорост на снимките и редица други. Като цяло качеството на заснетите изображения напълно логично не може да се мери с актуалните флагмани, но е напълно задоволително с оглед на ценовия сегмент, в който се позиционира Motorola G6 Play.

Нивото на детайлност на снимките е повече от задоволително, а нивата на шума са приемливи. Интересното е, че камерата предлага и HDR режим, който освен това работи изненадващо добре. За селфита разполагате с 8-мегапикселова камера с бленда f/2.2. Тя е с фиксиран фокус, което също не е изненадващо за този ценови сегмент, но към нея е добавена и светкавица. Наличен е и режим за разкрасяване, а като цяло качеството на селфитата е изненадващо добро. Още по-изненадващото е, че камерата за селфита също предлага ръчен режим за настройка на различни параметри, които при правилна употреба могат да осигурят доста впечатляващи резултати.

Тестови снимки и видео

Заключение

Motorola G6 Play със сигурност е интересен телефон в бюджетния седмент, който има и силни, и слаби страни. Той успява да запише положителни точки с големия 18:9 дисплей, батерията с голям капацитет за дълга автономна работа, добрата изработка на пластмасовия корпус и повече от приличната камера. Чистата версия на Android също може да бъде отчетена като сериозен плюс, който помага за повишена производителност и би трябвало да ускори получаването на ъдпейти. Сред минусите са относително скромната резолюция на дисплея (нищо необичайно за този клас) и недотам актуалният чипсет. Големият проблем е, че конкуренцията също не спи и в същата ценова категория има още много телефони, които предлагат дори повече екстри.