Galaxy Note20 Ultra - най-доброто на Samsung идва на премиум цена

Galaxy Note20 Ultra - най-доброто на Samsung идва на премиум цена

Samsung продължава със своята продуктова стратегия, която води до появата на флагмански смартфони през двете половини на годината. Първата принадлежи на серията Galaxy S, която е насочена към по-масовата аудитория, a втората Galaxy Note е адресирана към бизнес потребителите, които разчитат на писалката S Pen.

Появата на елементи от първата серия във втората беше неминуема и с годините писалката остана единственото, което разделя двете серии, така че не е изненадваща и появата на слухове, че Samsung възнамерява да слее двете линии.

Това засега още не се е случило, но корейците все пак намалиха предлаганите модели в серията и тази година предложиха само два - Galaxy Note20 и Galaxy Note20 Ultra. В това ревю ще се фокусираме върху втория, но и без това не смятаме, че от Galaxy Note20 има особен смисъл. Не и след излизането на Galaxy S20 FE.

Дизайн

Ако обичате големите телефони, то Galaxy Note20 Ultra със сигурност ще ви допадне. С размери 164.8 x 77.2 x 8.1 мм и тегло 208 грама той е солиден телефон, но не е чак толкова голям, че това да затрудни употребата му, което се дължи и на ползвания дисплей. И все пак ако търсите по-компактна версия, през тази година няма да намерите такава, защото другият модел в серията (Galaxy Note20) е с почти същите размери. В интерес на истината, Galaxy Note20 Ultra е по-малък и по-лек от Galaxy S20 Ultra.

Всъщност отпред устройството прилича много на Galaxy Note10+, a отзад срещаме масивна секция за основната камера, която напомня на Galaxy S20 Ultra и стърчи сериозно над корпуса, така че по отношение на дизайна става дума за своеобразен ремикс между двата модела.

Снимки и спецификации на Samsung Galaxy Note20 Ultra тук

Отпред и отзад са поставени панели от новото стъкло Gorilla Glass Victus (Gorilla Glass 7), а между тях има метална рамка с плоска горна и долна част и максимално изтънени страни.

Бутоните за звука и за включване са от дясната страна на корпуса, а отдолу откриваме USB-C порт, говорител и слот за писалката S Pen. Тази година обаче позицията на последните два елемента е променена и те се намират от ляво на USB-C порта. Причината за тази дизайнерска рокада може и да е свързана с позицията на камерата, но ни се струва антиинтуитивна, защото повечето потребители ползват писалката с дясната ръка. Разбира се, очевидно промяната ще се хареса на левичарите.

При нас беше вариантът на телефона в цвят Mystic Bronze, на компанията набляга в маркетинговите си материали. Той разполага с матова задна текстура, която намалява задържаните отпечатъци, което е приятен бонус, но пък прави устройството малко по-хлъзгаво. Останалите два цветови варианти са с гланцово покритие.

Дисплей

Galaxy Note20 Ultra разполага с 6.9" Dynamic AMOLED 2X дисплей с резолюция 1440x3088 пиксела, който поддържа опресняване при 120Hz. Подобно на серията Galaxy S20 то е налично само при по-ниска резолюция (1080p), а при пълната се прилага традиционното опресняване при 60Hz. Панелът поддържа отчитане на докосванията при 240Hz за по-бърза реакция на команди.

Дисплеят може да работи и при адаптивно опресняване, което означава, че честотата се променя според това, което правите с телефона - четете, гледате видео или пък играете игри. Тази технология пести енергия, защото по подразбиране високото опресняване на дисплея има голямо отражение върху батерията, а с нея честотата може да спадне и до 10Hz.

Благодарение на извитите страни рамките на екрана са впечатляващо тънки, но долната все още е малко по-широка. Както може да се предположи, дисплеят е особено впечатляващ, като осигурява картина с висок контраст, плътно черно и ярки цветове. Яркостта му също е много висока, така че няма да имате никакви проблеми да прочетете информацията върху него дори и под директни слънчеви лъчи. Под панела е скрит ултразвуков сензор за отпечатъци, чиято работа е задоволителна, но не е толкова бърз и надежден като оптичните решения при конкурентите.

Производителност и батерия

Устройството разчита на 7-нанометров чипсет, но по стара традиция на Samsung той е различен за различните части на света. На нашия пазар се предлага версията с Exynos 990, който познаваме и от серията Galaxy S20, но на други места е наличен модел със Snapdragon 865+, който е по-бързо издание на Snapdragon 865. Вече се появиха тестове, показващи, че чипсетът на Qualcomm е по-доброто решение, но така или иначе в България няма как да се сдобиете с него. За жалост на всички, които срещу високата цена на Galaxy Note20 Ultra искат да получат възможно най-доброто.

