Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2
През последните месеци бизнесът с мобилни телефони на Sony започна да се разраства и компанията вече генерира значителен ръст в продажбите и приходите от тях. Усилията на новото ръководство започват да дават резултат, като междувременно японците се разделиха с подразделението за лаптопи, което им носеше значителни загуби месеци наред, но са твърдо решени да се фокусират върху останалите си силни страни и да заложат на мотото One Sony като израз на стремежа си да предложат продукти, комбиниращи технологии от различните им бизнес начинания. Заедно с това компанията промени и политиката си по отношение на смартфоните, като реши, че тази индустрия се развива с прекалено бързи темпове, за да си позволи да пуска флагмани веднъж годишно. Така започна да представя нови устройства на всеки 6 месеца, като изненадва феновете си с продукти пролет и есен. Вследствие на тази промяна в стратегията в началото на тази година се появи моделът Xperia Z2, който идва едва няколко месеца след Xperia Z1. На пръв поглед промените в него са еволюционни, като са запазени основите отличителни черти на предшественика му, но все пак има множество новости, които отличават устройството и са способни да спечелят и потенциалните потребители. Тук попадат по-големият дисплей с по-нова технология, по-бързият процесор, батерията за по-дълго време на автономност и предно разположените стереоговорители. Запазени са водоустойчивият характер на корпуса и отличната 20,7МР камера, която засега осигурява най-високата резолюция в екосистемата на Android.

Видео галерия

Апарат и управление

Първата среща с Xperia Z2 може и да ви накара да се запитате: "Това ли е новият смартфон?". Устройството, което дойде 6 месеца след Xperia Z1 изглежда до голяма степен като него, тъй като споделя същия дизайнерски език, описван от Sony като OmniBalance. Диагоналът на екрана обаче се е увеличил от 5" до 5,2" за сметка на намалената дебелина на рамката около него, а освен това върху предната страна са намерили място и двойка високоговорители, които, макар и да отстъпват по сила на тези в HTC One (M8), все пак осигуряват звук с много добро качество. Предната и задната част отново са покрити със стъкло, което се свързва с алуминиевата рамка, обхващаща всичко останало. В нея се намират и познатите капачета, предпазващи слотовете за microSD и SIM карти и MicroUSB порта. Важно е винаги да са добре затворени, тъй като така се гарантира водоустойчивостта на телефона по стандарта IP58, която позволява и потапянето под вода. Минималистичната ъглова форма на телефона обаче не е особено ергономична и определено отстъпва в това отношение на извития заден панел на HTC One (М8), който ляга много удобно в ръката.

Дисплей и интерфейс

Една от най-интересните нови добавки на Xperia Z2 е неговият дисплей. Той разчита на IPS панел с диагонал 5,2" и отново има full HD резолюция, а освен това е от типа Triluminos, който Sony използва и в част от телевизорите си Bravia. Той е комбиниран и с технологията Live Color LED, за която вече писахме по-подробно в сайта. Има ли полза от Triluminos и Live Color LED, или те са просто маркетингов трик? Накратко - да. Присъствието на технологиите се усеща и дисплеят определено изглежда много по-добре от панелите в предишните флагмани на компанията, които не ни спечелиха с ъглите си на видимост. Тук положението е коренно различно - с ярки цветове, висок контраст за показване на черното като черно и с отлични ъгли на видимост.

С тях работи и технологията X-Reality за оптимизиране на изображението при гледане на видео и разглеждане на снимки, но имайте предвид, че тя допълнително подсилва цветовете, като ги прави малко нереални, и освен това прилага алгоритми за изостряне на картината. Примери можете да видите в прикачените към ревюто файлове - в някои случаи това води до загуба на детайли. В друг аспект обаче телефонът не се представя много добре. Става дума за видимостта под силното дневно слънце - в този случай екранът става силно огледален и информацията става малко трудна за различаване, като това не може да се компенсира от яркостта.

Камера

Камерата на Xperia Z2 познаваме добре от Xperia Z1 и Z1 Compact и няма с какво да ни изненада. Използва 1/2.3" сензор с резолюция 20.7МР, който е комбиниран с G-обектив за получаване на по-качествени снимки в сравнение с другите телефони с Android. И такива се получават, но не всеки път, тъй като приложението за камерата понякога не успява да подбере правилните настройки за конкретната сцена. Бихме искали и фокусирането да става малко по-бързо, особено на фона на скоростта, с която фокусират HTC One M8 и Samsung Galaxy S5. Иначе детайлите в кадъра са много. Като цяло преживяването с камерата е като това, за което писахме в тестовете на споменатите телефони. Пълната резолюция на сензора може да се използва само в ръчен режим, а иначе основно се работи със Superior Auto, който снима в по-ниска резолюция и използва допълнителните пиксели, за да осигури по-високо качество на изображението.

