Sony Xperia XZ3: награда за поддържаща роля

Sony Xperia XZ3: награда за поддържаща роля

Не мога да остана безразличен към този смартфон. Причината е, че преди малко повече от четири години Xperia Z3 ме впечатли с дизайн, батерия и камера. Японският производител беше в челните позиции по тези параметри, въпреки че се включи тромаво в сегмента. Още тогава решението да се пуснат три много близки флагмана в рамките на едва 12 месеца беше меко казано интересно и дори леко странно, но Sony съвсем явно искаше да навакса, а третият от тях наистина впечатляваше. С Xperia Z3 японският производител се беше вслушал в някои от критиките и беше надградил върху предишните модели. Преди четири години…

Стратегията на Sony се запази непроменена със следващите модели, което обаче не даде нужните резултати – поредица от флагмани всяка година, залагащи на близък и в някои елементи изостанал от тенденциите дизайн, малка промяна в хардуер и камера, която се отдалечаваше от постиженията на лидерите в сегмента. И въпреки че именно Sony осигурява сензорите за много от тях, камерите във флагманите на японския производител продължиха да залагат на повече мегапиксели и да предлагат спорна софтуерна обработка.

Защо правя тази ретроспекция? Защото е добре да знаем в каква ситуация излиза Xperia XZ3 и каква е нагласата спрямо смартфоните на Sony. След седмица с модела наистина не мога да съм безразличен към него, защото останах едновременно приятно изненадан и леко разочарован. В следващите редове ще научите защо.

Тези извивки!

С премиерата на Xperia XZ2  в рамките на мобилния конгрес в Барселона в началото на 2018 година Sony представи новия дизайн във флагманската серия – Ambient Flow. Дългоочаквана промяна, особено в момент, в който дизайнът се оформи като най-ясния сигнал за обновления в дадена серия. Изключително много харесах неговия предшественик OmniBalance с гладките му страни и прави линии, но той имаше своята премиера още през 2012 година. Беше време за нещо ново.

Съвсем в реда на нещата Xperia XZ3 запазва дизайна на своя предшественик, но ще забележите и някои разлики. Най-основната е двустранно извитият екран, който напомня за флагманската серия на Samsung, а наскоро го видяхме и при Huawei Mate 20 Pro. Това е едно от приятните решения, с които се елиминират страничните рамки и се оформя едно наистина красиво устройство. Доколко това е практично? Всъщност от Sony са се опитали да използват тези страни, но за това – след малко.

Извитият екран се вписва много добре с идеята на Ambient Flow – плавни извивки на гърба, които слизат към страничните рамки. Това е не само удобно в ръката, но и изглежда приятно, защото извивката улавя околната светлина и я пречупва. Предният и задният панел са изработени от здравото стъкло Gorilla Glass 5. Комбинацията от стъкло и извивките на гърба правят телефона хлъзгав, поставен на маса например, така че внимавайте с инцидентни падания – напълно възможни са. Тази форма означава, че телефонът не ляга плътно върху равни повърхности и всяко натискане по екрана в някои от краищата води до поклащане. Стъкленият заден панел е позволил и добавянето на безжично зареждане.

Бутоните за контрол на звука, включване/изключване и снимане (абсолютна рядкост в днешно време и изключително приятна изненада) са разположени върху дясната страна, слотът за nanoSIM и microSD карта памет (до 512 GB) са на горнaта, а на долната е USB Type-C порт (да, липсва 3.5 мм жак). Това оставя лявата страна лишена от всякакви елементи.

Сензорът за пръстови отпечатъци се намира точно в центъра на гърба, а над него са камерата (самотен 19MP сензор, бленда f/2.0), светкавицата и сензорът за автофокусната система. Във времето, в което използвах телефона, почти всеки път слагах пръста си върху камерата, а след това го премествах по-надолу, за да използвам сензора за отключване. Честно казано позицията му е озадачаваща и ще ви трябва време, докато свикнете с нея. Като човек с по-големи ръце, за мен остана по-скоро неестествена, а и телефонът вече е достатъчно издължен, за да може сензорът да е една идея по-нагоре. Странно решение. Добро решение обаче е телефонът да има защита от вода и прах със сертификат IP68.

