Philips 55OLED903: синхрон на картина, звук и светлина

Philips 55OLED903: синхрон на картина, звук и светлина

Наскоро имахме възможност да тестваме един от ключовите модели Philips за 2018 - 55-инчовият OLED803. Ключов, защото успешно комбинира актуален OLED панел с новото поколение обработващ чип P5, придържайки се към достъпна цена за този клас и технологии. Една стъпка над него в портфолиото на компанията обаче стои моделът OLED903. Какво ви дава в повече? Истината е, че има сериозно припокриване във възможностите на двата модела, но OLED903 се отличава с нещо ключово - възможностите за възпроизвеждане на звук, подкрепени от технологиите на Bowers & Wilkins. Това го превръща във флагмана на компанията за 2018 - година, в която Philips успя да достигне своеобразен връх при OLED телевизорите си.

Ключовата разлика

Bowers & Wilkins е английска компания за аудио продукти от висок клас, основана през 1966 година. Тя се отличава със сериозното внимание върху развойната дейност - това е една от най-силните ѝ черти, заложена още от основаването. Това е и причината Philips да потърси партньорството на компанията, довело до качествения саундбар, скрит зад текстилен панел в долния край на телевизора. Големият въпрос тук е дали се усеща достатъчно голяма разлика, за да заделите още няколкостотин лева (около 400 в момента на писане на текста) и да изберете OLED903 пред OLED803, ако сте се насочили към Philips? Отговорът, както често става в технологичния свят, е някъде по средата.

Истината е, че няма как да си вземете озвучителна система на Bowers & Wilkins за подобна скромна сума, но пък има саундбар модели на по-масовите производители, които могат да се вместят в разликата, включително и с марка Philips, което ще ви осигури 2.1-канален звук. Разбира се, това са по-бюджетните решения. В същото време OLED903 предлага качествен звук без допълнително инсталиране на саундбар, колони и опъване на кабели. За голяма част от потребителите готовата комбинация ще е напълно достатъчна и повече от задоволителна, както за гейминг, така и за гледане на филми и дори за слушане на музика.

Самият саундбар е скрит зад тъмносив текстил, изработен от датската компания Kvadrat. Текстилът покрива специално разработените за този модел 19 мм високочестотни титанови куполни говорители, които са отделени от останалата част от системата, за да не се нарушава качеството на звука. Те са комбинирани с фибростъклени конусни високоговорители за средни тонове, които също са монтирани в изолирана зона. Впечатляващо е, че цялата тази технология и подобни материали намират място в толкова тънък саундбар, вграден към телевизор.

Звуковата система се допълва от технологията Triple Ring (говорител с два пасивни радиатора) на гърба на телевизора, която познаваме и от OLED803, но тук е подобрена допълнително. Тя се грижи за възпроизвеждането на ниски тонове и има кухина с повишен вътрешен обем и оребряване за по-голямо движение на мембраната и съответно за възпроизвеждането на по-силен звук. Philips посочва, че за основа на новата система е послужила тази от OLED803, която е била подобрена с над 30 механични промени. B&W са помогнали и за разработването на усилвателя и за настройване на обработката за получаване на ясен, чист и обемен звук.

Така се оформя 2.1-канална система с обща мощност 50 вата (10 W х 2 вискоговорители за средни и високи + 30 W събуфър), при която обаче липсва виртуален съраунд звук, за да може да се запази качеството и да получим по-класическо усещане за звука. Това ни допадна и можем да определим партньорството с Bowers & Wilkins за успешно, като то осигурява плътни ниски, ясни средни и отчетливи високи тонове и най-важното - постигнат е добър баланс, така че няма да имате усещането, че звуците идват само от долния край на телевизора. Звуковата картина е широка, гласовете звучат отчетливо, а динамичният диапазон е подобрен спрямо OLED803. Разбира се, винаги има място за подобрение при ниските и високите тонове, но е впечатляващо какво може да постигне добавката на B&W. И все пак нека не забравяме, че става дума за интегрирана озвучителна система и търсещите още по-качествен звук сигурно ще се насочат към самостоятелно многоканално решение.

