Samsung Gear S3 classic

Samsung Gear S3 classic

През последните месеци пазарът на умни часовници не може да се похвали с особено развитие, а потребителите сякаш не горят от желание да инвестират в нови устройства, които да зареждат всеки ден. Аpple обнови своя модел и го направи по-привлекателен за потребителите в екосистемата си, а новите функции и намалената цена на първата генерация успяха да направят компанията лидер в категорията. В същото време много от партньорите на Google решиха да изчакат с представянето на нови модели с Android Wear, което доведе до значително свиване на пазарния дял на платформата. От тази ситуация успя да се възползва Samsung, която през миналата година пусна един от малкото нови умни часовници, който освен това използва нейната платформа Tizen. Става дума за Gear S3, който отново се предлага в два варианта с еднакъв хардуер и различен дизайн и успява да продължи по впечатляващ начин започнатото с модела Gear S2, който успя да ни спечели с дизайн, интерфейс и възможности.

Хардуер и дизайн

Новият часовник е наличен във версии frontier и classic, а разликите между двете са много малко. Frontier има по-различен дизайн и оция за LTE възможности със слот за SIM карта, а теглото му от 63 грама е с 4 грама повече от това на classic. Иначе и двете устройства са с размери 46 x 49 x 12,9 мм и имат водоустойчив (IP68) корпус от стомана, 1,3” кръгъл Super AMOLED дисплей с резолюция 360 x 360 пиксела (пикселна гъстота 278ppi) и стъкло Gorilla Glass SR+, двуядрен процесор с честота 1GHz, 4GB вградена памет и 768MB RAM. Часовниците са снабдени с батерия с капацитет 380mAh, която се зарежда безжично, и разполагат с Bluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC и MST за мобилни разплащания със Samsung Pay, GPS/Glonass приемник и колекция от сензори – акселерометър, жироскоп, барометър, сензор за пулс и сензор за околна осветеност. Разбира се, налице е и подвижната рамка около екрана, която улеснява навигацията в интерфейса, и която познаваме от Gear S2.

Както може да се убедите, Samsung е успяла да побере много технологии в компактен корпус, който в интерес на истината е малко по-голям от този на Gear S2. Ние успяхме да изпробваме Gear S3 classic, чийто дизайн се отдалечава от футуристичния изглед на своя предшественик за сметка на по-традиционен външен вид, който напомня на класически механичен модел. Това усещане се подсилва и от размера на солидния корпус, така че ако обичате големи часовници, със сигурност няма да останете разочаровани, но имайте предвид, че дебелината от 13 мм създава известни неудобства за побирането на часовника под тесен ръкав. Хората с по-малки китки (най-вече  дамите) трябва да се насочат към друг модел, но от друга страна модата на уголемените часовници все още е актуална, така че не е изключено устройството да допадне и на тях. Долната част на корпуса е пластмасова, за да се улесни функцията за безжично зареждане. В нея е поставен и сензор за пулс.

Софтуер

Часовникът отново работи с операционната система Tizen (2.3.2.1) и предлага познатия от Gear S2 интерфейс, разработен от шведската компания Topp, която преди време познавахме и като TAT (The Astonishing Tribe). Екипът й без съмнение е свършил много добра работа за създаване на удобен интерфейс за устройство с толкова малък дисплей, който разчита на въртящата се рамка около екрана. Завъртане наляво ще ви покаже екрана с нотификации (има възможност за директно композиране на отговори на съобщения в основните услуги за комуникация), а преместване в другата посока ще покаже уиджетите на избраните от потребителя приложения. С този пръстен може да контролирате още входящите обаждания и алармата и дори да се забавлявате с игри, което не е толкова лесно, колкото звучи. Плъзване на пръст върху екрана отгоре надолу показва падащо меню за бърз достъп до някои функции (звук, яркост, самолетен режим, музикален плеър и т.н.). Всичко работи много бързо с плавни анимации и ефектни преходи между отделните екрани, така че по отношение на производителността всичко е наред.

