Motorola Moto G6 Plus

Motorola Moto G6 Plus

Наскоро разгледахме Moto G6 Play, който е част от новата серия G6 на притежаваната от Lenovo компания, но на практика е позициониран най-ниско в нея. В средата застава Moto G6, а на върха на серията откриваме Moto G6 Plus, който предлага повече от своите събратя, но и цената му е по-висока, което го изправя в директна конкуренция с предложенията на други производители.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Дизайн

Устройството споделя визията на другите модели в серията (която като цяло напомня на Moto X4), но е с по-големи размери, които може да го направят неудобен за ползване от хората с по-малки ръце въпреки очевидната полза от екранното съотношение 18:9. Задният панел е изработен 3D стъкло, което придава премиум вид на телефона, но в същото време рамката е пластмасова. При нас беше синята версия, но освен в нея смартфонът е наличен в сребристо и златисто. Върху задния панел се откроява двойната камера, която е сериозно издадена, така че вероятно ще трябва да помислите за предпазването й.

Отпред посреща 5.9" Max Vision FHD+ (2160 x 1080) LCD дисплей, който има заоблени ъгли. Изрязване на горната част липсва, което сигурно ще зарадва мнозина. Панелът осигурява ярки цветове, висок ъгъл на видимост и добър контраст, но от яркостта му има какво още да се желае. Под дисплея е поставен овален сензор за отпечатъци, който е отговорен за увеличаването на долната рамка. Той може да се ползва и за навигация в интерфейса на мястото на виртуалните бутони. Както споменахме, смартфонът е голям и на практика има по-големи физически размери от Xiaomi Redmi Note 5, който осигурява 5.99” дисплей.

В комплекта на устройството влиза и прозрачен силиконов калъф, което е хубав бонус, но и той не може да защити камерата. Смартфонът предлага USB-C порт и стандартен жак за слушалки, а освен това има и три слота за карти - две nano SIM и една microSD за разширяване на вградената памет 64GB, което не се среща толкова често, колкото ни се иска. В комплекта откриваме и TurboPower зарядно, което поддържа бързо зареждане при 15W.

Хардуер и батерия

Motо G6 Plus осигурява най-мощния хардуер в новата серия G, така че може да се окаже добър избор, ако търсите производителност. Под стъкления заден панел се крие осемядрен чипсет Snapdragon 630 с 4GB RAM и 64GB памет за приложния, от която са достъпни около 51GB. Това не е най-бързият чипсет на Qualcomm, но все пак осигурява по-висока производителност от Snapdragon 450 в Moto G6. Представянето му най-вероятно ще бъде повече от достатъчно за нуждите на повечето потребители и особено на тези, които не държат да се забавляват с особено натоварващи игри.

Достатъчното количество оперативна памет улеснява многозадачната работа, стартирането на приложенията е бързо, превключването между намиращите се във фонов режим също е безпроблемно, анимациите са плавни и като цяло всичко работи както се очаква от него. Вероятно за това принос има използването на чиста версия на Android и минималните модификации от страна на Motorola, но освен това компанията е свършила добра работа в оптимизацията на софтуера. Тестовият телефон е с Android 8.0 и с поправките за сигурността към 1 юни, така че в това отношение изостава леко спрямо HMD Global, която снабдява по-бързо своите телефони Nokia с поправките, но пък моделите й са част от програмата Android One.

Батерията е с капацитет 3200 mAh, което ни се струва малко на фона на масивните размери на телефона.  Въпреки това устройството може да осигури ден на автономна работа с още енергия за следващия ден, но ако искате да ви служи и през него, ще се наложи да го заредите. Разбира се, ако предизвиквате телефона с по-тежки приложения, гледате видео, слушате музика, играете игри и ползвате активно камерата и социалните мрежи, очаквайте и по-бързо изчерпване на батерията, но би трябвало да ви стигне поне за ден. За щастие зареждането става бързо чрез зарядното TurboPower от комплекта.

