LG V10

LG V10

През миналата година LG заложи на интересно портфолио от смартфони във високия клас, всеки от които имаше своите отличителни черти, но един от най-интересните от тях беше анонсиран към края на годината. Той постави началото на нова серия от модели, която е своеобразен наследник на познатата G Pro, насочена е към феновете на фаблетите и обеща да осигури подобаваща конкуренция на линията Galaxy Note на Samsung. Става дума за LG V10, който в началото на тази година официално достигна и до българския пазар. Смартфонът е интересен по няколко причини и определено заслужава внимание, ако нямате нищо против по-големите мобилни устройства и не се плашите от факта, че ще ви предложи точно 5 дисплея и камери, 4 от които се намират върху предната страна. Точно така, предните камери са две, а към тях са добавени и два дисплея. Компанията реши да експериментира и с материалите на изработка и в крайна сметка осигури премиум смартфон, който се усеща като такъв, а освен това подобри още повече възможностите на впечатляващата основна камера, която вече оценихме в LG G4.

Дизайн

LG V10 е всичко останало, но не и компактен. С тегло от 192 грама, телефонът не е сред най-леките, които сме тествали наскоро и лесно може да бъде сравнен с масивния iPhone 6s Plus, а размерите на корпуса от 159,6 x 79,3 x 8,6 мм затвърждават мястото на V10 в тежката категория. Конструкцията на устройството допълнително подкрепя първоначалното усещане за здрав и устойчив на външни въздействия телефон – страничните повърхности са от 316L стомана и се свързват със стоманеното шаси (Dura Guard), а задният пластмасов панел е с текстура, улесняваща захвата. Той има специално силиконово покритие Dura Skin, което се усеща като гума, но е два пъти по-устойчиво на драскотини от пластмасата и 10 пъти по-здраво от алуминия. То е нанесено и върху останалите пластмасови части от конструкцията и се запитахме дали с течение на времето няма да се износи от контакта с дрехите, но докато го тествахме то остана непокътнато. Иначе компанията акцентира върху здравината на конструкцията, като посочва, че V10 е получил сертифициране по военен стандарт за здравина при падане, а дисплеят е покрит с два слоя стъкло Gorilla Glass 4.

По традиция за LG бутоните за контрол на телефона са поставени върху задния панел. Под камерата се намират бутоните за управление на звука и за включване, а в последния е интегриран сензор за отпечатъци, което се случва за пръв път в смартфон на компанията (като се изключи Nexus 5X). За разлика от Nexus 5X обаче активирането на сензора изисква натискане на бутона, което до известна степен забавя разпознаването на отпечатъка, а освен това и чувствителността му не е толкова висока, колкото в някои други телефони. Всъщност няма проблем в ползването, след като сте се научили да откривате позицията му върху задния панел и сте отработили движението за натискане и задържане на пръста върху него. Бутоните за звука обаче са малки и не са много удобни за употреба.

Дисплей

Предният панел се доминира от IPS дисплей с диагонал 5,7” и резолюция 1440 x 2560 пиксела, който осигурява много добри детайлност, контраст, ъгли на видимост и цветопредаване. Над него са поместени две селфи камери с резолюция 5МР и бленда f/2,2, които имат различна оптика – стандартна и широкоъгълна, която е от полза при заснемането на големи групи от хора.  До камерите откриваме втори дисплей с диагонал 2,1” и резолюция 160 x 1040 пиксела, който служи за показване на нотификации, бърз достъп до избрани приложения, контрол на музикалния плеър и т.н.

Този екран е снабден и с always-on функционалност, така че в заключено положение винаги имате достъп до полезна информация като дата и час, заряд на батерията и прогноза за времето, а с плъзване на пръст можете да покажете и меню за изключване на звука и безжичната връзка, за пускане на фенерчето или за отваряне на камерата. При отключване на устройството функцията на екрана се променя и върху него се показва това, което сте избрали в настройките – календар, връзки към избрани приложения, музикален плеър и т.н., като превключването между различните функции става с плъзване на пръст.

Хардуер и интерфейс

LG V10 отново използва чипсета Snapdragon 808, който открихме и в G4, но този път той е комбиниран с 4GB RAM, което определено помага за осигуряването на подобрено потребителско преживяване. Компанията е оптимизирала работата на системата и ни се стори, че тя работи по-бързо и по-плавно в сравнение с LG G4. Работата на интерфейса е бърза, превключването между приложенията във фонов режим е безпроблемно и определено не се сблъскахме с каквото и да било забавяне или засичане, както подобава на телефон в този клас. Snapdragon 808 предлага две ядра Cortex-A57 с честота 1,82GHz и 4 Cortex-A53 с честота 1,44GHz плюс графичен ускорител Adreno 418, което до известна степен го доближава до Snapdragon 810 по отношение на производителността, но с по-малко отделяне на топлина при употреба. Вградената памет е 32GB и може да се увеличи чрез microSD карта.

