Samsung SM-G900F Galaxy S5

Samsung SM-G900F Galaxy S5
Отново е пролет, което означава, че е време да се срещнем с новия флагман в серията Galaxy S на Samsung. Разбира се, става дума за Galaxy S5, който беше представен в края на февруари по време на мобилния конгрес, а продажбите му в целия свят, включително и в България, ще стартират на 11 април. Смартфонът показва значителна промяна в досегашната стратегия на корейците и за нас е най-доброто им предложение досега в най-масовата категория на мобилните устройства с по-компактни размери. През следващите 4 седмици ще ви представим най-важните функции на телефона с видеоклипове, които ще публикуваме всеки понеделник, но междувременно ще можете да прочетете повече за него в нашето ревю.

След няколко дни на работа със смартфона вече можем да заявим, че той представлява солидна еволюционна стъпка напред в сравнение с Galaxy S4 както в хардуерно, така и в софтуерно отношение. Устройството е още по-бързо, по-удобно за ползване, има по-добра камера, предлага подобрен и уголемен дисплей, осигурява много по-функционален софтуер, позволява трансфера на данни с още по-висока скорост, разполага с подобрена защита на личната информация и предпазва ефективно инвестицията на собственика му срещу една от най-честите причини за повреда на телефоните - намокрянето.

Видео галерияАпарат и управление

По отношение на дизайна компанията запазва основните черти на Galaxy S4 като лесно разпознаваеми характеристики за серията Galaxy S. Прави обаче някои промени, които изглеждат дребни, но на практика са важни. Страничната повърхност например е набраздена вместо равна, което подобрява захващането на телефона, а ръбът й е издигнат малко над екрана. Това го предпазва при слагане с лицевата част надолу, а освен това улеснява и поставянето на екранен протектор. Най-голяма е промяната в задната страна на телефона. Тя е с особена текстура, която имитира перфорирана кожа и има специално матово покритие, което буквално залепя телефона за ръката и освен това не задържа никакви отпечатъци. В ръката телефонът се усеща солидно и всъщност е изненадващо удобен, което се дължи на комбинацията от заоблените задни ръбове и новото покритие на задния панел.

Под задния панел откриваме слотовете за microSD и microSIM карти и новата батерия с капацитет 2800 mAh, която е по-голяма от използваната в Galaxy S4. Устройството не се бои от вода и това се вижда и от добавеното гумено уплътнение върху задния панел, което предпазва вътрешните компоненти от намокряне и прах. Подобно е и предназначението на капачето върху microUSB 3.0 порта в долната част на корпуса. В тази връзка това е вторият смартфон след Galaxy Note 3, който поддържа тази по-бърза технология за трансфер на данни. Отзад са поместени и новите 16МР камера и сензор за пулс, които са заобиколени от ефектен алуминиев кант.

Предната страна на телефона е изцяло покрита със стъкло Gorilla Glass 3 и отново съдържа три бутона за управление - централен и два капацитивни. Левият от тях вече служи за достъп до мултитаскинг меню, а не до настройките, както е в досегашните телефони на компанията, а продължителното натискане на централния бутон вече отваря функцията Google Now. Върху страничните повърхности откриваме същите елементи, които има и Galaxy S4 - жак за слушалки и инфрачервен предавател в горната част и бутони за включване и контрол на звука съответно върху дясната и лявата страна. Като цяло имаме дизайн, който запазва лесно разпознаваемите и характерни за серията Galaxy S черти, но ги вгражда в по-ергономична и удобна за употреба нова форма.

Дисплей и интерфейс

Samsung Galaxy S5 използва един от най-бързите мобилни чипсети в момента - това е новият Qualcomm Snapdragon 801, който беше представен на мобилния конгрес през февруари. Има четири процесорни ядра, които могат да работят с максимална тактова честота 2,5GHz, и е допълнен от високопроизводителен графичен ускорител, който няма да се уплаши дори и от най-сложната 3D графика. Вече писахме за близкото родство на Snapdragon 801 с Snapdragon 800, но все пак става дума за още по-бърз чипсет, който ще запълни времето до идването на Snapdragon 805 по-късно през годината. В комбинация с Android 4.4.2 телефонът работи изключително бързо, но това съвсем не е изненадващо при този впечатляващ хардуер. Заслуга имат и допълнителните оптимизации по интерфейса TouchWiz, който досега не е изглеждал по-добре.

Новата му версия има по-модерен вид в сравнение с предишните издания и като цяло е стъпка напред. Почти навсякъде компанията е заложила на по-плоски графични елементи, използвала е плътни цветове без градиенти и е премахнала излишното за получаването на по-изчистен и функционален интерфейс. Например иконите за бърз достъп до различни функции в падащото меню вече са поместени в кръгчета, а под тях са фиксирани два допълнителни бутона, които не могат да се променят от потребителя - единият осигурява достъп до функцията S Finder за търсене в телефона с опция за прилагане на различни филтри и вторият - до Quick Connect за бързо споделяне на съдържание с различни устройства. Така например лесно можете да прехвърлите снимки или видео към намиращ се в близост телевизор.

Променена е и организацията на страниците на основния екран и вместо да се покажат всички, се изобразява списък заедно с опции за промяна на фоновото изображение, разполагане на уиджети и настройки - тук влизат опции за промяна на анимацията при превъртане на екрана и за изключване на приложението My Magazine. Когато то е включено, в най-лявата част на екрана се показват новини в различни категории и ъпдейти от социални мрежи. Ако искате независимо от активния екран винаги да имате достъп до връзки към няколко най-важни приложения, активирайте функцията Toolbox, която показва върху екрана меню с 5 връзки към избрани заглавия.