Дизайн

Освен че осигуряват плътно черно и ярки цветове, OLED панелите помагат и за създаването на изключително тънки и елегантни телевизори. Това важи и тук. Около 55-инчовият екран (на пазара се предлага и модел с 65-инчов диагонал) е налична много тънка метална рамка, а профилът на телевизора е дебел едва 5 мм. Гърбът също е изработен от метал, като долната му половина е по-дебела и в нея се намира хардуерът, портовете, LED светлините за технологията Ambilight и системата Triple Ring. Налични са четири HDMI порта, като два от тях поддържат 4K HDR до 60Hz (ако искате да включите Blu-ray плейър, Xbox One X или PS4 Pro), USB портовете са три, а освен това откриваме оптичен изход, CI слот, аудио вход, Ethernet порт и т.н. Връзката с интернет може да се осъществи и чрез Wi-Fi.

Минималистичният дизайн се допълва и от тънките крачета, които дават стабилна основа на телевизора. Единствено на тях има надписи, за да не се разваля стилният изглед на устройството - Philips на едната опора и Bowers & Wilkins на другата. Както споменахме, саундбарът е скрит зад тъмносив текстилен панел, за да се впише по-добре в общия дизайн. Като цяло OLED903 изглежда елегантно във всяка среда и единствено трябва да съобразите, че не използва централна стойка, което изисква наличието на по-дълъг шкаф за опора.

Картина

Като почти всички останали OLED телевизори и флагманът на Philips използва актуалния за 2018 година OLED панел от LG. Ключовото обаче е как всеки производител се възползва от него, а Philips прави това чрез второто поколение на своя процесор P5. Той прилага 30 нива на обработка на картината, като основният фокус пада върху подобряване на качеството, независимо от източника на съдържание, и се грижи за остротата на изображението, по-широката цветова гама и подобряване на движението по време на динамични сцени. Резолюцията на панела е 4K UHD или 3840x2160 пиксела.

Допадна ни и вниманието, което от Philips са обърнали не само на мащабирането на картината с ниска резолюция към 4K, но и на подобряването на съдържанието със стандартен динамичен обхват в симулация на HDR. Използва се технологията Perfect Natural Reality, която анализира сцената, разделяйки я на различни сегменти. Така може да прецени с по-голяма точност къде е нужно изсветляване или затъмняване на кадъра, за да постигне по-добър контраст. Възможно е понякога да се получи прекалено затъмняване в някои по-тъмни участъци, но това не е нещо, което да наруши добрите впечатления от технологията. Като цяло представянето е подобно на това на модела OLED 803.

Perfect Natural Motion и Perfect Clear Motion са технологиите, които се грижат за обработката на движението, за да няма назъбени линии и всичко да се случва плавно. Все пак ако гледате филм, добре е да не разчитате изцяло на тях, защото компенсирането на кадрите води до т.нар. ефект на сапунените сериали. За да го избегнете, можете да включите режим на картината Movie. Vivid пък осигурява възможно най-наситени цветове и ярка картина, като се възползва напълно от възможностите на OLED панела, който покрива 97% от стандарта DCI-P3 и според Philips има пикова яркост от 1000 нита. Към всичко това трябва да отбележим и технологията Mosquito NR, която пък се грижи за ограничаване на евентуален шум в изображението. Подобно на всичко, изброено дотук, не трябва да прекалявате с нея, за да не загубите малките детайли. Ако пък ще използвате телевизора за игри, изберете режима Game, при който входящото забавяне е сведено до малко под 40 милисекунди. Подобно постижение няма да впечатли PC геймърите, но е напълно достатъчно за конзолните играчи.