Завършвам дизайна с предния панел, където има съвсем видимо намаляване на рамките под и над 6-инчовия дисплей спрямо Xperia XZ2, но те остават сравнително дебели по днешните стандарти. За щастие, липсва все по-популярният прорез. Ключовото тук обаче е, че съм готов да простя тези рамки заради страхотните стерео говорители. До този момент Galaxy S9+ беше телефонът, който ме изненада най-приятно в този аспект през 2018 година, но Xperia XZ3 прави още една крачка напред. Звукът е чудесен – достатъчно силен и богат, като дори ниските тонове са приятно плътни. Чрез ClearAudio+ звукът става още по-наситен, но губи малко от силата си, което е  добър компромис. Впечатляваща е постигнатата акустика, след като съпругата ми остана впечатлена от пространствения звук, когато ѝ пуснах сцена от Daredevil. Завръща се и технологията Dynamic Vibrations, при която звукът е подкрепен от вибрации. Въпреки че системата успява много добре да се напасне към ритъма, честно казано не ми допадна при гледане на видео, но пък е приятна добавка по време на игра. Можете да контролирате силата на вибрация, така че да я персонализирате към предпочитанията си.

Xperia XZ3 ми хареса визуално и е глътка свеж въздух в сегмента на флагманските модели, въпреки че и той предлага извит екран. Останах впечатлен от звука, но откровено разочарован от позицията на сензора за пръстови отпечатъци. Трябва да внимавате и за случайните приплъзвания на телефона при поставяне върху гладка повърхност.

Голямата крачка напред

Голямата промяна по отношение на хардуера заема почти целия преден панел – това е 6-инчовият дисплей. За първи път имаме флагман на Sony, който разчита на OLED панел, и резултатът е на много високо ниво. Всичко на този екран изглежда отлично. Резолюцията е QHD+ (2880x1440 пиксела), съотношението е 18:9, а ключови са допълнителните технологии – TRILUMINOS и X-Reality, както и възползването от опита на компанията в серията телевизори Bravia. До този момент беше изненада, че именно Sony, която прави впечатляващи телевизори, включително и OLED, се въздържаше да ползва тази технология при дисплеите на смартфоните си, но това вече не е така.

Смело мога да кажа, че това е един от най-добрите екрани в смартфони, които съм виждал. Панелът поддържа HDR10 съдържание, но от Sony твърдят, че се използва специална AI технология, която подобрява и SDR (стандартен динамичен обхват) видео съдържание. Наличен е и софтуер за допълнителна настройка, чрез който можете да изберете между три различни режима на екрана – Professional mode (използва sRGB гамата за ръчна настройка), Standard mode (гамата TRILUMINOS) и Super-vivid mode (още по-ярки цветове). Като цяло екранът е на много високо ниво и е достатъчно ярък, за да го използвате спокойно навън.

Приятното следствие от OLED екрана е наличието на функцията Ambient Display, която е подобна на Always On Display на Samsung. Най-общо това е възможността за показване на информация върху изключения екран – часовник (налични са няколко възможности), уведомления, преки пътища и контрол на музиката, а в случая на Xperia XZ3 – дори стикери и направени от вас снимки, които се появяват в балончета. В тях могат да бъдат най-новите ви снимки или такива, свързани с мястото, на което се намирате. Функцията, която обаче много ми допадна, е Keep Notifications. Ролята ѝ е да показва само уведомленията след последния път, в който сте отключили телефона. Така се избягва затрупване на екрана с неща, които вече сте видели. Не се притеснявайте, те все още са налични в падащото меню, но заключеният екран остава по-прегледен.

