Sony Xperia 5 е мощен и (относително) компактен

Sony Xperia 5 е мощен и (относително) компактен

В началото на миналата година Sony реши да преработи своето портфолио от смартфони, което доведе до появата на нова серия с необичайното екранно съотношение 21:9. Първите устройства в нея бяха моделите от среден клас Xperia 10, Xperia 10 Plus и Xperia L3 и флагманът Xperia 1.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Сред предложенията обаче липсваше по-малко издание на топмодела, което да предложи същия мощен хардуер в компактна форма, както преди това правеха моделите от серията Compact. През есента обаче това се промени с излизането на Xperia 5, за който ще стане дума в това ревю.

В интерес на истината Xperia 5 със своя 6.1" дисплей трудно може да бъде описан като представител на моделите Compact, но все пак е по-малък от Xperia 1 и предлага почти всички негови възможности. Това ни дава достатъчно основания да го наречем Xperia 1 Compact, но нека все пак да се придържаме към официалното му название. Като цяло двата модела си приличат в много отношения, а за да не се повтарям, можете да погледнете ревюто на Xperia 1.

Дизайн

Устройството предлага познатия дизайн от Xperia 1 и осигурява корпус с алуминиева рамка и стъклени панели Gorilla Glass 6 от двете страни. Предната част също е подобна с широка зона над дисплея и малко по-тясна под него. Отзад откриваме познатата вертикално разположена тройна камера с 12МР сензори, но вместо в центъра, тя е поставена в горния ляв ъгъл, което създава известен дисбаланс и води до поклащане на телефона при поставянето му върху равна повърхност.

Устройството е малко по-хлъзгаво, отколкото ми се иска, а освен това бързо се покрива с отпечатъци, които се забелязват много добре на черния фон. За щастие, ползването на 21:9 дисплей прави корпуса тесен и издължен (158 x 68 x 8.2 мм), което улеснява захващането, но пък докато го държите, е почти невъзможно да достигнете с палец до горната част на екрана. Както може да се очаква, корпусът отново е с рейтинг IP65/68 за прахо- и водоустойчивост.

Върху дясната страна отново са поставени бутони за стартиране на камерата, контрол на звука и включване, а освен това има и сензор за отпечатъци - точно като в Xperia 1. Работата на сензора не е от най-добрите, на които съм попадал, но продължавам да не разбирам решението за разделянето му от бутона за включване. Отляво е хибридният слот за карти ( две nanoSIM или nanoSIM + microSD), а отдолу са поставени USB-C порт и говорител. Жак за слушалки отново липсва, но в комплекта има адаптер.

Дисплей

Предната част се доминира от 6.1" OLED дисплей с резолюция 1080 х 2520 пиксела, която е по-ниска от тази на 4K панела в Xperia 1, а това е една от по-съществените промени в новия модел. Това обаче не е проблем, защото изображението остава достатъчно отчетливо. Подобно на по-скъпия и по-голям събрат и тук са налични различни опции за персонализиране на картината, включително т.нар Creator режим, който ползва специална обработка, съвместима с цветната гама BT.2020 и 10-битовия цвят на спецификацията HDR.

Тук се разчита на опита на екипа на Sony зад референтните монитори CineAlta, които се ползват за осигуряване на максимално точни цветове при прегледа на заснетото при създаване на филми. Като цяло, това дава малко "по-убити" цветове, които са по-близки до оригинала, но ако предпочитате малко повече наситеност, можете да активирате стандартния режим. Режимът Creator може да се приложи автоматично към избрани приложения - например при гледане на видео в Netflix.

Съотношение 21:9 е чудесно за гледането на заснети за кино филми, а още по-добре е, ако те поддържат и HDR - такова съдържание има например в Netflix. При ползване на съдържание с масовото съотношение 16:9 от двете страни се показват черни ленти, които могат да се скрият чрез разпъване на картината, но при това се изрязва част от нея.

Що се отнася до приложенията за Android, повечето от тях успяват да се пригодят към съотношението, но някои не могат и показват голяма черна лента в долната си част. Това важи и за игрите - Fortnite, Asphalt 9 Legends и Arena of Valor поддържат този издължен формат, но останалите - не.

Хардуер и батерия

Смартфонът отново разчита на чипсет Snapdragon 855 в комбинация с 6GB RAM и 128GB разширяема памет, а при подобен хардуер не е изненадващо, че системата работи бързо и плавно. Всъщност Sony се справя чудесно с оптимизирането на софтуера за своите телефони и това се усеща много добре при флагманите й.

Моделът има стерео говорители, които звучат ясно и силно, а освен това поддържат технологията Dolby Atmos. Към тях е добавена и познатата система за динамична вибрация, която синхронизира звука с вибрационни ефекти за потопяване в действието, но, честно казано, на мен ми действа разсейващо и винаги я изключвам.

