Philips 55OLED+934 комбинира качествена картина с впечатляващ звук

Philips 55OLED+934 комбинира качествена картина с впечатляващ звук

От няколко години Philips работи с британската компания Bowers & Wilkins за подобряване на звука на нейните премиум телевизори и партньорството продължи и през 2019 с премиерата през есента на OLED+934 и флагмана OLED+984, които правят стъпка напред по отношение качеството на картината и на звука.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

В това ревю ще стане дума за OLED+934, който предлага разширена HDR съвместимост с HDR10+ и Dolby Vision, разчита на третото поколение на процесора P5, ползва Android 9 и осигурява знаковата система Ambilight плюс саундбар от B&W с нова конфигурация на говорителите и поддръжка на Dolby Atmos.

Дизайн

Телевизорът предлага приятен минималистичен дизайн, който следва линията и на другите телевизори на компанията. Панелът е със сребрист метален кант и макар че около него има рамка, тя е със силно намалени размери, така че едва ли ще ви прави впечатление при гледане от разстояние. Както и при другите OLED модели на Philips, задната част включва малко по-дебела секция с всички компоненти, портове за връзка и тристранна LED система Ambilight, но в нея липсват познатите говорители, защото за звука се грижи поставеният отпред саундбар.

Телевизорът разполага със специална поставка, в която е интегриран споменатият саундбар на Bowers & Wilkins. Той има характерна ромбоидна форма и е покрит с текстил от датската компания Kvadrat, за който се твърди, че е напълно прозрачен за звуковите вълни. Връзката на звуковата добавка с телевизора става с кабел, който може да се скрие в металната поставка, но за аудио възможностите на устройството ще стане дума след малко.

В пълен контраст на стилния изглед на телевизора е неговото дистанционно управление, което е като това в OLED804/854. To е сребристо и има трудни за разчитане надписи, а освен това се усеща прекалено евтино за комбиниране с подобен премиум телевизор. И все пак дистанционното се справя с основните си задачи, включва бутони за стартиране на Netflix и Rakuten TV и има QWERTY клавиатура върху задния панел. Връзката с телевизора става през инфрачервен порт, а освен това има и Bluetooth за трансфер на гласовите команди през Google Assistant.

Софтуер

Подобно на другите актуални телевизори на Philips, и OLED+934 ползва платформата Android TV на базата на Android 9. Системата е добре позната и вече е достатъчно стабилна и функционална, а сред нейните плюсове наред с интеграцията на Google Assistant и възможността за гласово търсене, е и наличието на голям брой оптимизирани за голям екран приложения и игри.

Разбира се, налични са популярните услуги за стрийминг на видео като YouTube, Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, Bulsatcom Fusion, Kodi и др. Нямам никакви забележки към работата на системата, но тук е мястото да добавя, че подобно на другите модели на компанията менюто с настройки е изключително обширно и изпълнено с всевъзможни опции за калибриране и настройване на звук и картина, така че може да е малко объркващо.

Изображение

Стигаме и до важната част - каква картина осигурява телевизорът. Ползването на OLED панел означава, че може да очакваме много висок контраст, големи ъгли на видимост и ярки цветове, а обработката на изображението е поверена на третото издание на процесора P5, което ползва два чипа и вече познаваме от други телевизори на компанията.

Той се справя чудесно не само с изваждането на повече детайли от 4K съдържанието, но и с обработката на HD картина и показването й по най-добрия начин чрез разделянето й на различни части и обработване според съдържанието им. Преходите на цветовете остават плавни, диагоналните линии са по-малко назъбени, а движението се предава без забавяне. На процесора е поверена и задачата за редуциране на шума.

P5 се справя много добре с изобразяването на движещи се обекти, а при избор на Movie в менюто Motion Style можете да се насладите на коректното показване на материали с кадрова честота 24 fps. Можете и да изключите напълно тази обработка, а иначе различните от Movie опции добавят допълнителни кадри чрез интерполация, което логично води до прекалено заглаждане на движението - познато като ефекта на сапунения сериал.

За щастие, има възможност за допълнителна настройка на технологията, така че можете да я настроите според предпочитанията си и конкретното съдържание. Не прекалявайте обаче, защото в сцени с динамично действие може да се появят нежелани артефакти.

Процесорът се представя много добре и при мащабирането на картина с по-ниска резолюция до 4K, като осигурява отчетливо изображение с много детайли и без нежелани ореоли около очертанията на обектите. За щастие, и тук Philips осигурява много опции за фина настройка на технологията, така че имате по-голям контрол над степента на изостряне и обработката на очертанията.