При останалия хардуер липсват изненади. Xperia XZ3 е оборудван с актуалния топ чипсет на Qualcomm за 2018 година – Snapdragon 845, 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет – конфигурация, позната ни от Xperia XZ2. Също така конфигурация, която осигурява бърза и стабилна работа на устройството. Днес трудно можем да кажем нещо по-различно от това, когато говорим за флагмани. Сърфиране в интернет, стартиране на приложения и преминаване от едно в друго, видео, тежки игри – флагманът на Sony се справя с всичко това.

Батерията е с капацитет 3330 mAh и поддържа бързо зареждане, а освен това енергия може да се добави и безжично. От Sony са включили и функцията Battery Care, която има за цел да удължи живота на батерията. Най-общо когато оставите телефона да се зарежда през нощта, той се зарежда до 90%, а останалите 10% се допълват малко преди да станете от сън. Съвсем в крак с актуалните тенденции тази функция използва изкуствен интелект. Самата батерия може да ви осигури пълен ден при нормално използване (интернет, някои приложения, малко видео, игри и т.н.). Добър резултат, който се потвърждава и от PCMark, където телефонът достига резултат от почти 9 часа. Безспорно в хардуерно естество Xperia XZ3 се доказа като един от най-добрите модели за консумация на мултимедия и игри.

Пай и експерименти

Трябва да поздравим Sony за стратегията и смелостта, която компанията показва в софтуера. С последните си модели съвсем ясно следва тенденцията за изчистване на Xperia Launcher, обвивката, която обгръща Android. Въпреки че визуално и цветово интерфейсът се различава от чистата версия на операционната система на Google, всъщност много от нещата са запазени максимално близки до нея. Още тук е важно да отбележа, че Xperia XZ3 идва с Android 9 и е сред малкото телефони, които се появиха на пазара директно с тази версия.

Като цяло интерфейсът е чист и прегледен, като списъкът с предварително записани приложения е скромен – PS App, Sketch, Netflix, Facebook и още няколко програми, които могат да са полезни за някои потребители. Менютата са прегледни, настройките са лесни за ориентиране, а освен това ще намерите много неща, които можете да персонализирате – от споменатите настройки на екрана, през тези за Ambient Display, до изцяло новата функционалност Side Sense. Спомняте ли си, че ви казах, че Sony се опитва да използва максимално извитите страни на екрана? Е, това става именно чрез Side Sense.

Това е функционалност, чрез която имате бърз достъп до най-често използваните приложения и тези, които сте решили да бъдат включени в списъка. Достъпът до тях става чрез двойно потупване по някоя от двете страни на извития екран, докато държите телефона. При извикване на менюто ще усетите лека вибрация и ще видите приятна анимация, която ще ви разкрие списъка с приложения. От Sony използват машинно обучение, за да направят менюто по-полезно – идеята е да виждате най-подходящите приложения, според ситуацията или времето – ако например пътувате, Spotify ще бъде в списъка, защото винаги слушате музика на път за работа.

Въпреки този сложен алгоритъм, по-скоро ще виждате най-вече приложенията, които използвате най-често. Можете ръчно да подмените някое и да заключите тези, които искате винаги да бъдат налични. В края на списъка са поместени и преки пътища за някои удобни функции, сред които настройки, спускане на лентата за уведомления (удобно на фона на големия екран, макар и по-бавно решение), режим за работа с една ръка (смаляване на работния екран) и други. Активирането на Side Sense става и от двете страни на екрана, както и независимо от мястото по вертикала.

Приплъзване по страните при отворено меню пък действа за връщане назад. Side Sense е интересно решение, което стартирате лесно, проблемът е, че често се случва, когато нямате нужда от него. Ще имате нужда от време, за да свикнете с него, и честно казано в повечето ситуации много по-бързо решение е просто да отидете до иконката на приложението, отколкото да използвате това меню. Истината е, че в ежедневието не използваме чак толкова много програми, а и опитът ни със смартфоните ни е научил да подреждаме иконките на често ползваните приложения по начина, по който сме свикнали, за да са ни под ръка. Точно така беше и ситуацията при мен, въпреки че отварях Side Sense, но често без да имам нужда от него.