Xperia 5 включва батерия с капацитет 3140 mAh, която се зарежда бързо чрез 18-ватовото зарядно от комплекта - то поддържа стандарта USB PD. Подобно на други телефони на Sony и тук е добавена функцията Battery Care, която удължава живота на батерията. Така при зареждане нощем устройството ще се зареди при нормална скорост до 90%, а останалите проценти ще бъдат добавени малко преди да се събудите.

Батерията е по-малка от тази в Xperia 1 (3330 mAh), но се представя по-добре от своя по-голям събрат, който все пак трябва да захранва по-голям 4K дисплей. В крайна сметка един пълен заряд лесно може да ви стигне за ден на употреба, а ако сте внимателни и за повече.

Софтуер

Sony успя бързо да обнови телефона до Android 10, но по отношение на софтуера ситуацията до голяма степен е като при Xperia 1 и устройството отново предлага преживяване, което е близко до стандартния вид на Android. Въпреки това в системата все още има различни приложения на компанията - някои от тях са ненужни, а други като Album, Video & TV SideView и News дублират функциите на осигурените от Google.

Поддържат се и жестове за управление като например активиране на камерата при вдигане на телефона в хоризонтална позиция, но нея можете да пуснете и чрез задържане на хардуерния бутон за снимане. Задръжки имам и по отношение на функцията Side Sense, която извежда меню с бързи връзки до функции и приложения при потупване на някоя от страните на телефона.

Активирането на тази добавка е толкова произволно, че така и не успявах да го направя от първия път. В същото време Game еnhancer сигурно ще допадне на геймърите, защото може да оптимизира ресурсите на телефона за игра и да подобри фокуса на играча чрез скриване на нотификации и т.н.

Камера

Основната камера е идентична с тази в Xperia 1 и се представя по подобен начин. Тя комбинира три 12МР сензора са различни лещи и функционални параметри - главен сензор (26mm, f/1.6) с 5-осева оптична стабилизация, сензор с 2х телефото оптика (52mm, f/2.4) и OIS и сензор с ултраширокоъгълна леща (16mm, f/2.4).

В камерата са намерили място някои функции от фотографското подразделение Alpha и от CineAlta за кино оборудване. Така например първото осигурява опцията за автофокус върху очите на хората в кадър или т.нар. Eye AF. Устройството вече прави редуциране на шума в кадрите още в RAW, а освен това може да снима със скорост до 10 fps с автофокус и автоматично определяне на експозицията.

За обичащите да снимат видео е приложението Cinema Pro, което поддържа запис на 21:9 4K HDR клипове при филмовата кадрова честота 24fps. В него има различни професионални профили за промяна на цветовете, опции за избор на обектив, баланс на бялото, ръчен фокус, стабилизация и скорост на затвора. Всичко това до голяма степен е насочено към ентусиастите, които обичат да снимат видео и искат да получат по-ефектни резултати.

Повече за камерата можете да прочетете в ревюто на Xperia 1, но като цяло Xperia 5 се представя почти по същия начин. Превключването между камерите остава бавно, защото става с преминаването през всички налични опции, а освен това и преходът от и към ултраширокоъгълната камера става с досадно забавяне. След снимане има малко закъснение за запис на снимката, което е изненадващо за телефон от такъв клас. Несъмнено и приложението за камерата има нужда от подобрения и се надяваме, че Sony ще му обърне внимание.

В повечето случаи при наличието на достатъчно светлина с Xperia 1 можете да получите хубави кадри с много детайли и приятни цветове. В снимките обаче може да се забележи малко повече шум, а в сцени със силен контраст устройството често не успява да активира HDR и това води до прегаряне на светлите части или преекспониране. Понякога и балансът на бялото не е съвсем точен, но пък фокусирането е бързо дори и при намалена светлина.

Финални думи

Sony Xperia 5 е компактен модел, който е удобен за употреба и значително по-ергономичен от ставащите все по-големи останали смартфони. Въпреки това височината на устройството води със себе си други проблеми, а необичайното съотношение на дисплея, което е подходящо за създадени за кино филми, не е особено удобно за масово достъпното в стрийминг платформите видео. Повечето приложения за Android също не са оптимизирани за него.

Изработката на телефона е на ниво, използваният хардуер е достатъчно мощен, а работата на системата е бързa и безпроблемна, за да допадне на по-взискателните потребители. Като допълнителен плюс Sony вече успя да осигури ъпдейт до Android 10. Батерията на Xperia 5 също се представя много добре, но нямаше да откажа и функция за безжично зареждане.

Сред недостатъците на модела бих посочил непостоянната работа на сензора за отпечатъци, бавното приложение за камерата и представянето й при снимане. Макар и значително подобрена спрямо предходните модели на компанията, камерата все още изостава от най-добрите образци в сектора. Цената на устройството от около 1350 лева също не е особено конкурентна.