С Philips 55OLED803 в OLED страната на чудесата

С Philips 55OLED803 в OLED страната на чудесата

Телевизорите на Philips са известни с фирмената технология Ambilight, която осигурява допълнителна подсветка в синхрон със ставащото на екрана за визуалното разширяване на картината. Какво става обаче, когато комбинираме ярките й цветове с впечатляващите параметри на OLED панелите? А ако добавим и второто поколение на системата за обработка на картината Philips P5? Получаваме модел като 55OLED803, който е един от най-впечатляващите телевизори на компанията, който сме изпробвали досега. Устройството осигурява всички предимства на OLED технологията на достъпна и дори масова цена, което очакваме да го направи предпочитано в предстоящия сезон на предпразнично пазаруване.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн

Доброто впечатление от Philips 55OLED803 започва още при първата среща. Компанията е заложила на характерен минималистичен дизайн и устройството посреща с изчистен външен вид, в който преобладават правите ъгли. Темата продължава и при двете правоъгълни крачета, които позиционират телевизора ниско върху основата, на която е поставен. Панелът с диагонал 55" има тънка рамка, а дебелината му в горната част е едва 4 мм, което е характерно за OLED телевизорите, защото нямат нужда от подсветка. В долната част дебелината на корпуса нараства, защото там е поместена електрониката за управление и аудио системата.

Върху тази част са поставени и LED източниците на светлина за системата Ambilight - откриваме ги върху три от страните. Пак там намираме и различните интерфейси за връзка на други устройства като 4 х HDMI порта, 2 х USB, оптичен изход, CI слот, аудио вход и т.н. Телевизорът разполага и с Ethernet порт за връзка с интернет, но са налични и безжични Wi-Fi 11ac възможности, ако не искате да се занимавате с кабели.

Интересно е, че телевизорът идва с две дистанционни. Едното е класическо (инфрачервено), с познатата комбинация от бутони върху едната страна и QWERTY клавиатура върху другата за удобно въвеждане на текст, а другото е минималистично и разчита на Bluetooth. То е с правоъгълната форма на краче от стойката на телевизора и включва малък сензорен панел за навигация в менютата. Добавени са и няколко бутона за превключване между каналите, контрол на звука и активиране на гласовото търсене с Google и вероятно ще го използвате по-често от другото, освен ако не трябва да пишете повече.

Софтуер

Philips 55OLED803 използва платформата Android TV, но изненадващо е все още с версия 7.0 Nougat. Това обаче ще се промени до края на годината, защото компанията обеща да пусне обновяване до 8.0 Oreo, което ще е налично и за много от другите й модели. Обновяването ще донесе не само по-интуитивен интерфейс, който е оптимизиран за телевизори, но ще активира и поддръжката на Google Assistant, която ще разшири възможностите за гласово управление и контрол на различни устройства от свързания дом.

Ако сте ползвали телевизор с Android TV, вече имате представа какво да очаквате по отношение на интерфейса, а от Philips са положили допълнителни усилия за подобряване на стабилността и скоростта на работа. Преминаването между менютата е бързо, а превключването на каналите става с минимално забавяне. Компанията е добавила селекция от свои приложения и софтуер на партньори, но повечето от допълнителните неща могат да бъдат деинсталирани.

Android TV осигурява и достъп до разнообразие от приложения в Play Store, така че можете да използвате предпочитаните от вас услуги за видео. С Netflix например ще се насладите на много сериали в 4K резолюция с HDR, а ако ползвате HBO GO, ще можете лесно да прехвърлите картината от приложението в телефона ви на големия екран чрез технологията Chromecast. Ако предпочитате YouTube, ще намерите приложението предварително инсталирано, а поддръжката в телевизора на кодека VP9 означава, че ще можете да се забавлявате с наличното в сайта 4K HDR съдържание.

Менюто с настройките осигурява разточителен брой от опции за контрол на почти всеки аспект от работата на телевизора, а освен това са налични множество инструменти за фина настройка на звука и картината, включително инструменти за калибриране, ако искате да извлечете най-доброто от телевизора. От Philips обаче сa се погрижили за това, защото добавените разнообразни режими до голяма степен покриват различните типове съдържание, които ще гледате най-често.

