HTC U11

HTC U11

В началото на годината HTC ни изненада със серията смартфони U, в която представи два нови модела, имащи за задача да задържат вниманието на потребителите до дебюта на истинския флагман на компанията, който се състоя в средата на май. U Ultra и U Play бяха позиционирани в средния и високия ценови сегмент и ни подготвиха за идването на U11, като предложиха в аванс някои от елементите, които след това намериха място в него. Всъщност до голяма степен появата на U Ultra беше ход, който целеше да компенсира забавянето на масовите доставки на чипсета Snapdragon 835, чиито наличности бяха запазени за Samsung до средата на пролетта. Това принуди и LG да пусне G6 с миналогодишния Snapdragon 821. Серията U отбеляза прехода към стъклен заден панел, а сред другите й особености са премахването на стандартния жак за слушалки и добавянето на асистента с изкуствен интелект Sense Companion. Тези елементи се срещат и в новия U11, но има и други неща, които го правят най-добрия смартфон на HTC досега.

Дизайн

Досега тази титла носеше миналогодишният HTC 10, който успя да подобри своя предшественик One M9 в ключови отношения включително при производителността, възпроизвеждането на звук и фотографските възможности. HTC U11 надгражда предложеното от HTC 10, но прави и някои съществени промени. След като стана пионер при използването на метал в конструкцията на телефоните си и дълги години усъвършенства производствените си техники, HTC реши, че е време да промени материалите за изработка на флагманите си, за да ги отличи от останалите модели на пазара. Компанията се обърна към стъклото и го прави по впечатляващ начин, като за задния панел използва специално стъкло Gorilla Glass 3 с 3D форма, под което е нанесен слой от минерали за интересно пречупване на светлината. Играта на лъчите по т.нар. 3D liquid glass е наистина ефектна и трябва да се види на живо, но във всеки един момент цветовете на задния панел се променят.

Лъскавата повърхност обаче действа като магнит за отпечатъци и често ще я почиствате, което не е проблем, ако използвате включения в комплекта прозрачен калъф, но по този начин ще скриете красотата на корпуса. Всъщност има и друга основателна причина да ползвате калъф и тя е свързана именно с материала на изработка на задния панел – едно изпускане или пък удар, докато телефонът е в джоба може да се окажат достатъчни, за да счупят красивата повърхност. Извитото стъкло преминава плавно в страничната метална рамка, като се създава усещане за едно цяло, а освен това в метала се влива и предпазното стъкло Gorilla Glass 5 на дисплея, което също има извити краища.

Изработката е безупречна, но същото не може да се каже за дизайна на телефона, който включва големи странични рамки и масивни зони под и над дисплея и вече се усеща стар на фона на безрамковите модели, които се появиха през тази година. Подобно на Sony HTC продължава да се отнася консервативно към големите визуални промени и вероятно ще мине още време, преди тайванците да възприемат актуалните тенденции при дизайна на смартфоните. За щастие външният вид не е всичко и HTC U11 има много какво да предложи отвъд него. За пръв път продукт на компанията осигурява водоустойчив корпус (IP67) и в това отношение смартфонът се нарежда до моделите на Samsung, LG, Sony и Apple, което е добра новина за всички, търсещи тази характеристика.

Дисплей

Предният панел предлага 5,5” Super LCD5 дисплей, заобиколен от солидна рамка, а под него се намират сензор за отпечатъци и два капацитивни бутона за управление, но ако сте виждали One A9, HTC 10, U Ultra или U Play, вече знаете какво да очаквате. Сензорът отчита бързо и служи като Home бутон за зареждане на основния екран. Под него откриваме USB Type-C порт, който изпълнява всички задачи за пренос на данни и звук и за зареждане на телефона. Точно така, подобно на другите устройства в серията U, и U11 няма стандартен жак за слушалки, но идва в комплект с адаптер, който дава достъп до познатия интерфейс. Компанията оправдава това решение с желанието да осигури по-добър звук и демонстрира това чрез идващите с телефона слушалки USonic, които са снабдени с технология за потискане на шума и персонализират звука според формата на ухото на потребителя. За жалост тестовата бройка не включваше слушалки и не можахме да проверим как работи това.