Жестовете се използват и при приложението за камерата, като можете да заснемате снимка чрез двойно потупване на рамката на екрана. От Sony дори са настроили софтуера така, че да елиминира разклащането от това действие, което е търсене на решение за нещо, което не носи особена полезност. Снимка можете да направите още с виртуалния бутон върху екрана или пък чрез хардуерния бутон, който имат флагманите на Sony – едни от малкото с такава добавка.

И докато съм на тази тема, Xperia XZ3 разполага с още една функционалност, базирана на машинно обучение, която се ползва за активиране на камерата – Smart Launch. Ситуацията с нея е подобна – на хартия звучи интересно, но в ежедневието не е толкова практична. Идеята е, че телефонът засича типичното движение, когато искате да го използвате за снимка, като това става чрез анализ на информация от жироскопа и чрез технология за машинно обучение, и включва камерата.

Представете си, че изваждате Xperia XZ3 от джоба си, вдигате го на нивото на очите си и го хващате хоризонтално. Целият този ритуал е разпознат от устройството и камерата е почти готова за действие, а на екрана се показва кръг. Когато го докоснете, тя вече е активна. Проблемът е, че не всеки път системата ще разпознае това движение въпреки че се обучава и с времето трябва да е по-добра, но пък отново има нужда от допълнително докосване. В същото време можете просто да натиснете два пъти хардуерния бутон за снимане и ще постигнете същото. Цялата система е впечатляваща като работа, но удобството от нея остава съмнително.

Като цяло интерфейсът на Xperia XZ3 ми допадна и нямах никакви затруднения да работя с него. Тенденцията за изчистване и липсата на сериозно вмешателство във функционалността на Android от страна на Sony е похвална, а там, където има промени, те са за по-удобна и по-приятна работа. В другия край на спектъра са функциите, базирани на изкуствен интелект, които на теория са интересни и реализацията им е впечатляваща, но на практика не улесняват особено работата ви и остават на заден план въпреки че някои от вас могат да намерят по нещичко, от което да се възползват.

Камерата

Разбира се, че Xperia XZ3 няма една, а две камери – основна и селфи, което е по-скоро изключение за флагмански модел от края на 2018. През последните месеци почти всяка компания премина към конфигурация от два или повече основни сензора, като само Google не последва тази тенденция със серията Pixel 3. Sony също представи модел с двойна основна камера (Xperia XZ2 Premium), но в Xperia XZ3 конфигурацията е традиционна. Въпросът е дали една камера е достатъчна в очите на потребителите? Отговорът е пределно ясен, когато става дума за Pixel 3 / 3 XL, но дали важи и за този модел на Sony? Качеството на снимките е на много добро ниво и флагманът позволява заснемането на много приятни кадри, но много трудно може да достигне нивото на най-добрите образци на конкурентите.

Основната камера на Xperia XZ3 използва познатия ни от предишни модели 19MP 1/2.3″ Exmor RS сензор MotionEye (IMX400) с бленда f/2.0, 1.22um размер на пиксела, 25 мм оптика, електронна стабилизация Steady Shot Intelligent Active и хибриден предиктивен автофокус. Снимките се обработват от процесора BIONZ, който идва с някои подобрения – по-добра обработка на снимки при намалена осветеност и по-добър динамичен обхват в сцени с контрастни зони като например ярко осветено небе и по-тъмни участъци. Като разчита на алгоритми за изкуствен интелект, телефонът разпознава по-добре сцените с трудни условия за автоматичната експозиция на камерата, за да направи малки корекции и така да се запазят детайлите и в светлите, и в тъмните участъци, като се избегне преекспониране на снимката. Ако изключим това, камерата се запазва същата като при Xperia XZ2.

