Philips 55OLED804 е достъпен и още по-способен

Philips 55OLED804 е достъпен и още по-способен

От няколко години Philips има в портфолиото си и телевизори с OLED панели, които успяха бързо да спечелят не само много почитатели, но много награди, което се дължи на усилията на компанията да осигури качествено изображение не само при гледане на 4K съдържание, но при ползване на картина с по-ниска резолюция. Пример за това е моделът 55OLED804, който през есента успя да грабне престижна награда EISA за най-изгоден (Best Buy) OLED телевизор. На практика той е идентичен с вече разгледания 55OLED854, но вместо с въртяща се поставка е оборудван с традиционна.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Дизайн

Всъщност ползването на фиксирана поставка позволява на Philips да предложи модела на още по-ниска цена, което е повече от добра новина за търсещите най-добрата сделка, защото разликата от около 200 лева не е малка. Поставката е като тази в OLED803, което означава, че е съставена от два профила с квадратно сечение, които са поставени в двете части на корпуса и го фиксират стабилно. По този начин моделът е позициониран много близо до повърхността, на която е поставен, а това ограничава възможността за поставяне на саундбар непосредствено под него.

Телевизорът има минималистичен дизайн с тънка рамка и сребрист кант по ръба на екрана, а секцията с основната електроника и говорителите е със сравнително компактни размери и заема само част от гърба. Върху три от страните на задната част откриваме и LED диодите на системата Ambilight, която допълва действието на екрана, като проектира на стената светлина в съответните цветове. От години функцията е сред отличителните функции на телевизорите на Philips, има своите фенове и наистина помага за потопяване в действието. Има много опции за контрол на нейното поведение и при желание може да бъде изключена напълно.

Дистанционното управление е сравнително стандартно, но има безжична връзка с телевизора за подаване на гласови команди през Google Assistant с натискането на бутон. От едната страна са познатите бутони за управление плюс бутони за бърз достъп до Netflix и Rakuten TV, а от другата е поставена QWERTY клавиатура за по-удобно въвеждане на текст. Припомняме, че OLED803 идваше с второ дистанционно с интересен правоъгълен дизайн, но този път то липсва.

Умни функции

Philips 55OLED804 разчита на платформата Android TV на базата на Android 9, което осигурява достъп до много оптимизирани за голям екран приложения и игри. Тази версия на платформата включва новия интерфейс на основния екран, който се появи в предходното издание - той улеснява организирането на приложенията и достъпа до съдържанието.

На разположение са популярни приложения като Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Bulsatcom Fusion, HBO GO, Kodi и т.н., а някои от тях предлагат и HDR съдържание. В тази връзка поддръжката на различни HDR стандарти (HDR10/HLG и HDR10+/Dolby Vision) гарантира съвместимост с повече 4K Blu-ray плеъри и стрийминг платформи, което също е плюс в полза на модела. 55OLED804 идва и с вградена поддръжка на Chromecast за лесно прехвърляне на съдържание от телефон или лаптоп.

Работата на системата и навигацията в интерфейса са бързи и плавни, което се дължи и на по-мощния чипсет в телевизора, а докато го тествах, не се сблъсках с никакви проблеми в това отношение. Иначе менюто с настройки на телевизора остава прекалено сложно и обемно, но пък съдържа сериозно количество опции за оптимизиране и на най-дребните параметри на звук и картина. Менюто определено има нужда от редизайн за опростяване и подобряване на интуитивността и се надявам такъв да се задава.

Картина

Ползването на OLED панел (отново от LG Display) означава, че получавате изображение с висок контраст, плътно черно, ярки цветове и големи ъгли на видимост и в това отношение 55OLED804 се представя напълно според очакванията. Зад впечатляващата картина стои третото поколение на видеопроцесора P5 (сега на име Pro Perfect Picture), което се грижи за различни аспекти на картината и като цяло се опитва да извлече най-доброто от панела.

Вече познаваме P5 от премиум телевизорите на компанията, но новото му издание е още по-добро, а заради множеството му функции обработката вече се извършва от два чипа вместо от един. Процесорът отговаря и за запазване на фините детайли в сцените с такива и за възстановяването им в съдържание, което е компресирано или е с ниска резолюция.

Системата за потискане на шума също работи по-прецизно, без да води до нежелани странични ефекти, и спокойно можете да я оставите на най-ниската степен. Процесорът се справя добре и с движението, като намалява вероятността от появата на артефакти и загуба на детайли в бързо движещите се обекти. Подобрения има и при HDR картината и по-точно при запазването на детайлите в сенките, а освен това и цветовете са станали по-ярки.

