Huawei P20

Huawei P20

Разрастването на бизнеса със смартфони на Huawei през последните години е особено впечатляващо, защото компанията успя да се пребори с изключително силната конкуренция в родината си и паралелно с това последователно разви международната си дейност и наложи бранда си, който доскоро беше непознат за мнозина. Резултатите не закъсняха и китайците вече са на трето място при най-големите производители на смартфони и гледат към първата позиция. Прогресът на Huawei в хардуерно и софтуерно отношение през годините е очевиден, както и скоростта, с която компанията се учеше от грешките си. Новият флагман P20 ясно демонстрира това, като надгражда солидната основа, поставена от миналогодишния P

Дизайн

Подобно на останалите модели в серията, P20 залага на нов дизайн и материали на изработка. Тази година компанията се фокусира върху стъклото и го използва за задния панел на телефонa, което й позволява да постигне ефектен изглед, благодарение на гланцовата повърхност, играта на светлината върху нея и интересните цветови варианти като синьо и розово. Телефонът изглежда добре, но лесно се покрива с отпечатъци, а освен това няма как да не изтъкнем, че стъклото не е най-здравият материал. Няма нужда да казваме, че благодарение на него телефонът може да се плъзне върху повърхността, върху която е поставен. P20 се усеща много добре в ръката, което е постигнато с ползването на заоблена и метална рамка, вливаща се плавно в двата стъклени панела.

Върху дясната страна на корпуса откриваме бутоните за контрол на звука и включване (с червен акцент), а върху долната страна са поместени USB-C порт, високоговорител и микрофон. Стандартен жак за слушалки няма и ще се наложи да ползвате адаптера от комплекта. За разлика от някои други флагмани устройството има симетрично разположение на елементите в долната част на корпуса, което се надяваме един ден да видим и в продуктите на Samsung. Върху задния панел откриваме издадената двойна камера в единия ъгъл, която е допълнена от светкавица и сензори за лазерно фокусиране. Тази конфигурация и несиметричната позиция на камерата прави телефона нестабилен при ползване, докато е поставен върху равна повърхност.

Дисппей

Върху предната част на телефона ни посреща 5.8” IPS LCD дисплей с резолюция 2244 х 1080 пиксела (428 ppi) и изрязана горна част. Съотношението му е 18.7:9, което създава издължен и лесен за захващане с една ръка корпус, така че по отношение на ергономията на телефона всичко е наред. Използваният панел осигурява ярки и наситени цветове и има голям ъгъл на видимост, а яркостта му е висока за комфортна употреба дори и под ярка дневна светлина. За още по-естествено цветопредаване можете да активирате функцията Natural Tone, която настройва автоматично цветната температура на дисплея според околната осветеност подобно на True Tone в iPhone. В изрязаната горна част, чийто размер е по-малък от този на iPhone X, са поместени предната камера, кръгъл говорител и сензори за близост, а ако не харесвате това дизайнерско решение, което се среща във все повече телефони, винаги можете да го скриете с черна лента през настройките на дисплея.

Дори и изрязаната част да не ви допада естетически, ползата от нея е, че статус лентата се намира почти до края на корпуса, а това освобождава ценно екранно място. В някои случаи изрязаната част създава проблеми с приложения, които не са оптимизирани за нея, но очакваме тези неудобства да бъдат отстранени, защото все повече телефони залагат на такъв дизайн. Например доскоро в Instagram изрязаната зона скриваше част от интерфейса, но вече всичко е наред. За допълнителна настройка има специално меню, в което можете да изберете за конкретни приложения дали да показват изрязаната част или не. Под екрана се намира овален сензор за отпечатъци, който отчита много бързо и може да се ползва за управление на интерфейса както в P10 - така можете да освободите допълнително екранно място, като скриете виртуалните бутони.

Хардуер и батерия

Подобно на своя по-голям събрат P20 Pro и миналогодишния Mate 10 Pro, телефонът разчита на осемядрен чипсет Kirin 970, който обаче е комбиниран с 4GB RAM вместо 6GB. За файлове има 128GB памет, която не може да се увеличи, но за нас и това количество е предостатъчно. Най-мощният процесор на Huawei осигурява достатъчна производителност за плавна и безпроблемна работа на системата и не се плаши дори от тежките игри. Скоростта се усеща и на други места в интерфейса, така че каквото и да правите, едва ли ще затрудните устройството. Оперативната памет също се оказва достатъчна за нуждите на телефона и на интерфейса EMUI 8.1, който се справя много добре с управлението на приложенията във фонов режим, така че да не консумират прекалено много енергия.

Чипсетът се е сдобил и със специален блок за ускоряване на задачите с изкуствен интелект, който се ползва на много места в системата. Едно от приложенията му е за поддържане на телефона в оптимална форма, като се използва машинно обучение за оптимизиране на паметта и ресурсите, така че производителността на устройството да остане висока с течение на времето. Той се ползва и за подобряване на живота на батерията, която е с капацитет 3400 mAh - по-малко от 4000 mAh в P20 Pro и Mate 10 Pro, но пак впечатляващ обем на фона на останалите смартфони с подобни размери.

