Nokia E6

Nokia E6
Телефоните само със сензорни екрани като че ли се радват на по-голямата част от вниманието на потребителите, но макар и да изглеждат привлекателно, има една група хора, за които не са съвсем подходящи. Става дума за тези от мобилните потребители, които разчитат изключително на възможностите за провеждане на телефонни разговори, текстова комуникация чрез кратки съобщения или електронна поща, или редактиране на документи. Тогава нищо не може да замени удобството на една хардуерна QWERTY клавиатура. Освен това лъскавите устройства с големи екрани консумират повече енергия и често един заряд не е достатъчен дори за ден работа.

Точно тук се появява Nokia, чиято Е-серия от бизнес ориентирани устройства има сериозна група от фенове. И особено моделите с хардуерна QWERTY клавиатура. Няма нужда да припомняме на какъв голям успех се радваше стилният модел E71 и точно той е залегнал в основата на Nokia E6 - най-новото предложение на финландците към почитателите на серията. Новият телефон на практика има същата форма като предшественика си и предлага дори по-удобна QWERTY клавиатура, но с това приликите между двата модела се изчерпват. E6 е първият модел на Nokia с тази форма, който осигурява сензорен екран (с невероятно качество, но за това по-долу) и освен това залага на същата хардуерна платформа като повечето от новите телефони на Nokia със Symbian^3 (версия Anna), което означава, че разполага с отделен графичен ускорител и повече RAM памет. Това е достатъчно, за да осигури бърза работа на специално оптимизирания интерфейс и като цяло прави употребата на телефона удоволствие. Като добавим и камерата с висока резолюция, възможността за запис на HD видео и изобилието свободна памет, нещата стават още по-интересни.

Видео галерия

Апарат и управление

При изработката Nokia E6 не поднася никакви изненади. Устройството отново има стоманен заден панел, а камерата, двойната LED светкавица и високоговорителят са поставени върху отделна издадена част от задната част. Екранът, както и останалите модели на Nokia с капацитивен дисплей, е покрит със стъкло Gorilla. Върху лявата страна откриваме прикрит microUSB порт, дясната е запазена за бутони за заключване на екрана, управление на звука и активиране на диктофона, а върху горната откриваме 3,5 мм аудиоизход, бутона за включване и слота за microSD карта. Телефонът разполага с 8GB вградена памет, така че най-вероятно ще го използвате рядко. Клавиатурата е с удобни форма и размери, а леко изпъкналите бутони и много добрата им реакция при натискане правят писането истинско удоволствие. Кирилизирана е с фонетична българска подредба, а превключването към друг език става с комбинация от клавиши - съвсем като при компютър. Навигационният блок включва стандартен навигационен бутон вместо оптичния тракпад, който предлагаше Nokia E72. Около него има няколко бутона за директен достъп до основните функции - меню, телефонен указател, календар и електронна поща, а продължителното им натискане активира допълнителна функция. Например така можете директно да добавите запис в календара или указателя или да започнете да пишете съобщение.

Дисплей и интерфейс

Екранът на телефона заслужава особено внимание. С диагонал 2,46" той предлага резолюция от 640 x 480 пиксела, което означава, че пикселната му гъстота е 326 ppi - точно колкото има и Retina дисплеят на iPhone 4S. Резултатът е изключително детайлно изображение, а отличното представяне на екрана се допълва от високата му яркост (почти колкото тази на Nokia 701) и много добро поведение на открито. В интерес на истината, малкият диагонал улеснява лесното достигане с пръст на всеки елемент от интерфейса, а сензорните възможности на екрана спестяват дневно стотици кликвания на бутоните. Предимствата на високата резолюция се забелязват най-добре при работата с текст и сърфиране в интернет, но са очевидни и при гледане на видео или снимки. Нестандартната резолюция обаче си има и своите недостатъци. Не става дума за хората с проблеми със зрението, а за несъвместимостта с много от приложенията в Ovi Store. Това е положението, за потребителите на E6 достъпът до софтуер е много по-ограничен.

По отношение на сензорния интерфейс ви очакват всички функции на Symbian Anna, но в леко променен вид заради размерите на екрана. Така например броят уиджети, които можете да поставите върху един екран (на разположение са 5), е ограничен, а върху екрана постоянно се показва лента, която съдържа часовник, бутон за бързо превключване на профилите и поле за известия за входящи събития. Както и досега, с едно натискане можете да получите достъп до будилника, възможностите за връзка (Bluetooth, USB и Wi-Fi) и активирането на режима за пестене на батерия. Както и при повечето от другите телефони на Nokia с хардуерна клавиатура, можете да търсите директно в телефонния указател, като започнете да пишете, когато се намирате в основния екран.