Картина

Тестваният телевизор използва OLED панел от LG диагонал 55" (139 см), който има нова пикселна подредба и според информацията осигурява 10% по-висока пикова яркост спрямо миналогодишното издание. Управлява се от новия видео процесор Philips P5, който се грижи за много неща като подобряване на цвят, контраст, рязкост и движение, редуциране на шума, upscaling на картина с по-ниска резолюция и конвертирането на SDR съдържание в HDR. Резолюцията на панела е 3840x2160 пиксела и се използва по впечатляващ начин, когато я запълните с 4K изображение.

Тогава можете да се насладите на картина с изключителен контраст, много висока детайлност, чисто бяло, плътно черно и наситени и ярки цветове, които ще ви удивят, както направиха и с нас. Картината буквално оживява, а ореолът от цветове на Ambilight я разширява допълнително. Както може да се очаква от OLED панел, ъглите на видимост са изключително големи, така че картината запазва качествата си дори и да не сте центрирани пред телевизора. Панелът се представя отлично и по отношение равномерността на осветеността без никакви проблемни зони или тъмни участъци.

Някои потребители имат резерви при избора на OLED телевизори, защото се опасяват от появата на остатъчни изображения, но при модерните устройства това не е проблем, а освен това в тях са включени различни механизми за справяне с това. Признаваме, че докато тествахме устройството, не се сблъскахме с такива ефекти. Все пак е необходимо и прилагането на здрав разум при ползването на такива устройства, като се избягват екстремни сценарии с показването на статична картина при висока яркост за дълъг период от време.

HDR и игри

Що се отнася до поддръжката на HDR устройството осигурява съвместимост с HDR10 и HLG (Hybrid Log-Gamma), а скоро ще получи и възможност за работа с HDR10+ съдържание. Новият стандарт обещава покадрова HDR оптимизация и би трябвало да осигури повече детайли в сенките и по-точно цветопредаване при специално обработеното съдържание. Тук е мястото да добавим, че телевизорът не поддържа конкурентния HDR стандарт Dolby Vision. Това обаче не е голям проблем, защото 55OLED803 се справя много добре с показването на HDR картина с много детайли, осигуряващи повече дълбочина на картината.

Тоновете нa кожата също изглеждат добре при ползване на филмовия режим. Добре е да го активирате и когато гледате филми, защото в този случай ще получите естествено движение, без всичко да изглежда като телевизионен сериал. Телевизорът се справя отлично и с възпроизвеждането на съдържание с по-ниска резолюция и мащабирането му до 4K, но това е традиционно силна черта на Philips. На разположение са и различни настройки за контрол на движението, така че лесно можете да конфигурирате картината според предпочитанията си, но внимавайте, защото ако прекалите с подобренията, в картината ще се появят артефакти.

За търсещите максимално близки до реалните цветове са режимите ISF (дневен и нощен), които предлагат калибрирани параметри на картината и като цяло с тях изображението би трябвало да изглежда най-близо до оригинала. А ако обичате да се забавлявате с игри, за най-добър резултат е добре да активирате специалния геймърски режим, който намалява латентността на входящия сигнал до под 40 милисекунди. Това не е особено впечатляващо, но едва ли ще е проблем за повечето потребители. Изпробвахме устройството с конзолата PlayStation 4 Pro, която поддържа извеждането на 4K HDR картина, и останахме особено доволни от начина, по-който изглеждат игри като Horizon Zero Dawn и Assassin's Creed Origins.

Звук

От Philips са положили усилия да допълнят впечатляващата картина на телевизора с подобаващ звук и до голяма степен са успели в това. OLED803 отново предлага 2.1 аудио система, но тя е подобрена спрямо неговия предшественик. Системата осигурява две пищялки с копринен купол, два говорителя за средни честоти и басов високоговорител с двоен пасивен излъчвател с обща мощност 50 вата (2х10W + 30W). Първата група от говорителите е поставена в долната част на телевизора, а втората група се намира почти в центъра на гърба на устройството.

Компанията е използвала и технологията Triple Ring, която осигурява по-голямо движение на мембраната на високоговорителите в събуфъра, за да се осигури и по-силен звук. Подобренията са осезаеми и OLED803 осигурява солиден за телевизионните стандарти звук с плътни ниски и отчетливи средни и ясни високи тонове. И все пак ако искате да получите най-добрия звук за любимите си филми, е добре да инвестирате в самостоятелна аудио система, но това важи за почти всеки телевизор.