Разбира се, P5 Pro Perfect Picture се грижи и за съдържанието, което е с по-ниска от 4K резолюция и не е HDR – такова, каквото гледаме най-често. И за щастие продължава да го прави много добре. HD картината, която е увеличена до 4K, изглежда естествено, с много детайли и с намалено количество нежелан шум, което се дължи на новите алгоритми за справяне с него.

Процесорът подхожда по-интелигентно към мащабирането на съдържанието с по-ниска резолюция, като обръща внимание на различните части от картината и ги обработва според съдържанието им. Преходите на цветовете остават плавни, диагоналните линии са по-малко назъбени, а движението се предава без забавяне.

Телевизорът се справя чудесно и с конвертирането на SDR съдържание в HDR. Това отново се дължи на процесора P5, който интелигентно обработва частите от картината по различен начин, за да се постигне усещането за разширен динамичен диапазон - за всичко това се грижи технологията Perfect Natural Reality, която включва и система за запазване цветовете на кожата.

Ако идеята за подобно конвертиране не ви допада, винаги можете да изключите опцията и да се насладите на оригиналната SDR картина, защото 55OLED804 е много способен и в това отношение и ще ви предложи изображение с естествени цветове и висок контраст. Добрата обработка на такова съдържание обаче е една от характерните за телевизорите на Philips черти.

4K HDR съдържание

Продължавам с 4K HDR съдържанието, което позволява на телевизора да покаже напълно своите способности. В по-старите OLED телевизори на Philips се наблюдаваше загуба на детайли в много тъмните зони, но в OLED804 компанията е обърнала внимание на това и вследствие от оптимизациите и ползването на новия процесор P5 в сенките вече има повече детайли и цветова информация, което осигурява по-естествено изображение и дълбочина на картината. Заедно с това промените в HDR tone mapping позволяват да се запазят повече фини детайли в най-ярките части.

Подобрение има и в цветопредаването като например при преливките между отделните нюанси, показването на небе, пресъздаването цветовете на кожата и друго съдържание, с което обикновено се работи трудно. При показване на Dolby Vision и HDR10+ материал телевизорът предлага няколко HDR режима с различни настройки на картината, като с първия формат ще получите малко по-качествено изображение.

В тестовете ми с видео от Netflix установих, че в режим Dolby Vision Bright се прилага допълнителна обработка на картината за повишаване на рязкостта и изглаждане на движението, което в някои случаи води до появата на артефакти - например в крилата на птици в полет в чудесния сериал Our Planet. При ползване на Dolby Vision Dark такава обработка няма, така че можете да преминете към него или пък да направите съответните корекции в настройките на картината.

Както сигурно се досещате, при гледане на филми не е препоръчително активирането на компенсирането на движението и е най-добре да превключите в съответния режим за такова съдържание. На разположение са още ISF Night и ISF Day профили с калибрирани цветове и различна яркост, които би трябвало да осигурят още по-точно пресъздаване на цветовете. Има и геймърски режим, който намалява закъснението на сигнала, и честно казано нямах проблеми с него в изпробваните игри.

Звук

Philips 55OLED804 разполага с 2.1 аудио система с обща изходна мощност 50 вата, която е разделена между два 10-ватови говорителя за средни и високи тонове и 30-ватов събуфър за ниски. Моделът поддържа декодиране на Dolby Atmos, Dolby Digital и DTS-HD, а освен това предлага 5-лентов еквалайзер и разнообразни режими за персонализиране на звученето.

Телевизорът звучи силно и детайлно, а звуковата картина е широка и въздействаща, но системата има своите ограничения, които се усещат най-добре при възпроизвеждането на ниски честоти. Ако искате да я подобрите, най-лесно може да го направите чрез саундбар, но имайте предвид ниската височина на поставката на телевизора.

Финални думи

Philips 55OLED804 определено прави крачка напред в правилната посока с подобрения във важните неща. Телевизорът осигурява впечатляваща картина не само при работа с нативнa резолюция, но и при ползване на съдържание с по-ниска, за което помагат подобренията във видеопроцесора P5. Представянето при показване на HDR съдържание също заслужава внимание, а поддръжката едновременно на HDR10+ и Dolby Vision е допълнителен бонус за потребителите.

Моделът предлага стилен дизайн, пъргава работа на системата, достъп до много оптимизирани за голям екран приложения и игри, както и изобилие от възможности за настройване на картината. Цената също е атрактивна на фона на конкурентите. Както споменах, макар и добър за телевизионните стандарти, звукът има място за подобрение, а освен това и някои от режимите на картината не осигуряват оптимално качество, но последното може лесно да се промени през менюто.