Камера

В мултимедийно отношение нещата са много по-добре в сравнение с E72. Благодарение на отделния си графичен ускорител E6 се справя с възпроизвеждането на видео с резолюция до 720р без конвертиране и поддържа показването на субтитри на български. Камерата е с резолюция 8МР и подобно на много от новите модели на Nokia, с изключение на N8 и N9, не разполага с автоматичен фокус, а вместо това предлага пълен фокус или EDoF (extended depth of field). Това ускорява процеса на снимане, но и означава, че не можете да заснемате макрокадри, тъй като всичко ще е на фокус, но след определено разстояние. Това ни се струва минус за бизнес ориентирано устройство, което може да се използва и за сканиране на визитки или разчитане на QR кодове. Иначе камерата се справя със записа на 720p HD видео, като е изненадващо, че в този режим е достъпна и функцията за интелигентно 3х цифрово приближение, което не нарушава качеството на изображението. Тази екстра познаваме и от Nokia N8. Разбира се, качеството на снимките не може да се сравнява с това на N8, но въпреки това може да е достатъчно за нуждите на много от потребителите.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/07/file_596.rar .

Мултимедия, игри и приложения

Комуникацията определено е силната страна на устройството. Microsoft Communicator е интегриран сериозно в адресния указател, а освен това и работата с VoIP услуги е много добра. В допълнение, могат да бъдат изтеглени Skype и клиент за достъп до Unified Communications Manager на Cisco. За сигурността на информацията се грижи функция за хардуерно криптиране на данните в телефона и картата, а освен това се поддържат и над 25 от политиките за сигурност на Microsoft Exchange ActiveSync. Има още възможност за достъп до интранет мрежи и отдалечено заключване и изтриване на данните в телефона. Сред добавените приложения са пълната версия на JoikuSpot, с което можете да споделите мобилния интернет, като превърнете телефона си в точка за достъп, софтуер на F-Secure за управление на достъпа до телефона.

За електронната поща се грижи Nokia Mail, която може да агрегира многобройни пощенски кутии и като истинска push услуга доставя писмата почти мигновено след като са получени в сървъра. Осигурява готови настройки за различни от популярните POP/IMAP пощенски услуги, включително и български, и се разбира отлично с Mail for Exchange. Друго приложение, каквото е Nokia Chat, се грижи за достъпа до IM услуги като Yahoo, Windows Messenger, Google Talk, MySpace и Ovi Chat. Софтуерът Nokia Social е специализиран във Facebook и Twitter, но засега е прекалено бавно, за да го препоръчаме - вместо него можете да изберете отличните fMobi и Gravity.

Батерия и мрежа

Nokia E6 отново използва батерия с капацитет 1500 mAh, но годините еволюция на E-серията са си казали думата и телефонът осигурява дори повече време на автономна работа в сравнение с E71. Nokia посочва 888 минути за разговор в 2G мрежа и 450 минути при 3G, а времето за работа в режим на изчакване се определя на 744 часа в 3G мрежа. На практика телефонът може спокойно да ви осигури 3 и дори 4 дни автономност при постоянна връзка за получаване на електронна поща. Разбира се, ако разчитате на функции като навигация, запис на видео и снимки и сърфиране онлайн, това време ще намалее, но пак ще е повече от мнозинството други телефони на пазара.

Обзор

Въпреки че Nokia започна да прави и продукти с Windows Phone, компанията обяви, че ще поддържа и развива Symbian поне до 2016 година, което трябва да успокои всички, които се чудят дали да инвестират в телефони с тази платформа. Nokia E6 също ще получи нов софтуер и до края на годината, заедно с останалите Symbian^3 телефони, ще се сдобие с новия Symbian Belle, който ще донесе и обновен интерфейс. Като изключим нестандартната резолюция на екрана, която ограничава наличните приложения, няма много неща, които да не харесваме в смартфона. Има висококачествена изработка; осигурява ярък и детайлен екран с пикселна гъстота, съперничеща на Retina дисплея на Apple; разполага с удобна клавиатура и има батерия, чието време на автономна работа изненадва. Разбираме, че устройство с такава форма до голяма степен е нишово, но въпреки това Nokia E6 е отлично допълнение сред бизнес устройствата на финландската компания, което може с лекота да спечели и потребители, които не принадлежат на корпоративния свят.

  • ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ГЕРГАНА ВИКА ХАХАХАХАХАХАХА :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
    alskaranne
  • парфюмирана e72.същото лайно но в друга хартийка завито.със следващият симбиан"гергана" ще му оправят всичките кусури.
    walkmen