Заключение

В крайна сметка Philips 55OLED803 се оказа чудесен телевизор с много качества, който може да предложи много на своите собственици. Устройството ни впечатли с качеството на изображението си не само при възпроизвеждането на 4K HDR съдържание, но и при показването на съдържание с по-ниска резолюция, до каквото повечето от нас най-често имаме достъп. За това помага комбинацията от използвания OLED панел и специалния процесор Philips P5, който се грижи за оптимизирането на различните настройки на картината.

Телевизорът ни впечатли и със своя минималистичен дизайн, което му помага лесно да се впише във всеки интериор. Не ни хареса това, че 55OLED803 идва с по-стара версия на Android, но ситуацията би трябвало да се промени до края на годината, като обновяването ще донесе и нов, по-интуитивен интерфейс. Липсва и поддръжка за HDR стандарта Dolby Vision, а освен това и запалените геймъри няма да останат особено впечатлени от степента на входящото забавяне, но поне за нас това не беше проблем.

 • Philips са страшна тояга. Просто да не се излъже някой.
  Mapuok
 • При Емаг LG OLED 55B8PLA ще е 2200лв.
  board
 • Зависи за какво го използваш. OLED-ите на всички марки все още са значително по-тъмни от повечето конкурентни LED-LCD TV, особено от Q-LED на Samsung. Освен това, burn-in-ът не е шега и, ако ще гледаш една програма повече от 20 минути (толкова го дават по спецификации)- особено с ярки (оранжеви или червени) лога или играеш на него - по-добре да избереш LCD. Вградените механизми за "почистване" обикновено работят за временно задържане на образ, но не гарантират постоянните отпечатъци. Самият факт, че производителите не включват "прогарянето" в гаранцията говори само по себе си колко опасно е то все още. Според мен OLED ще станат истински ефективни и масови, когато успеят да накарат пикселите да светят по-силно и изравнят яркостта им с текущите LCD предложения първо и второ - заменят органичния материал с неорганичен. Доколкото знам, синьото като технология в текущите предложения се изчерпва първо, следвано от според зависи от употребата - другите цветове, особено по специфични сектори на панела. Т.е. в рамките на 3 см. можеш да имаш над 10 вариации на един и същ цвят, заради неравномерно износване по пиксели и сектори. Според мен, няколко телевизора в зависимост от употребата им в момента работят все още по-добре от един за всичко. Ако ще е един за всичко, LCD технологията все още има превес.
  MEnergy
 • За 2400лв. - няма какво да го мислиш! :) Разликите м/у OLED телевизорите на LG, SONY, Philips и Panasonic са толкова малки, а разликите м/у OLED и LCD - значителни, че купуваш най-евтиния за размера OLED и си гледаш с кеф.
  zet23
 • В Техмарт е на промоция (55POS9002) на 2399, а около 3000 лв има предложения на LG:D
  n1
 • Абсолютно (yes)
  SPITFIRE26
 • 55POS9002 е 2700лв., а доскоро беше 2500лв. Иначе за 3500 е въпрос на предпочитания между 803, С8 и FZ800. Но всеки от тях е по-добре от LCD.
  zet23
 • LG C8 или PANASONIC FZ800 при бюджет 3500лв. за 55 инча.
  SPITFIRE26
 • Всяка технология си има проблеми и слабости, при последните 2-3 поколения OLED панели, burn-in може да се получи само в екстремни случаи. А цената - колко да е "жестока" тази надценка, след като можеш да си купиш 55" OLED ТВ на цената на 55" LCD?
  zet23
 • OLED TV обаче си има прогаряне и все още е с жестока надценка.
  tzincbg
 • OLED срещу каквото и да е LCD е ясен избор при еднакъв размер. Дори самото естество на двете технологии прави въпроса излишен. Samsung каквито и названия да си измислят, ти продават просто LCD екран. А Q7FN даже не е със задна подсветка и local dimming.
  zet23
 • Добре, за същите пари има SAMSUNG QE-55Q7FN 4K Ultra HD QLED, какво да правя?
  n1
 • От година притежавам 55 POS9002 и смея да кажа,че инвестицията си заслужаваше.Предполагам че новият модел не е много по различен, май само са му сменили стойката и говорителите.Но олед си олед,много по-добра картина от лсд.
  iliqborisov
 • 803 е с панел от 2018, HDR10+ и подобрен процесинг. Иначе за парите си 55POS9002(55/65OLED873) са без конкуренция.
  zet23