Телевизорът предлага и разширена поддръжка за съдържание с висок динамичен диапазон (HDR) и в допълнение на HDR10 и HLG се справя и с показването на Dolby Vision и HDR10+ картина, което означава, че е готов за почти всичко, с което го захраните.

HDR видеото изглежда чудесно с много приятни наситени, но балансирани цветове и естествени тонове на кожата, което обикновено е предизвикателство за телевизорите. В тъмните зони има и повече детайли в сравнение с OLED моделите на Philips от предходните години.

При работа с HDR10+ и Dolby Vision съдържание (например от Netflix) качеството се подобрява леко, а в ярките части на картината се появяват още детайли. Както и при другите тествани модели и тук можете да избирате между два режима на картината - Dolby Vision Bright и Dolby Vision Dark, но само вторият осигурява изображение без допълнително заглаждане на движението.

Обикновеното съдържание също изглежда добре с отличeн динамичен диапазон, хубави цветове и чудесно пресъздаване на тъмните тонове, а и качеството му може допълнително да бъде подобрено чрез настройките. Със системата Perfect Natural Reality SDR съдържанието може да изглежда като HDR и ефектът е достатъчно убедителен, но може да не допадне на всеки.

Геймърите също няма да останат разочаровани от модела, макар че закъснението на входящия сигнал от 33ms може би не го прави особено подходящ за професионални играчи, но обикновените фенове на конзолните игри едва ли ще усетят това.

Като цяло представянето на OLED+934 е много близо до това на тествания наскоро модел OLED804.

Звук

Ключовата особеност на OLED+934 обаче се крие в неговия саундбар, който е разработен от експертите на британската компания Bowers & Wilkins. Под специалния текстил на Kvadrat се крие корпус с конструкция от подсилена с фибростъкло пластмаса и специално вътрешно оребряване за контрол на нежелания резонанс.

Като първия телевизор с Dolby Atmos и аудио система с конфигурацията 2.1.2 моделът осигурява 50-ватова мощност от наличните 2 х 6 W високоговорители за средни и високи честоти, 2 х 9 W високоговорители за високи честоти и 20 W събуфър. Два от говорителите са насочени нагоре, за да осигурят височината при възпроизвеждане на Dolby Atmos микс чрез отразяване на звука от тавана.

Без никаква изненада саундбарът звучи значително по-добре от интегрираните в телевизорите аудио системи, като успява да осигури обемна звукова картина с допълнителна височина. Количеството на възпроизвежданите ниски тонове е изненадващо и е добра основа за изграждането на въздействаща звукова картина при слушане на музика и гледане на филми.

При работа с Dolby Atmos звук системата е в състояние да предложи убедителен обкръжаващ звук с ефекти, които са позиционирани около вас, но заради естеството на саундбара звуковата картина остава центрирана в ставащото на екрана. Диалозите са отчетливи и ясни, а високите тонове са приятни, без да се получава свистене в гласовете.

В крайна сметка, работата на системата определено е по-добра от тази в модела OLED903 от 2018, при който говорителите на B&W бяха в основния корпус на телевизора.

Струва ли си да инвестирате в модела, ако вече имате външна аудио система, от която сте доволни, или пък искате да заложите на съраунд комбинация? Може би не, ако искате да спестите малко пари и изберете например модела OLED804. Ако обаче нямате такава, OLED+934 ще ви позволи да се насладите на висококачествен звук, който можете да направите още по-добър с добавянето на допълнителен събуфър - телевизорът има порт за включване на такъв.

Финални думи

OLED+934 се оказва поредният отличен OLED телевизор на Philips за 2019, който допълва стилния дизайн с не по-малко впечатляваща аудио система от Bowers & Wilkins. Несъмнено тя е основната отличителна черта на устройството и се представя повече от добре, включително и при възпроизвеждането на Dolby Atmos звук, а за подобряване на работата може да бъде комбинирана с допълнителен събуфър.

Поддръжката на Dolby Vision и HDR10+ прави телевизора по-универсално предложение, а за качественото изображение независимо от типа на съдържанието основен принос има третото поколение на процесора P5 и допълнителните оптимизации и обработки, за които е отговорен. Не е за подценяване и факта, че изобилието от настройки позволява още по-финото настройване на картината за достигане максимума на възможностите на панела.