Телефонът беше и без въпросния преходник, а опитите ни да използваме стандартен такъв не се увенчаха с успех, защото U11 отказа да го разпознае. Оказва се, че преходникът съдържа допълнителна електроника (DAC), така че ако го загубите и искате да се сдобиете с допълнителен, ще трябва да го закупите от HTC. Това определено беше неочаквана пречка и според нас показва опасностите, които крие замяната на утвърден и широкоразпространен стандарт с нова технология, чиито ползи не са съвсем ясни. Смартфонът е снабден и със слот за допълнителна памет, който служи за увеличаване на вградените 64GB (при нас беше двусимовата версия, която има хибриден SIM слот и поддържа 4G само за SIM 1). U11 има и друга отличителна черта, но тя не е видима – в страничната рамка са вградени сензори за натиск, които служат за управление на различни функции чрез стискане, но за това ще стане дума малко по-късно.

През последните години HTC запази сравнително компактни своите флагмански смартфони, но тази година компанията реши да промени това. Както споменахме, U11 залага на 5,5” Super LCD 5 (IPS LCD) дисплей с Quad HD резолюция за пикселна гъстота от около 534 ppi. Панелът се представя много добре по отношение на контраст, цветопредаване, детайлност и ъгли на видимост, но от яркостта му има какво още да се желае особено при сравнение с AMOLED технологията. Освен това ни направи впечатление, че не се разбира добре с поляризирани слънчеви очила – в портретен режим няма проблем, но ако го завъртите в пейзажен (например при ползване на камерата), екранът почернява. Около дисплея откриваме друга характерна за флагманите на HTC добавка – два високоговорителя от системата BoomSound Hi-Fi edition, които осигуряват ясен и силен звук. Поставеният над екрана се грижи за възпроизвеждането на средните и високи тонове, а този до USB порта поема ниските тонове. Компанията посочва, че е променила дизайна за осигуряване на 100% по-силен звук и 150% подобрение в динамичния диапазон, а към горния говорител е добавила акустична камера за по-богати средни и високи тонове. Долният говорител също включва подобрения за постигане на по-плътни ниски тонове. Звукът е по-качествен спрямо този от HTC 10, така че подобрението е добре различимо.

Хардуер и софтуер

Подобно на останалите флагмански смартфони от тази година и HTC U11 залага на чипсет Snapdragon 835, който е комбиниран с 4GB RAM, така че осигурява високата производителност, която сме свикнали да търсим. Системата работи изключително бързо, плавно и без забавяне и принос за това има и отличната работа, която HTC е свършила при оптимизирането на софтуера, който е базиран на Android 7.1.1. Това едва ли е изненадващо за потребителите на тайванската компания, която от HTC 10 започна да залага на много по-изчистена версия на интерфейса Sense, а освен това разкара и много от приложенията, които дублираха функциите на стандартните услуги на Google. Това продължава и при U11 и в резултат получаваме един от най-пъргавите смартфони с Android, на които сме попадали. Всичко се отваря без никакво забавяне, преминаването между отворените във фонов режим приложения е бързо, а анимациите при преходите са плавни.

И все пак възрастта на Sense вече се усеща във визуално отношение (особено на фона на усилията на Samsung) и може би е време за освежаването му, макар че HTC е осигурила множество възможности за персонализация чрез теми, включително и с иновативните свободни теми, които позволяват да промените много аспекти на интерфейса до неузнаваемост. Сред софтуерните особености на U11 изпъква поддръжката на три виртуални асистента – собственият Sense Companion, Google Assistant и Amazon Alexa, но последният беше добавен с ъпдейт, след като приключихме тестовете на телефона и сме сигурни до каква степен може да работи в България. Google Assistant е познат, защото вече присъства в повечето смартфони с Android и може да се активира чрез продължително натискане на централния бутон или чрез ключовата фраза “OK, Google”.

