Motorola moto g9 plus дава пример в своя клас

Motorola moto g9 plus дава пример в своя клас

Наскоро Motorola представи най-новия модел в серията moto g - moto g9 plus. Устройството представлява приятна изненада и до голяма степен се връща към корените на серията чрез предлагането на отлично съотношение между цена и хардуерни възможности.

Телефонът включва желани характеристики като голям дисплей с технология HDR, мощен чипсет, адекватно количество памет, издръжлива батерия и 64-мегапикселов сензор в основната камера. Моделът определено е интересен и заради достъпната си цена от 399 лв. в свободна продажба.

Дизайн

Moto g9 plus очаквано е с пластмасова конструкция, а изработката е солидна, като е налично и водоотблъскващо покритие. В горния ляв ъгъл на гърба намираме правоъгълната секция с основната камера. Екранът, разбира се, заема почти изцяло предната част на устройството, но страничните рамки не са от най-тънките, което е нормално за този ценови клас. Селфи камерата е поставена в отвор в горната лява част на панела.

Отдясно на корпуса са бутоните за управление на силата на звука и за включване, в който е вграден четец на отпечатъци. Отляво е позициониран бутон за стартиране на Google Assistant, отдолу е USB Type-C портът, а отгоре има и жак за слушалки. В комплект с moto g9 plus идват USB кабел, адаптер за бързо зареждане и прозрачен калъф. Телефонът се предлага в златист и син цвят.

Хардуер и батерия

moto g9 plus предлага Max Vision дисплей с диагонал 6.8 инча, резолюция Full HD+ и съотношение на страните 20:9. Гъстотата на пикселите е 386 пиксела на инч. IPS панелът има добри свойства с адекватни нива на яркост, а картината е отчетлива и под силна слънчева светлина.

Смартфонът разполага с режим за ограничаване на синята светлина, което означава, че натоварването за очите ще е намалено при ползване вечер. Сред отличителните черти на екрана е поддръжката на HDR10 технология, която позволява възпроизвеждането на видео с разширен динамичен диапазон.

Моделът използва чипсет Snapdragon 730G, който е произведен по 8-нанометров процес и включва графичен ускорител Adreno 618, а освен това е допълнен от 4GB RAM. Това позволява на устройството да постигне висока за ценовия си клас производителност. Не се забелязват накъсване или забавяне при работа с популярните приложения, както и с много от игрите.

Телефонът разполага със 128GB памет за файлове, което е повече от достатъчно за повечето потребители. Ако това обаче не ви стига, можете да добавите още до 512GB чрез microSD карта. Моделът предлага и всичко необходимо като опции за свързване, включително 4G LTE, двубандов Wi-Fi ac, Bluetooth, NFC, USB Type-C порт и жак за слушалки.

Поставеният отстрани четец на отпечатъци първоначално може да е неудобен, но бързо се свиква с позицията му. Междувременно звуковата система включва умен усилвател и постига звук с приятно качество. Налични са и два микрофона.

Батерията е сред другите силни страни на телефона. Тя е с капацитет от 5000 mAh, а това е достатъчно дори за два дни с един заряд при по-ограничено натоварване. Освен това е налична и технология за бързо зареждане с мощност до 30W, което е полезно, когато разполагате с малко време да презаредите.

Софтуер

В софтуерно отношение Motorola moto g9 plus използва Android 10 с интерфейса My UX. Визуално платформата е доста близка до стандартната визия на операционната система на Google. Сред малкото добавки откриваме пакета с разширена функционалност Moto Experiences, който включва полезните Moto Actions и Moto Display. Като част от My UX са налични и доста опции за персонализиране на външния вид на интерфейса.

В Moto Actions са включени жестове за управление на някои функции като бързо стартиране на камерата или фенерчето, смяна на песните чрез бутоните за звука при изключен екран, обръщане на телефона с екрана надолу за изключване на звука, отключване при вдигане на устройството и поглеждане към камерата и т.н.

С двойно почукване върху скенера за отпечатъци пък можете да отворите панел за бърз достъп до някои приложения. Интеграцията с Google Assistant е сериозна, като за неговото стартиране има и отделен хардуерен бутон. В Moto Display откриваме опции за показване на известия върху екрана в заключено състояние и частично взаимодействие с тях и за задържане на дисплея включен, докато гледате към него.

Камера

Камерата е друг от интересните акценти на устройството, особено във връзка с достъпната му цена. Основната включва 64MP сензор с бленда f/1.8 и система за автофокус чрез засичане на фазата. Очаквано е достъпна технология за сливане на четири пиксела в един, а това помага за заснемане на по-качествени изображения при оскъдна околна светлина. Разбира се, за нощни кадри има отделен режим.

Главният сензор дава прилични резултати при оптимална околна светлина, като нивата на шума в снимките са ниски, а цветовото представяне в повечето ситуации е точно. Има опция и за снимане в режим на пълна резолюция. Той обаче се препоръчва, когато няма движещи се обекти и при добра околна светлина, а заснемането отнема няколко секунди. Нощният режим е ефективен, но все пак не очаквайте резултати като от флагмански устройства. При него има значителни нива на шум, а цветовете не са особено наситени.

Освен това са налични 8MP сензор с ултраширокоъгълен обектив и зрително поле 118 градуса. Той върши добра работа за заснемане на по-обширни сцени, макар и не с толкова високи резолюция и качество като при главния сензор. Има още 2MP сензор за боке ефекти, който се използва при портретни снимки и 2MP за макрокадри. Последният до голяма степен е ненужен.

Приложението за камерата ни е добре познато от актуалните телефони на компанията. Наличен е бърз достъп до режимите за снимане, а последният използван остава в основния изглед. Разбира се, налична е технология с изкуствен интелект за разпознаване на сцените и оптимизиране на настройките. Сред интересните режими са селекция на цвят и синемаграф. Заснемането на видео е при максимална резолюция UHD при 30 кадъра в секунда.

Предната камера е 16-мегапикселова и осигурява добри резултати при оптимални условия. Тук също са налични разнообразни режими, включително HDR, разкрасяване, ръчен, селекция на цвят и т.н.

Финални думи

Както споменахме и в началото на ревюто, с новия moto g9 plus Motorola се завръща към първоначалния замисъл на серията moto g за осигуряване на атрактивен хардуер на ниска цена. Затова и неслучайно устройството попада сред най-добрите предложения в ценовия сегмент, за което помагат наличието на отличен екран, добра камера, продуктивност на високо ниво и издръжлива батерия.

moto g9 plus има и приятен дизайн със стабилна изработка, а освен това можете да разчитате на защитата на силиконов кейс и предварително приложен протектор на екрана. Операционната система също до голяма степен е лишена от ненужни неща, а малкото добавки на Motorola като цяло са все полезни в ежедневната употреба.