Снимките, направени през деня или в ситуации с добро количество на светлината, се отличават с добре пресъздадени цветове и добър динамичен обхват. Всъщност ще забележите резултатите от намесата на обработващия софтуер само при приближаване и вглеждане в съвсем малките детайли, които се губят. Като цяло обаче камерата предоставя много приятни за окото резултати. С намаляването на светлината ситуацията се запазва подобна, но в снимките влиза повече шум. Липсват специални режими за снимане през нощта, но в ръчния режим можете да вдигнете нивото на ISO до впечатляващите 12 800, но съвсем естествено шумът в снимката става прекалено осезаем.

Наличен е и режим за боке ефект, който прави кадри с резолюция 8MP и се справя добре със задачата си. Работата му обаче е по-бавна, тъй като трябва да се направят две снимки, и макар разфокусирането на фона да е достатъчно добро, както и отделянето на централния елемент от него, телефонът изостава в това отношение от моделите с две или повече камери.

В същото време Xperia XZ3 продължава тенденцията за сериозно разнообразие при заснемането на видео. Освен че допълнителната памет към камерата позволява заснемане на Super Slow Motion видео в 960fps във Full HD резолюция (макар и само за 0.1 секунда), телефонът заснема 4K видео в HDR, което може да бъде публикувано директно в YouTube. Когато снимате 4K видео, можете да го направите само при 30fps и трябва да знаете, че не се възползвате от пълните възможности на електронната стабилизация. Ситуацията е различна при Full HD, където дори може да вдигнете кадровата честота до 60fps.

Предната камера на Xperia XZ3 е оборудвана с 13MP сензор с бленда f/1.9. Селфи снимките са с добро качество, въпреки че невинаги се справят добре с динамичния обхват. Все пак обектът остава ясен и с добри детайли. Съвсем естествено това се променя с намаляването на светлината. Предната камера също има портретен режим, който понякога се затруднява с детайлите в косата. Наличен е и режим за разкрасяване, който можете да персонализирате.

Допадна ми, че приложението за камерата е претърпяло оптимизация и сега достъпът до различните режими е много по-бърз и по-лесен. Последният използван режим дори е изкаран директно на основния екран на камерата за бърз достъп. Автоматичният режим се справя добре с разпознаването на сцени, а освен портрет и ръчен режим, ще откриете още панорама, креативен режим и AR ефекти, познати ни от предишните модели на Sony.

Общото впечатление от камерата е положително, но това не е достатъчно по днешните стандарти, наложени от водещите камерафони. Добрата новина е, че с последните си модели Sony показва, че се справя все по-добре с обработката на снимките и остава един от най-интересните производители, когато говорим за видео, но все още има какво да подобрява, когато говорим за обикновени ситуации като изваждане на телефона, насочване и снимане, независимо от условията. Именно тук много конкуренти показват по-консистентни резултати. Това не означава, че Xperia XZ3 има лоша камера, а че е на прав път. В крайна сметка флагманите на Sony имат да извървят още малко, за да бъдат по-опасни конкуренти във фотографско отношение.

Поддържаща роля

Sony Xperia XZ3 е един от най-приятните нишови флагмани тази година, който впечатлява с мултимедийните си възможности и някои смели решения – част от тях се отплащат, а други – не. За съжаление, днес това да представиш добър смартфон не е достатъчно на пазар, доминиран от впечатляващи модели на Samsung, Huawei и Apple и все по-сериозно атакуван от производители като OnePlus, които идват със силен хардуер на по-ниска цена. Приклещена в тази ситуация Sony успява да отличи Xperia XZ3 с мултимедийните възможности на телефона, подсилени от страхотния звук и отличен OLED екран, но сякаш това не е достатъчно – дори за феновете на марката, които вече са заложили на някой модел от серията Xperia XZ2. Аргументите отново да се разделят със сериозна сума за  новия модел сякаш не са достатъчно силни. След броени седмици ще видим какъв ще е следващият ход на Sony и се надяваме, че той ще представлява необходимата крачка напред.