Sense Companion беше представен в началото на годината с U Play и U Ultra, но заработи по-късно и се различава от останалите асистенти, защото се учи от навиците на потребителя и се опитва проактивно да му помогне. Така например ако прогнозата за времето е за валежи, ще ви напомни да вземете чадър, а ако в календара ви е записана среща и батерията е изчерпана, ще ви посъветва да я заредите. Приложението може да предложи места за хапване, ако сте извън града за уикенда, а освен това може да показва и отчети с данни за физическата ви активност. Не сме сигурни доколко полезна е подобна функция, но поне не досажда често, а ако не ви допада, винаги можете да я деактивирате. Често казано, не установихме Sense Companion да се е подобрил значително от U Ultra насам, но компанията обещава, че с времето ще добави поддръжка за повече външни услуги.

Edge Sense

Стигаме и до вградените в страничната рамка 8 сензора за натиск, които HTC нарича с името Edge Sense. Те са напълно невидими, тъй като се намират под метала, който в интерес на истината не се огъва, но въпреки това могат точно да определят силата на натиск и да реагират според нея. Като цяло се разпознават два типа жестове – стискане и стискане и задържане, като всеки от тях може да послужи за активиране на различна функция или приложение. По подразбиране кратко стискане на рамката задейства камерата, а още едно прави снимка, което е удобно, ако екранът е мокър и не може да се ползва за активиране на затвора (в този случай помагат бутоните за контрол на звука). Ако стиснете и задържите, ще накарате телефона да премине между основната и предната камера. Няма проблем да промените тези бързи връзки според предпочитанията ви, така че да можете да стартирате приложение, да ползвате LED светкавицата като фенерче или пък да направите скрийншот.

Компанията е включила допълнителни настройки, които позволяват да промените степента на чувствителност на сензорите, за да съответства на вашите предпочитания. В интерес на истината този начин за боравене с камерата не е най-добрият, защото понякога води до размазани снимки заради движението на ръката. Ако искате да я включите, можете да ползвате и другия пряк път чрез двукратно натискане на бутона за изключване. Като цяло Edge Sense е интересна добавка, която работи и с мокри ръце или пък през ръкавици, но не е нещо, без което не може да се живее. HTC обещава да развие функцията с допълнителни възможности и ще е любопитно да разберем как ще се промени в бъдеще, но вече видяхме няколко интересни идеи. Като цяло желанието на компанията е да направи телефона по-удобен за употреба с една ръка и до голяма степен успява в това начинание. Технологията явно е привлякла вниманието и на Google, защото според слуховете ще намери място в следващите телефони Pixel.

Камера

И ако може да се живее без сензорите в рамката, не такова е положението с камерата, която е сред най-добрите, на които сме попадали в мобилен телефон. След разочароващото представяне на One M9 HTC обърна специално внимание на камерата и резултатите не закъсняха, защото HTC 10 успя да ни впечатли сериозно със своите фотографски възможности и се изкачи до върха в класацията на DxOMark. По-късно през миналата година постижението му беше задминато от друг телефон, излязъл от заводите на HTC, но произведен за Google. Става дума за Google Pixel, който заложи на допълнителни софтуерни алгоритми, за да осигури снимки с подобрено качество във всякакви условия при напълно автоматични настройки. HTC явно е използвала наученото добре и го е приложила в U11, защото камерата на телефона се представя отлично и това й позволи отново да застане на първото място в класацията на DxOMark.