Допълнителните AR ефекти, които позволяват наслагването на различни анимации върху кадъра и върху лицата в него, вече съдържат и звук и могат да бъдат записани и във видео. Другите опции са стрийминг на видео във Facebook, прилагане на креативни ефекти, които важат и във видео режим, забавяне на избрани части от видео (с резолюция 720p при 120fps), дефокусиране на фона, панорама и заснемане на поредица от кадри и избор на най-добрия от тях. Платформата позволява и включването в менюто на камерата и на други приложения, които могат да я използват - например Vine. Най-голямата промяна в камерата в сравнение с другите два телефона са опцията за запис на 4K видео при 30fps и новата система за SteadyShot цифрова стабилизация на изображението, която е изненадващо ефективна. Ако ще записвате в такава висока резолюция, се убедете, че имате на разположение достатъчно място, тъй като за 1 минута отиват около 390МВ. Имайте предвид и че при ползване на камерата устройството се загрява много и често показва съобщения, че трябва да затвори приложението, за да се охлади. Ако желаете към видеото с 4К резолюция да има и подобаващо качествен звук, на разположение е стереомикрофон като допълнителен аксесоар, който със сигурност ще се справи много по-добре от вградения в устройството.

Тестови снимки има тук и тук.

Мултимедия, игри и приложения

В хардуерно отношение Xperia Z2 предлага четириядрен чипсет Snapdragon 801 с честота 2.3GHz, 3GB RAM и LTE възможности, които могат да се използват и с новата българска мрежа на Max, но не и за провеждане на мобилни разговори засега. Тези характеристики поставят устройството сред най-мощните смартфони на пазара в момента, така че в това отношение можете да бъдете спокойни. Положението е актуално и в софтуерно отношение - устройството използва Android 4.4 с най-новия интерфейс на компанията. Включени са и последните версии на познатите приложения Walkman, Album и Movies, който осигуряват достъп до различни типове съдържание в телефона и имат интеграция с облачната услуга PlayMemories Online за синхронизиране на файлове между различни устройства.

Компанията е включила и опция за събуждане на телефона чрез двойно потупвате на екрана - екстра, която постепенно намира място във все повече телефони. Има и възможност за автоматичен отговор на обаждане при вдигане на телефона към ухото или за отхвърляне чрез разклащане. Sony е осигурила и начин за изключване на системните икони, които не искате да се показват в лентата - батерия, Bluetooth, час, Wi-Fi и др. Открихме и възможност за изключване на нотификациите от избрани приложения, което е още един начин да персонализирате телефона си. Интересна добавка е и интегрирания телефонен секретар, който може да се активира след определено време в секунди. За да използвате тази функция трябва да запишете собствено съобщение.

Устройството интегрира и специална технология за цифрово шумоподтискане, която работи в комбинация със слушалките MDR-NC31EM. Всяка от слушалките е снабдена с микрофон, който отчита околния шум и препраща данните към телефона, където те се анализират и след това се връща съответната звукова вълна с обратна фаза, която подтиска околния шум, достигащ до ухото. Резултатът е впечатляващ, както успяхме да се убедим сами. На практика фоновият шум не се елиминира напълно, но се редуцира много сериозно и определено не се намесва дразнещо в слушаната музика.

Батерия и мрежа

Xperia Z2 има батерия с капацитет 3200 mAh, който е малко по-голям от капацитета на неговия предшественик, но това се отразява на времето за автономност. Използваният нов чипсет е изработен по процес, който позволява икономията на енергия, а освен това на разположение е и режимът Stamina, който допълнително може да увеличи времето между две зареждания. С него може да оставите само определени приложения да работят, когато екранът е изключен, а освен това може да активирате и опция за ограничаване на работната честота на процесора, ако нямате нужда от пълната му производителност. Така без проблем може да изкарате пълен ден, без да се притеснявате за енергията, а според начина на употреба бихте могли да удължите времето на автономност на 2 или повече дни. Незнайно защо обаче при разговор отсрещната страна често се оплакваше, че ни чува лошо - това се случваше и при включена и при изключена система за елиминиране на околния шум.

Обзор

Sony Xperia Z2 успешно се отличава от останалите флагмански телефони през първата половина на годината. Прави това с качествената изработка, употребата на премиум материали за корпуса, залагането на най-новия хардуер (бърз процесор, предостатъчно количество оперативна памет и впечатляващ дисплей), включването на извънредно добра камера, която записва 4К видео, водоустойчивост (другите компании вече наваксват в това отношение), добавяне на стереоговорители, по-голяма батерия и софтуерни допълнения, които подобряват потребителското преживяване. В същото време потребителите на предходните флагмани от серията Z едва ли ще намерят много причини за ъпгрейд, още повече че тази есен ще видим нов топмодел. Няма съмнение обаче, че Xperia Z2 е най-добрия смартфон на Sony досега и един от най-атрактивните флагмани за годината.