При нормална употреба с няколко разговора, слушане на музика, забавления с игри, гледане на видео, ползване на социални мрежи и разглеждане на страници, в края на деня батерията на устройството може да остане с 30-40% остатъчен капацитет, което е много впечатляващо постижение. В допълнение, когато не ползвате телефона, батерията буквално замръзва, така че може да изкара няколко дни, за което също помагат оптимизациите на Huawei. Зареждането става чрез технологията на компанията за бързо зареждане SuperCharge, която може да зареди батерията до 50% едва за 30 минути.

Софтуер

Huawei P20 ползва интерфейса EMUI 8.1, който е базиран на Android 8.1. Ако сте виждали EMUI 8.0, вече знаете какво да очаквате, защото във визуално отношение промените не са много. Отново можете да персонализирате изгледа чрез стотици теми и тапети, които са налични за изтегляне от интернет, а ако предпочитате инсталираните приложения да са в отделна секция, винаги можете да активирате тази опция - по подразбиране всичко се намира върху основния екран. С дръпване надолу върху основния екран активирате функция за глобално търсене в съдържанието на телефона (приложения, контакти, съобщения и т.н.), а освен това има възможност за сканиране на баркодове или за визуално търсене на предмети в сайта на Amazon. Можете да промените и анимациите в интерфейса, но това едва ли ще изненада някого.

Компанията е добавила функция за отключване чрез лицево разпознаване, като се ползва предната камера, която макар и да не е толкова сигурен начин за защита, работи изключително бързо дори и при намалена осветеност. Можете дори да укажете на телефона да се активира при повдигане - при това се извършва и лицево разпознаване, така че получавате почти мигновен достъп до устройството. Лицевото разпознаване се ползва и за осигуряване на достъп до съдържанието на нотификациите върху екрана в заключено положение. Като цяло интерфейсът, макар и различен от стандартния за Android, е изчистен и значително по-приятен от по-старите издания, но някои функции са поставени на нелогични места в настройките. За щастие пълните опции Google Smart Lock най-сетне се появиха в менюто с настройки, защото доскоро Huawei предлагаше само една от тях. 

В EMUI 8.1 отново са добавени екстри като режим за връзка с монитор, клавиатура и мишка с обикновен USB-C към HDMI адаптер, който показва специално оптимизиран компютърен интерфейс; опция за запис на ставащото върху екрана; възможност за извършване на различни действия чрез докосване с кокалчетата на пръстите; опция за ползване на две копия от едно и също приложение; заключване на съдържание и приложения и създаване на защитена зона с отделен набор от приложения, в която се влиза чрез парола или различен пръстов отпечатък. Устройството включва поддръжка и за платформата на Google за добавена реалност ARCore, което отваря много възможности за забавления с допълнително съдържание. Устройството включва и много предварително инсталирани приложения от Booking.com, Facebook и Amazon, но те могат лесно да се премахнат при нужда.

Huawei е включила и много свои приложения, които няма как да бъдат деинсталирани, но пък те се оказват полезни. Така например Phone Manager се грижи за поддържане на телефона в добра форма, като изчиства ненужните файлове, контролира потреблението на мобилни данни, сканира за вируси с технология на Avast и се грижи за оптимизиране на живота на батерията. Галерията предлага възможност за автоматично категоризиране на снимки и видео по различни критерии, като се ползват ИИ възможностите на чипсета, а освен това има инструменти за създаване на резервни копия на информацията, достъп до поддръжката на Huawei за клониране на данните и прехвърлянето им към телефона от друг модел или от P20 в друго устройство. Сред новите технологии в EMUI 8.1 е и Huawei Share 2.0 за бързо прехвърляне на снимки и файлове между телефоните на компанията и компютри, като се ползва Wi-Fi. Сред екстрите откриваме и технологията Dolby Atmos, която създава обкръжаващ звук при ползване на слушалки, а за разлика от P20 Pro устройството няма стерео говорители.

Камера

Huawei постоянно подобрява качеството на камерите в своите устройства и P20 не прави изключение. Устройството предлага основна камера, която комбинира 12MP RGB сензор (f/1.8) с 20MP монохромен сензор (f/1.6) - конфигурация, която е позната и от други модели на компанията. Тук обаче се ползва нов RGB сензор с размери на пикселите 1.55 микрометра (1.25 микрометра в Mate 10 Pro) за улавянето на повече светлина, който няма оптична стабилизация, а разчита на електронна. С монохромния сензор може да се правят ефектни черно-бели снимки, а освен това данните от него се ползват и за подобряване на заснетите с другия сензор. Той прави възможна и функцията за двукратно хибридно приближение, което осигурява повече детайли в сравнение с обикновеното дигитално. За разлика от P20 Pro устройството няма телефото камера, но пак поддържа фокусиране по няколко начина (лазер, дълбочина, фазова детекция и детекция на контраста). Лазерното фокусиране разчита на нов сензор за по-голям обхват и по-висока точност. Добавена е и нова функция за 4D предиктивен фокус, който фокусира изключително бързо върху обектите пред обектива и показва това в реално време. Камерата се управлява чрез приложение с нов интерфейс, в който преминаването между различните режими става с хоризонтално плъзване.