Устройството използва UltraPixel 3 камера, която залага на 12МР BSI сензор с големина на пикселите 1,4 микрометра. Добавени са бленда ƒ/1.7, 5-осова система за оптична стабилизация и ултрабърз автофокус, който се справя впечатляващо в повечето ситуации, като ползва всички пиксели за фокусиране чрез фазова детекция. Устройството е снабдено и с технологията Auto HDR Boost, която автоматично заснема множество кадри с различна експонация и след това ги комбинира за получаване на финален кадър с подобрени цветове, текстура и детайли. Подобна техника се ползва и при заснемането на видео – Temporal Noise Reduction разчита на данни от предишния и следващия кадър, за да премахне нежелания шум. На практика всичко работи, както се очаква от него, с бързо фокусиране върху желания обект и с минимално забавяне между отделните кадри.

Снимките са с точни цветове и много детайли, но в редки случаи системата за определяне на баланса на бялото не успя да си свърши работата както трябва. Като се изключи това, камерата на U11 е приятна изненада, която ще ви позволи да уловите впечатляващи снимки, дори и при недостатъчна светлина, което е свързано и със светлата бленда и подобрената система за стабилизация. Ако искате да упражните по-голям контрол върху снимките, винаги може да се обърнете към ръчния режим, който поддържа и заснемане в RAW. Възможностите за заснемане на видео също са подобаващи – устройството записва с максимална резолюция 4K, а при достатъчна светлина картината е с много високо качество.

С такова е и уловеният звук, защото U11 предлага режим за запис на 3D звук чрез 4 микрофона, което прави клиповете по-въздействащи, ако при гледането им ползвате слушалки, а освен това откриваме и възможност за акцентиране върху определен източник на звук във видеото, за да звучи по-силно и ясно. Опцията се нарича Acoustic Focus и докато записвате видео с 3D звук позволява с жест да увеличите звука от избран източник в кадъра, а специален индикатор ще ви покаже какво е усилването. HTC е добавила и опция за запис на видео с Hi-Res звук, който създава MKV файлове с FLAC аудио пътечка. Ако държите на селфитата, на разположение получавате 16МР предна камера с широкоъгълна оптика и бленда f/2.0 за улавяне на повече светлина. Подобно на камерата в U Ultra и при нея е наличен UltraPixel режим, който намалява резолюцията и увеличава светлочувствителността, а освен това е добавена технологията от основната камера HDR Boost.

Тестови снимки и видео

Батерия

HTC U11 използва батерия с капацитет 3000 mAh, което може да изглежда малко, защото на такава заложи U Ultra и дори миналогодишният флагман HTC 10. На практика ситуацията е различна, защото смартфонът използва по-енергийно ефективен чипсет, а освен това компанията е направила допълнителни софтуерни оптимизации, които намаляват консумацията на енергия. По време на нашата употреба установихме, че един заряд на батерията може без проблем да стигне за малко повече от ден работа – подобно време на автономност е напълно в рамките на очакваното от актуалните флагмани. Като цяло телефонът се представя по-добре от U Ultra, но в интерес на истината има и по-малък дисплей. Осигуряването на необходимата енергия за работа става бързо благодарение на поддръжката за технологията QuickCharge 3.

Заключение

HTC U11 отваря нова глава в историята на тайванската компания, като прави голяма крачка напред в много отношения. Устройството се е сдобило с водоустойчивост, осигурява висока производителност, предлага оптимизиран софтуер без излишни приложения, включва иновативни функции като Edge Sense и е снабдено с една от най-добрите мобилни камери за тази година. Смартфонът ще допадне и на феновете на мултимедийните забавления със своите възможност за запис и възпроизвеждане на висококачествен звук.

Не всичко е розово обаче. Телефонът има консервативен и дори ретро дизайн на фона на тазгодишните безрамкови флагмани на LG и Samsung, няма стандартен жак за слушалки и изисква ползването на специален адаптер за работа с такива, а освен това има стъклен заден панел, който макар да изглежда изключително впечатляващо, привлича отпечатъци и може лесно да се счупи. Разбира се, перфектни смартфони няма и U11 не прави изключение, но все пак HTC е успяла да създаде впечатляващо устройство, което заслужава внимание.