По отношение на паметта откриваме 12GB RAM и 128GB/256GB/512GB UFS 3.0 памет за файлове, която може да се увеличи с microSD карта. И все пак ползването на Exynos 990 не бива да ви притеснява, защото макар и по-бавен от Snapdragon 865+, той осигурява необходимата производителност за плавната работа на устройството. Интерфейсът реагира бързо, превключването между приложенията е безпроблемно, а наличието на много оперативна памет позволява във фонов режим да бъдат отворени повече за разширена многозадачна работа.

Смартфонът е снабден с батерия с капацитет 4500 mAh, която е по-малка от сходния като размери и характеристики Galaxy S20 Ultra. Тя поддържа зареждане при 25W, което също е по-малко спрямо другите флагмани на компанията и е странно на фона на премиум позиционирането на телефона. Добавена е и поддръжка за бързо безжично зареждане, както и за безжично зареждане на други устройства при 9W.

Въпреки намаления капацитет на батерията няма нужда от притеснения за автономната работа на устройството, за което помага адаптивната технология на дисплея. Дори и със засилена употреба, включително активно ползване на камерата, устройството може да осигури автономност за цял ден, a ако не ползвате натоварващи приложения, ще можете да ползвате устройството и два дни.

Софтуер

В софтуерно отношение Galaxy Note20 Ultra предлага обновената версия на интерфейса One UI с номер 2.5, която отново е базирана на Android 10. Тя не изглежда по-различно от софтуера в скорошните телефони на компанията, но тази година новото е, че Samsung обещава да осигури три ъпдейта до основни версии на Android. Това важи и за други телефони на корейците и определено е положително развитие, защото досега подобна политика имаше само Google за своите телефони. Това означава, че на теория Galaxy Note20 Ultra би трябвало да получи и ъпдейт до Android 13, което ще е своеобразно успокоение за решилите да инвестират в него.

Интерфейсът предлага изчистен дизайн, който започна да се копира и от други производители, а заедно с това осигурява достъп до всичко, което сме свикнали да откриваме като системна тъмна тема, навигация с жестове, страничен панел за бърз достъп до избрани приложения, функции и инструменти; новата функция за споделяне Nearby Share, която е достъпна във всички телефони с Android, но в Galaxy Note20 Ultra разчита на UWB чип за откриване на съвместимите модели в близост; и т.н. През последните години One UI обаче се напълни с прекалено много ненужни функции, услуги и приложения на Samsung и може би е време за почистване.

Моделът включва и обновенa версия на приложението Notes с допълнителни възможности за анотиране на PDF файлове, синхронизиране на бележки с гласови записи, автоматично изправяне на записките и синхронизиране с други устройства, включително и компютри с Windows 10. Освен това можете да експортирате бележките си като Word, PowerPoint, PDF, изображение и т.н. Възможностите на приложението са наистина впечатляващи, а силните му страни са особено добре видими при ползване на писалката S Pen.

Откриваме и функцията DeX, която позволя връзка с голям екран, клавиатура и мишка, но този път тя работи безжично с телевизори, които са съвместими с технологията Miracast. Този режим включва интерфейс, наподобяващ на компютърен работен плот с лента със задачи, както и възможност за отваряне на приложенията в отделни прозорци. Ако нямате под ръка мишка или клавиатура, можете да ползвате телефона като тъчпад за навигация.

S Pen

Писалката е позната и от другите модели в серията, но тази година Samsung е подобрила значително потребителското преживяване от употребата й. Основното е свързано със сериозно намаленото закъснение при работа - от 42 милисекунди до едва 9 милисекунди. Компанията е постигнала това чрез по-бързата обработка, високата честота на опресняване на дисплея и алгоритми за машинно обучение, които предвиждат посоката на движение на писалката.

Всичко това означава, че писането с S Pen се доближава максимално близо до ползването на молив и хартия. Работата на Samsung е впечатляваща, така че ако имате нужда да ползвате писалка с телефона си, то едва ли ще успеете да намерите нещо по-добро от Galaxy Note20 Ultra. Компанията е добавила и възможност за подаване на различни команди чрез движения на писалката във въздуха - подобно на вълшебна пръчка. Така можете да навигирате в системата или пък да изберете някоя друга функция според вашите предпочитания.

Честно казано, не смятаме, че всичко това ще се ползва много често, но Samsung е решила, че може би ще намери почитатели. Със сигурност по-удобно са способностите на писалката да действа като дистанционно - например за активиране на камерата или пък за контрол на възпроизвеждането на музика.