Приложения

Един умен часовник не може без приложения. Според Samsung в Tizen Store има 10 000 приложения, но имайте предвид, че малка част от тях са оптимизирани за часовници, а още по-малка част са наистина полезни. Все пак с часовника идва предварително инсталиран софтуер и той покрива основната функционалност, преди да се впуснете в изследването на софтуерния магазин. S Health например се справя чудесно с отчитането на физическата активност, като регистрира пулс, изминато разстояние, изгорени калории, маршрут на движение и т.н. и прехвърля информацията към съответното приложение в телефона, което е станало още по-функционално и поддържа споделянето на данни с популярни услуги кaто Strava, Runkeeper и Fitbit. Сред другите му способности е и възможност за регистриране на изкачените етажи. Ако комбинирате часовника с Bluetooth слушалки, ще може да се възползвате и от вградения музикален плеър, за да е нужно да носите смартфона си.

В тази връзка от паметта с обем 4GB са налични около 2,6GB, които се разпределят между инсталираните приложения и запазените файлове музика. Устройството е снабдено и с приложение за отчитане на надморската височина и атмосферното налягане, което е полезно, ако прекарвате повече време на открито. Има адресен указател, календар, възможност за провеждане на телефонни разговори и приложение за гласово управление чрез S Voice, което не поддържа български, но макар и бавно, работи добре и помага за започване на телефонни разговори, осигурява отговори на въпроси и може да стартира приложения. По подразбиране активирането на услугата става чрез двойно натискане на долния бутон, но може да изберете да стартирате и друго приложение по този начин. Предварително инсталирано е и приложението на Flipboard за достъп до последните новини с възможност за отваряне на страниците с пълното съдържание в телефона.

Устройството предлага опция за достъп до магазина Galaxy Apps за директно инсталиране на приложения. Добрата новина е, че Gear S3 може да се ползва пълноценно не само с телефони на Samsung, но и с устройства на други производители, включително и iPhone. Управлението на настройките на часовника става през приложението Gear Manager, което се грижи за различните аспекти от работата на Gear S3. През него може да изберете циферблат, да изберете кои приложения да ви осигуряват нотификации, да управлявате инсталираните приложения, да изпращате съдържание в часовника (музика и снимки), да откриете позицията му, ако сте го загубили, и да го заключите, блокирате и изтриете дистанционно (тук се ползва вашият акаунт в Samsung) и да съставите съобщения, които после да използвате за бърз отговор през часовника на обаждания и текстови съобщения.

Батерия

Друг голям плюс на устройството е времето му за автономна работа с едно зареждане на батерията. Samsung е успяла да постигне добра интеграция между софтуера и хардуера, което едва ли е изненадващо, защото и двете са нейно дело (Tizen OS и чиповете Exynos). При нашия начин на употреба с изключен always-on режим установихме, че батерията с капацитет 380mAh стига за около 4 дни, преди да се наложи да се презареди, което е много впечатляващо положение. Дори и ако включите опцията always-on, би трябвало да получите около 3 дни на работа, което също е много добре. Разбира се, всичко зависи от начина на употреба и ако често разчитате на GPS приемника, времето между две презареждания може да се намали. Винаги може да получите повече време от батерията, като включите режима Power Saving, но при него повечето от функциите се изключват, а дисплеят става чернобял.

Заключение

Въпреки някои резерви около ползата от умните часовници и нишовия им характер няма съмнение, че Samsung Gear S3 е един от най-интересните и функционални модели, който може да се намери в момента на пазара. Устройството има стилен дизайн и качествена изработка и залага на интуитивен дизайн, който се управлява с лекота чрез подвижната рамка около впечатляващия дисплей. Часовникът предлага и изобилие от сензори, които могат да отчетат куп полезна информация, а батерията се представя впечатляващо на фона на конкурентите. Всичко това обаче идва на цена от около 800 лв., което със сигурност е повече от сумата, която повечето хора биха похарчили за умен часовник. Сред недостатъците бихме посочили ограничения брой приложения за Tizen спрямо Android Wear, а освен това и размерът на устройството може да се окаже прекалено голям за много хора. За щастие те могат да обърнат поглед към Gear S2, който е по-компактен и получи част от софтуерните функции на Gear S3.

 • Това ми се изясни още преди 2 месеца и 17 дни ;)
  AVKansazov
 • не може
  sindbad
 • Най-вероятно е версията с Bluetooth (SM-R760), защото другата се предлага на ограничен брой пазари.
  chilko
 • Мерси.Жалко, надявах се да може да работи.И все пак имам голям интерес да го взема.Някой знае ли версията която предлагат от Виваком дали е със или без сим-карта.
  AVKansazov
 • Не, при свързването към втория часовникът се ребуутва и откача от първия. И аз опитах.
  dardanov