Софтуер

Както споменахме, в софтуерно отношение получавате почти чиста версия на Android 8.0. Почти, защото както обикновено Motorola е включила няколко полезни добавки, обединени в приложението Moto. Те не се натрапват, но наистина подобряват потребителското преживяване чрез удобни функции. Чрез Moto Key можете да използвате сензора за отпечатъци за вписване в сайтове, приложения и дори компютри с Windows 10. Moto Actions обединява различните жестове за управление (пускане на камерата, активиране на фенерчето, ползване на сензора за отпечатъци вместо виртуалните бутони, вдигане на телефона за активиране на лицевото разпознаване и т.н.), а в Moto Display влизат опции като нощен режим, запазване на екрана включен при гледане към него и показване на нотификации при изключен дисплей.

Moto Voice пък действа като алтернатива на Google Assistant с възможност за гласово управление на телефона - задействане на системни настройки, управляване на функции от определени приложения и т.н. Устройството включва и поддръжка за Dolby Audio, което позволява персонализиране на звука с различни профили според съдържанието - филми, музика, игри и т.н., с достъп до многолентов еквалайзер за допълнителна настройка на звука. Като стана дума за звук, Moto G6 Plus има само един говорител, който е комбиниран със слушалката, така че Dolby Audio ще ви свърши работа само при ползване на слушалки. Ефектът върху звука обаче е осезаем, но е въпроса на лично предпочитание дали ще използвате екстрата, или не.

Камера

Moto G6 Plus предлага и най-добрата камера в новата серия G, което е още една причина да го предпочетете пред останалите модели в нея. Задната камера е двойна с 12МР основен сензор с бленда f/1.7 и 5МР сензор за отчитане на дълбочината на кадъра, а освен това е снабдена с Dual Pixel система за автофокус, която работи бързо. Вторият сензор помага на телефона да осигури портретен режим с размазване на фона зад централния субект - функцията работи подобно на останалите предложения на пазара и подобно на тях има своите недостатъци по отношение отделянето на обекта от фона.

Другите режими с участие на втория сензор са изрязване на обекта и замяна на фона с различни изображения и селективно обезцветяване на кадъра, като се запазва само избран цвят. Не са пропуснати и различни маски, които освен в снимки, могат да се приложат и във видео. При достатъчна светлина камерата се представя добре, като осигурява снимки с ярки цветове и много детайли (винаги може повече), а системата за автофокус работи бързо, макар че има леко забавяне между натискане на бутона на камерата и заснемането на кадъра. От динамичния диапазон на сензора също има какво да се желае.

На тъмно ситуацията логично се влошава, въпреки че светлата бленда осигурява повече светлина върху сензора и в снимките се появява повече шум плюс загуба на детайли. Увеличава се и вероятността да получите размазани кадри заради ниската скорост на затвора. Като цяло едва ли можем да видим телефона за скромните му възможности за снимане на тъмно, защото това е област, която е запазена територия за скъпите флагмани. В крайна сметка камерата на Moto G6 Plus се представя напълно адекватно за ценовия клас, в който се намира. Камерата за селфита е с резолюция 8МР и също може да прави портрети с боке (вижте галерията), а освен това предлага и ограничен брой маски за прилагане върху лицата в кадър.

Тестови снимки и видео

Заключение

Moto G6 Plus е най-добрият модел в новата серия G, който осигурява на потребителите много и ги доближава на крачка от премиум сегмента. Устройството е голямо, има способен хардуер и достатъчно памет, а използването на почти чиста версия на Android му помага да осигури познат интерфейс и висока производителност. Батерията се представя изненадващо добре за своя капацитет, а освен това и двойната камера ще ви осигури достатъчно добри снимки за споделяне в социалните мрежи макар че винаги има място за подобрение. При цена от 600 лева Moto G6 Plus обаче трябва да се конкурира с модели като Xiaomi Redmi Note 5 и дори Nokia 7 Plus, който макар и малко по-скъп предлага по-бърз процесор, метален корпус и втора камера с телефото оптика, но батерията му е по-малка.

Ново (12.10)

До 1 ноември цената на Moto G6 Plus в Технополис е намалена промоционално до 499 лева.