Тествахме V10 с Android 5.1.1, но през последните седмици компанията започна обновяването до Marshmallow, което би трябвало да донесе подобрения в работата и в консумацията на енергия. Освен това ще освежи и интерфейса, който по начало има нужда от сериозно прочистване от ненужните елементи и добавки – надяваме се, че LG ще последва примера на HTC, чийто интерфейс Sense през последните месеци стана много по-лек и приятен. За щастие Android позволява лесната промяна на външния вид, така че за секунди можете да инсталирате нещо по-удобно и добре изглеждащо като например Nova Launcher. Иначе интерфейсът на V10 е познатият от G4 и включва функцията Smart Bulletin в най-лявата страница на основния екран, която обединява на едно място информация от различни приложения като LG Health, календара, музикалния плеър, Qremote за управление на инфрачервения предавател, функцията Smart settings и др.  Налична е опция за едновременно ползване на две приложения, а за хората с по-малки ръце е добавена възможност за смаляване на целия интерфейс.

Камера

Нито втората предна камера, нито вторият дисплей обаче са достатъчно основателна причина да изберете LG V10. Това е запазено за основната камера, която без съмнение е сред най-добрите, които сме пробвали в мобилен телефон. Тя използва 16-мегапикселов 1/2,6” сензор, който е комбиниран със светла оптика с бленда f/1,8 и със система за оптична стабилизация (има и цифрова), които познаваме от G4, но всичко е оптимизирано и подобрено с разширена функционалност. Камерата е снабдена с други познати функции като система за лазерно фокусиране и сензор за определяне на цветния спектър за улавяне на максимално точни цветове и баланс на бялото.

Всичко това води от впечатляващи фотографски резултати, особено ако превключите в чудесния ръчен режим, който дава контрол над основните параметри при снимане и поддържа запазването на кадрите в RAW за последващата обработка. Както можете да се убедите сами от приложените тестови кадри, камерата улавя голямо количество детайли, цветовете са сравнително точни, експозицията е коректна, а нежеланият шум и артефакти от компресията на снимките са минимални. Резултатите са сходни и ако заложите на опростения режим на снимане, който е напълно автоматичен, но истинската забава започва при преминаване в ръчен режим,  принос за доброто потребителско преживяване има и отличното приложение за контрол на камерата.

Освен със заснемането на снимки, V10 се справя впечатляващо и с видеозаписа. LG е осигурила възможност за пълни ръчни настройки по време на създаването на видео, каквато срещаме за пръв път в смартфон. На разположение са опции за промяна на ISO, баланс на бялото, скорост на затвора и фокуса и дори контрол над записвания звук – телефонът има 3 микрофона и те могат да се управляват така, че да запишете звук с високо качество от желаната посока и да намалите нежеланите странични звуци. За плавността на картината на помощ идват оптичната и цифровата стабилизация и резултатите са много добри – клиповете улавят много детайли, а шумът е минимален. Независимо дали записвате 4K (30 fps), Full HD (30fps и 60fps) или 720p (120fps) видео резултатите със сигурност няма да ви разочароват. Компанията е включила и опция за създаване на time lapse видео, но за да я ползвате, е добре да имате под ръка статив – в галерията добавихме два такива клипа, които заснехме в Барселона.

Тестови снимки и видео

Батерия

Смартфонът разчита на батерия с капацитет 3000 mAh, което ни се струва малко на фона на внушителните размери на корпуса. Тя стига за около ден работа с активно ползване на различните функции, но това време може да се удължи до ден и половин,а ако сте пестеливи в употребата на камерата и на по-натоварващите приложения (например игри). За разлика от повечето актуални флагмани, V10 осигурява възможност за смяна на батерията, която иначе поддържа бързо зареждане чрез включеното в комплекта зарядно.

Заключение

Големите телефони все още са привлекателни за сравнително малка част от общите потребители на смартфони, но пък почти всички производители осигуряват модели с диагонал на екрана 5,5” или по-голям. LG V10 се намества комфортно в тази категория, като осигурява атрактивен набор от характеристики – висока производителност въпреки по-скромния чипсет, плавна работа на интерфейса, качествен дисплей и добре изработен и здрав корпус, който комбинира стомана с износоустойчиво силиконово покритие, но пък може да се окаже прекалено голям за повечето потребители.  Ако преглътнете това, ще получите функции като двойна предна камера за стандартни или широкоъгълни селфита и втори дисплей за достъп до нотификации и полезна информация дори и при заключен телефон.

Най-впечатляващото в телефона обаче е неговата камера, която осигурява снимки и видео с отлично качество и ви дава голяма креативна свобода над заснетото с контрол на всеки параметър на снимане чрез подробните ръчни настройки. Сред недостатъците бихме посочили размерите и теглото на корпуса, ограничената функционалност на втория екран и до известна степен потребителския интерфейс, който обаче може лесно да бъде променен. Батерията също можеше да е с по-голям капацитет. Всичко това вече ни кара да чакаме с особен интерес наследника на V10, който би трябвало да видим тази есен.

  • Заповядай! http://www.mobilebulgaria.com/news/38172/продажбите-на-galaxy-note7-вероятно-ще-започнат-още-на-2-август
    julianjulian10
  • Не съм чул да има наследник
    Диян