Иначе S Pen отново включва жироскоп, акселерометър и кондензатор, който се зарежда при поставяне в телефона, а връзката с устройството става чрез Bluetooth. Достъпна е и друга позната функция на S Pen - Screen Memo. Тя позволява дори и телефонът да е заключен да започнете да пишете върху екрана просто с изваждането на писалката.

Камера

Издатината с впечатляващи размери на Galaxy Note20 Ultra включва основна камера с конфигурация, която е много близка до тази от Galaxy S20 Ultra - главен сензор, ултраширокоъгълна леща и перископна телефото система. Главният сензор е познатият от Galaxy S20 Ultra 108MP 1/1.33", който по подразбиране прави 12MP снимки чрез комбиниране на 8 пиксела в един. Добавени са оптична стабилизация и бленда f/1.8, а за фокусирането се грижат PDAF и лазерна (за близки разстояния) системи. ToF сензор като този в серията Galaxy S20 липсва.

Ултраширокоъгълната камера (покрива зрително поле от 120 градуса) е с 12MP 1/2.55" сензор и бленда f/2.2, а телефото камерата отново е с 12МР сензор. Той е комбиниран с перископна система за 5х оптично приближение, а освен това има бленда f/3.0, PDAF система за автофокус и стабилизация. За селфита има 10МР (f/2.2) сензор с автофокус.

Както може да се предположи, камерата се представя много добре и осигурява снимки, които са характерни за флагманите на Samsung качества. Това означава, че са контрастни, включват наситени цветове и имат широк динамичен диапазон и изобилие от детайли. При достатъчно светлина в снимките почти напълно липсва шум, което е следствие от добре настроените алгоритми. Те помагат и за постигането на по-естествен вид и намаляване на замазването на детайлите в някои обекти като трева и листа, което се случва в други телефони на компанията.

При желание можете да снимате и в пълната резолюция от 108МР (в добре осветени условия и без много движение в кадъра), но така губите предимствата от сливането на пикселите, които видят до по-детайлни снимки и прилагане на HDR в реално време. С ултраширокоъгълната камера получавате изображения с цветове като от главния сензор, но логично с по-малко детайли. Въпреки това се справя много добре, а освен това има и изненадващо широк динамичен диапазон.

Телефото камерата също не разочарова и с нея ще можете да направите много детайлни снимки с 5х оптично приближение. Кадрите съдържат много детайли и ако ползвате опцията за 10х хибридно приближение. На тъмно телефонът се представя много добре, като осигурява снимки с разширен динамичен диапазон, наситени цветове и много детайли. Ако активирате нощния режим, ще можете да извадите дори още повече детайли от сенките и да контролирате по-добре най-ярките части.

Galaxy Note20 Ultra предлага 10MP (f/2.2) селфи камера, което е доста скромно на фона на премиум позиционирането на устройството. За щастие, тя е снабдена с автофокус, което е известно успокоение. Иначе качеството на селфитата е добро с широк динамичен диапазон и много уловени детайли. Смартфонът може да записва видео с резолюция до 8K, а освен това включва Pro режим за допълнителен контрол над параметрите. Качеството на клиповете е впечатляващо с много уловени детайли, приятни цветове и ефективна стабилизация.

Финални думи

Както споменах по-горе, ако държите на смартфон с активна писалка, то в момента няма как да намерите нещо по-добро от Galaxy Note20 Ultra. Устройството осигурява отлично потребителско преживяване по отношение на стилуса, а новите подобрения правят употребата му още по-интуитивна и естествена. Ако не сте готови да преглътнете цената от 2500 лева, добра идея е да разгледате и миналогодишния Galaxy Note10+, в случай че успеете да го намерите в продажба.

Иначе Galaxy Note20 Ultra ще ви предложи един от най-добрите дисплеи на пазара в момента, който има висока честота на опресняване и технология за адаптивното й регулиране според съдържанието, но ни се искаше това опресняване да е достъпно при пълната резолюция на дисплея. Възможностите на писалката S Pen са станали още по-впечатляващи, камерата се представя чудесно, а и батерията осигурява очакваната автономност.

В същото време дизайнерските решения на Samsung изглеждат малко необичайни - разбира се, става дума за масивната издадена зона на основната камера. Освен това срещу високата цена на телефона в България няма да получите най-добрата версия на устройството, защото изданието със Snapdragon 865+ просто не се предлага тук, а е запазено за няколко други страни. И още нещо - на пазара вече има телефони, които се зареждат при 66 вата, но Samsung е решила, че 25W е напълно достатъчно за такъв премиум продукт.

Препоръчани оферти