Подобно на P20 Pro и P20 разчита на изкуствен интелект, за да разпознае сцената и обектите в нея и да подбере подходящите настройки. Технологията се казва Master AI и може да разпознае в реално време 19 различни категории, но за всяка от тях има различни подкатегории - например тип храна или пък порода куче. Така при снимане камерата може да идентифицира сцената пред себе си - цвете, залез, куче, котка, зеленина, храна, човек и т.н. Всичко става в реално време, като се разчита на NPU чипа в Kirin 970. Резултатите са снимки със силно подсилени цветове и висок контраст, които са подходящи за споделяне в социалните мрежи, но като цяло са далеч от реалността. Така например при разпознаване на зеленина растенията стават нереално зелени, а при откриване на небе то става много по-синьо, отколкото реално е. Ако се засекат хора, се активира портретен режим, който отделя лицата от фона чрез прилагането на боке ефект.

Предложенията от изкуствения интелект могат да се изключат с натискане на знака Х до името на избрания режим, а ако го направите няколко пъти, телефонът ще научи предпочитанията ви и няма да ви досажда повече.  Освен това функцията Master AI може да се деактивира напълно, ако искате да получите по-естествени снимки. Тя така или иначе не е активна в професионалния режим, който дава контрол над различни параметри на снимане и поддържа запазване на кадрите в RAW формат за последваща обработка. Изкуственият интелект може да помогне и с композицията, като например покаже нивелир и така ви напомни да изправите хоризонта, или пък при снимане на група хора ще подскаже да оставите малко пространство около тях за по-естетичен резултат. В крайна сметка камерата осигурява снимки с голям динамичен диапазон, добър баланс на бялото и сравнително много детайли, но няма как да не забележим ефекта на алгоритмите за изостряне на изображението. Този ефект обаче може да се избегне ако снимате в професионален режим.

Huawei P20 се е сдобил и с нов нощен режим, който заслужава внимание. Обикновено при снимане на тъмно с по-дълга експозиция устройството трябва да е фиксирано, за да се избегне размазването на снимките. При P20 това не е така и дори при снимане от ръка в зависимост от наличната светлина могат да се получат впечатляващи снимки - в този режим се заснемат множество кадри в рамките на 4-5 секунди, които след това се комбинират в една снимка. Функцията може да се ползва и през деня за получаване на снимки с подсилен HDR ефект, но имайте предвид, че в този режим се прилагат доста агресивни алгоритми за изостряне на изображението и може да се загубят детайли, а и движещите се обекти ще бъдат замазани. На тъмно устройството осигурява много добри снимки и без да се прибягва до нощния режим, което е полезно, ако искате да запечатате нещо по-бързо, без да чакате 4-5 секунди. Като цяло камерата предлага леко подобрение спрямо тази в Mate 10 Pro при снимане при достатъчна светлина, но на тъмно може да осигури много по-добри резултати.

Предната камера използва сензор с резолюция 24.8МР и като цяло осигурява приятни селфита с добри цветове и много детайли, но последното важи само ако телефонът е близо до лицето ви, защото фокусното разстояние е фиксирано и е по-късо. Феновете на селфитата могат да експериментират и с новата функция за симулиране на различно студийно осветление, която напомня на подобната добавка в iPhone X, но не може да осигури същото качество на ефекта, макар че според Huawei тя използва лицево разпознаване с ИИ за следване на контурите на лицето. Huawei P20 поддържа запис на видео с максимална резолюция 4K при 30fps (h.264 или h.265), но ефективната електронна стабилизация е налична само при резолюции 720р и 1080р (30fps). Телефонът може да снима и super slow motion 720р видео при 960 fps - в този режим запис с дължина 0.25 секунди се разтегля до около 8 секунди при стандартна скорост. Освен това са достъпни 1080p@120fps и 720р@240fps.

Тестови снимки и видео

Заключение

Huawei P20 е сред най-евтините флагмански модели на пазара, но въпреки това успява да предложи много на потребителите, които заложат на него. Телефонът осигурява компактен корпус със стилен дизайн и предлага качествен дисплей, който заема по-голямата част от лицевата част - изрязан е, но това има и своите плюсове. В хардуерно отношение P20 също осигурява множество подобрения спрямо своя предшественик като бърз чипсет Kirin 970, 128GB вградена памет (без опция за увеличаване), подобрена двойна основна камера и голяма за размерите на телефона батерия с отлична автономност.

Интерфейсът EMUI 8.1 също прави стъпка напред, като показва значението на допълнителните оптимизации за подобреното потребителско преживяване. Няма перфектни телефони и P20 можеше да има малко по-добра камера, а освен това няма да откажем водоустойчивостта на неговия по-голям събрат и възможността за безжично зареждане на Mate RS. Освен това устройството няма стандартен жак за слушалки, а за свързването на такива разчита на адаптер, което за някои може да не е най-оптималният вариант. В крайна сметка Huawei е успяла да създаде атрактивен и достатъчно способен телефон, който предлага много от възможностите на своя по-голям събрат P20 Pro.