Philips OLED903 поддържа технологиите HDR10, HDR10+ и HLG, като единствената липса е на стандарта Dolby Vision. Повечето производителите не се възползват от него, тъй като за ползването му има лицензионна такса, спрямо отворения HDR10. Все пак може да сте сигурни, че OLED903 е готов за съдържание с висок динамичен обхват, което към днешна дата е по-скоро рядкост. Можете да откриете някои HDR клипове в YouTube, но най-богат избор от филми и сериали е наличен в каталога на Netflix, ако използвате най-скъпия абонамент за услугата.

Общото впечатление е за наистина добър синхрон между панел и обработващ чип и именно тази година Philips успя да постигне най-доброто, на което компанията е способна. Да, OLED панелите не достигат яркостта на LCD аналозите, които са по-подходящи за динамични спортни събития, но са чудесен избор за всеки киноман. Единствено трябва да внимавате за настройките на множеството опции за подобряване на картината, защото прекаляване с тях може да доведе до появата на артефакти, загуба на детайли или пък на ефекта на сапунен сериал.

Истината е, че до неотдавна трябваше да се правят редица ръчни настройки, за да се получи максимумът от телевизорите на Philips, но при OLED моделите на компанията от 2018 автоматичните режими се справят много добре. Именно заради това спокойно можем да отличим този синхрон, който компанията е успяла да постигне при тези модели. За финал оставихме и технологията Ambilight, която вече ни е добре позната. Най-общо тя разпръсква светлина около телевизора, която е синхронизирана с картината. В комбинация с тънките рамки около дисплея се получава усещане, че телевизорът е дори по-голям отколкото действително е. Друг плюс е, че вечер тя намалява натоварването на очите. Налични са редица възможности за персонализиране, но ако не ви допада, може да бъде спряна напълно.

Нещо ново при Android?

Всъщност да - докато четете това, би трябвало да е излязъл ъпдейт до Android TV 8, който ще донесе Google Assistant и ще направи взаимодействието с телевизора с глас много по-лесно. В момента също имате такава възможност, но тя е по-скоро приятна добавка, отколкото нещо наистина полезно. Ъпдейтът ще донесе и нов, по-интуитивен интерфейс. Самият Android TV все още трески за дялане, но Philips се е справила с оптимизацията му и в по-голямата част от времето системата работи добре. Както знаем Android TV предлага и много голям избор от приложения, както и вградената поддръжка на Chromecast - така лесно можете да стриймвате от всяко Android устройство и дори директно от PC-то си чрез браузъра Chrome. Другият плюс е, че предварителната настройка на операционната система е много лесна - просто свързвате телевизора с Android профила си чрез компютър или смартфон, а след това системата ви вписва във всички приложения, в които сте се регистрирали.

Philips OLED903 е оборудван с 2GB RAM и 4-ядрен процесор, което е достатъчно за плавната смяна на канали и добрата работа на приложенията, но при навигиране из менютата може да забележите забавяне в редки случаи. Телевизорът идва с две дистанционни - едното е традиционно и с QWERTY клавиатура на гърба, което е удобно за въвеждане на текст. Второто е малко и ползва Bluetooth. На него има само няколко бутона и тъч панел плюс микрофон. Съветът ни е, докато настройвате телевизора и докато свикнете с всичките му функции, да се придържате към стандартното дистанционно - ще ви е по-удобно за настройки и попълване на текст.

Пълен синхрон

Картина, звук и светлина - това са най-важните елементи, когато говорим за телевизор, на който искаме да се наслаждаваме на любимите си филми и игри. Тази година Philips успя да постигне много във всеки един от тези аспекти, а върховата точка е OLED903. Този път без да ви се налага ровене в богатите настройки на картината, за да изкарате максимума от телевизора. Philips OLED903 е изключително впечатляващ OLED телевизор, който осигурява ефектно и детайлно изображение, допълнено от качествен звук с помощ от експертите на Bowers & Wilkins. Устройството предлага стилен дизайн и изобилие от настройки за прецизно персонализиране на картината, a освен това ни спечели с възможностите си при предаването на движение, цветопредаването, мащабирането на изображение с по-ниска резолюция до 4K и запазването на изобилие от детайли.