Nokia 3310 (2017)

Nokia 3310 (2017)

Един от най-популярните телефони в началото на хилядолетието преди масовото навлизане на смартфоните успя да се продаде в тираж от над 125 милиона броя и бързо се сдоби с култов статус, като стана един от най-разпознаваемите модели на финландската компания Nokia. Сигурно се досещате, че става дума за Nokia 3310, и  затова новината от началото на годината, че познатата на милиони марка ще се върне към нов живот, успя да предизвика огромен потребителски интерес. Телефонът вече е и на нашия пазар и, макар че също се казва Nokia 3310, зад него всъщност стои финландската компания HMD Global, която получи ексклузивни права над името Nokia за период от 10 години, а освен това се сдоби с достъп до огромното патентно портфолио на компанията.

Премиерата на новата версия на Nokia 3310 беше на мобилния конгрес и през всички дни на събитието тя събираше огромни тълпи от желаещи да се докоснат до нея около скромния щанд на HMD Global. Продажбите започнаха едва в края на юни и в много страни първите партиди се изчерпаха за броени часове, което показва, че силата на носталгията да продава не намалява. Много е вероятно това да е бил и търсеният от финландската компания ефект, защото повишеното внимание към 3310 ще се транслира и в по-голяма видимост на новото портфолио от смартфони с Android, в което засега има три модела, но скоро очакваме и други. В ерата, в която дори и най-евтините смартфони могат почти всичко, телефон като Nokia 3310 може лесно да мине за анахронизъм, а основните му привлекателни черти, настрана от името, са свързани с дългия живот на батерията, компактните размери и ниската цена – неща, които го правят особено подходящ за резервен телефон или пък добър избор за деца и възрастни хора. Предизвикваме всеки, който досега е разчитал на смартфони, да прекара седмица с Nokia 3310 и сме сигурни, че след нея носталгията по телефоните ще е изчезнала напълно.

Дизайн

Корпусът на устройството отново е изработен изцяло от пластмаса, но тя се усеща по-крехка в сравнение с ползваната в стария модел, затова е добре да внимавате, когато сваляте задния панел. За разлика от класическия модел новата версия се предлага в 4 цвята, като два от вариантите (червен и жълт) са с гланцово покритие, а другите (сив и син) са с матово. В интерес на истината вторите изглеждат по-добре, защото гланцовото покрие задържа лесно отпечатъци. Телефонът има дизайн, който напомня на оригиналния, но HMD Global не се е опитала да следва дословно познатия външен вид, макар че ни се иска да го беше направила. Предполагаме, че по различни причини това не е възможно, но въпреки това от пръв поглед е ясно на кой модел отдава почит новото устройство. Характерната рамка около дисплея и формата на буквено-цифровата клавиатура не могат да се сбъркат, но се пригответе за значително по-компактни размери и тегло, като следствие от напредъка в технологиите през изминалите 17 години.

Nokia 3310 (2017) е много удобен за употреба с една ръка и макар че не сме сигурни дали има легендарната здравина на своя предшественик, сме готови да се обзаложим, че ще понесе повече падания от повечето съвременни смартфони. Новият телефон се е сдобил с microUSB интерфейс за зареждане и трансфер на данни към компютър, а освен това има и стандартен жак за слушалки – все неща, които липсваха в оригинала. Добавена е и камера с LED светкавица, но за нея ще стане дума след малко. При нас беше версията с 2 SIM карти, а освен тях има и microSD слот за допълнителна памет. Със сигурност ще трябва да добавите такава, ако искате да ползвате вградения музикален плеър, защото телефонът има едва 16MВ вградена памет, а по-голямата част от нея е заета. Възможно е да използвате и MP3 файлове като мелодия на звънене.

Дисплей и софтуер

Устройството предлага 2,4” цветен дисплей с резолюция 240 х 320 пиксела, който е поставен под извито предпазно покритие, а освен това е снабден с поляризиращ слой за подобрена видимост под силна директна светлина. За работата на телефона се грижи платформата Nokia Series 30+, която поддържа Java приложения, така че няма да бъдете съвсем откъснати от света, но все пак се пригответе да се разделите с функции, които вече приемаме за даденост като GPS, Wi-Fi и дори 3G (за 4G изобщо не става дума). Точно така, Nokia 3310 може да работи само с 2,5G мрежи, но все пак и това е достатъчно за възможностите на телефона.

Устройството предлага познати базови възможности за провеждане на разговори, работа с текстови съобщения, календар, диктофон, калкулатор и т.н. Има и радио, коeто все още е търсена от мнозина опция, а освен това откриваме плеър за видео, който едва ли ще се ползва много. На разположение е дори Bluetooth 3.0 за ползване на безжични слушалки или тонколони. За достъп до интернет Nokia 3310 (2017) разчита на браузъра Opera Mini, който ползва междинен сървър за форматиране и компресиране на сайтовете за по-бързо зареждане и по-удобно разглеждане върху малкия дисплей.

Въпреки това преживяването не е от най-приятните и ако сте ползвали другите скорошни обикновени телефони Nokia, знаете какво да очаквате. Устройството включва и достъп до магазина за приложения на Opera, за да може да изтеглите допълнително съдържание – например базови клиенти за достъп до Facebook или Twitter и игри. Като стана дума за игри, в Nokia 3310 е заредена нова версия на класическата игра Snake, която е разработена от Gameloft и осигурява няколко възможности за управление и за движение на змията върху екрана.

Смартфонът е снабден и с 2МР камера с LED светкавица, към която не трябва да имате абсолютно никакви очаквания, защото резултатите разбираемо са лоши. Все пак нека не забравяме, че голяма част от тези допълнителни добавки не бяха част от оригиналната Nokia 3310, така че устройството е обновено подобаващо. От друга страна почти всичко вече е налично в Nokia 150, така че можете да спестите малко пари ако изберете по-стария модел.

Тестови снимки

Батерия

Най-голямото предимство на Nokia 3310 (2017) обаче е свързано с неговата автономност. Кога за последен път сте забравяли кога сте зареждали телефона си? С този телефон на HMD Global обаче ще трябва да свикнете с това, защото неговата батерия с капацитет 1200 mAh може спокойно да ви осигури седмица далеч от контакта. Според компанията устройството предлага до 22 часа за провеждане на разговори или до 31 дни в режим на изчакване с едно зареждане, а добавеният microUSB порт означава, че ще може да зареждате телефона и от преносима батерия. Нямахме проблеми с мобилния обхват, а звукът при разговор е силен и ясен.

Заключение

Nokia 3310 (2017) ни напомня успешно за времената, когато телефоните можеха без проблем да оцелеят при падане върху твърда повърхност, зареждаха се на седмица или повече и не служеха за много неща освен за говорене и изпращане на текстови съобщения. Всичко това прави устройството подходящо за ситуациите, в които сте далеч от електрическата мрежа за дълги периоди от време, за употреба като втори телефон за спешни случаи   или за ползване в ситуации, в които не искате да рискувате целостта на скъпия си смартфон. Разбира се, подходящ е и ако изпитвате носталгия по Snake или пък по хардуерните клавиатури и използването им за въвеждане на текст. Всичко това може да получите и от модел като Nokia 150 (или от Nokia 216, който включва и селфи камера), но пък с него няма да може да се похвалите, че използвате Nokia 3310. Може би най-добре е да гледаме на телефона като на хитър маркетингов инструмент, който HMD Global използва успешно, за да  предизвика интерес към новите си смартфони с Android.

  • Ами отговора е много прост, това недоразумение наречено Нокиа 2017 е толкова Нокиа колкото и другите нови модели 3,5,6,8 и т.н. Едно име пролет не прави;)
    mamuta70
  • Абсолютно същото. Да си сложиш примерно контактите на кръстачката, трябва да натиснеш няколко пъти докато стигнеш до тях. Блутута примерно пък е сложен в organizer. Въобще докато научиш подредбата, може свят да ти се завие.
    R420
  • Може да си взел ментето. Такова ли ти е менюто? https://m.youtube.com/watch?v=b4VJ1gKoXx8 Имай предвид, че има опция да се направи като списък с големи букви, както си беше.
    tzincbg