Както споменахме, левият капацитивен бутон вече не води до настройките на дадено приложение, а вместо това отваря мултитаскинг менюто със списък с отворените и последно използваните приложения. В същото време настройките са достъпни през познатия софтуерен бутон с три точки, който е характерен за Android. По този начин Samsung започва да следва по-плътно насоките на Google за дизайна на платформата. Това показва и новата функция на централния бутон, продължителното натискане на който вече отваря Google Now. Чрез него се активира и гласовият асистент S Voice, но чрез двойно натискане. В менюто с инсталирани приложения е премахната секцията за уиджети, както и опцията за едновременно показване на всички страници с щипване на екрана. Екранът с настройки също е различен, като има опция за показването им по три начина - дълъг списък, разделен с табове списък или като матрица с опция за затваряне на ненужните секции.

На свой ред приложения като Scrapbok, S Translator, S Note, Polaris Ofice и т.н. не са инсталирани по подразбиране в телефона, но могат да бъдат изтеглени веднага, в случай че имате нужда от тях, чрез специален уиджет върху основния екран или от връзка в менюто с приложения. Иначе много от приложенията на Samsung, наред с новия си външен вид, са получили и нов начин за управление, разчитащ на т.н. navigation drawer - меню, което е скрито в лявата част на екрана и се показва с жест. Включен е и специален детски режим, приложението за който също се изтегля допълнително. Той позволява на родителите да определят до кои приложения и до какво съдържание в телефона има достъп детето, да зададат дневен лимит на времето за използване на телефона и да получат достъп до магазин за детски приложения в различни категории. Има приятен интерфейс и вградени функции за рисуване, снимане с прилагане на ефекти и запис на глас и модулирането му до забавни резултати.

Скорост не липсва и при трансфера на данни - Galaxy S5 е вторият телефон след Galaxy Note 3, който поддържа технологията USB 3.0, а това позволява супербързото прехвърляне на данни към и от съвместим компютър. В безжично отношение положението е не по-малко впечатляващо. Смартфонът поддържа LTE Cat.4 мрежи, които му дават възможност да изтегля данни със скорост 150Mbps и да изпраща такива със скорост 50Mbps. Предлага и интересната функция Download Booster, която е в състояние да изтегля големи файлове едновременно през LTE и Wi-Fi мрежа. И не на последно място, има съвместимост с най-бързия безжичния стандарт Wi-Fi 802.11 ac, който разчита на технологията MIMO(2x2) за светкавичен трансфер на данни при връзка със съвместим рутер, като добавя в телефона две Wi-Fi антени.

През следващата седмица ще обърнем повече внимание на новата 16МР камера в Galaxy S5 и иновативните възможности, които предоставя.

Камера

Във втората част от нашето ревю на Samsung Galaxy S5 ще спрем вниманието си на камерата на телефона и възможностите, които предлага. А че тя е по-добра и с повече предимства от тази в Galaxy S4, не подлежи на съмнение.

Компанията е решила да използва по-голям сензор на основната камера с размер 1/2.6", който предлага и по-високата резолюция от 16MP. Особеното при него е, че разчита на собствената технология ISOCELL, която подобрява дизайна на чипа и води до получаването на по-качествени снимки. Galaxy S5 отново ползва сензор със задно осветяване (BSI), но благодарение на ISOCELL отделните му пиксели вече са изолирани помежду си. В сравнение с обикновените сензори това намалява с около 30% смесването на електрическите сигнали на различните пиксели. Размяната на фотони между съседните пиксели е един от проблемите на традиционните сензори, а това води до влошаване на цветопредаването и намалява отчетливостта на снимката. Друго предимство на технологията е увеличаването на размерите на отделните фотодиоди, а това води до намаляване на шума и подобряване на динамичния диапазон на сензора, а освен това им позволява да улавят светлина от по-необичайни ъгли.

Всичко това звучи много добре на теория, но най-важно за нас е как работи на практика. Интерфейсът на камерата също е получил освежаване, заедно с цялостното обновяване на интерфейса TouchWiz в Galaxy S5. Сдобил се е с големи кръгли икони, които го правят да изглежда по-модерен, но освен това те са подредени по нов начин, което прави работата с камерата по-удобна. Отново предлага меню с разнообразни режими на снимане, но техният брой вече е значително намален. Заедно с това компанията е добавила връзка за изтегляне на допълнителни режими (засега има 4) от магазина й за приложения, така че ще можете да добавите само тези, които са ви нужни.

Заедно с наличния SDK за камерата се отваря и възможност за предлагане на разработени от външни автори безплатни и платени допълнения за камерата. В лявата страна на екрана са поместени икони за бърз достъп до избрани функции, а промяната на конфигурацията им става много лесно - нужно е само да дръпнете желаната икона от менюто с настройки и да я поставите където искате. Приложението работи много бързо и определено е по-пъргаво в сравнение с това в Galaxy S4 и Note 3.

Камерата използва система за фазова детекция, която й позволява да фокусира изключително бързо - едва за 300 милисекунди, а това значи, че можете да реагирате по-бързо, за да запечатате интересна сцена. Добавена е и технология за прилагане на подобрен режим High Dynamic Range (HDR), който разширява динамичния диапазон на снимката и позволява качественото запечатване на сцени със силни контрасти - особено полезно, когато зад обекта на снимане има ярък източник на светлина. Технологията работи за снимки и видео, а резултатът е виден в реално време на екрана на телефона.

Друга от интересните нови функции е тази за селективен фокус. При нея телефонът заснема бързо няколко последователни кадъра с различна фокусна точка и след това позволява на потребителя да избере кое да е на фокус - предният план, задният план или всичко. По този начин получавате снимки с т.нар. боке ефект, който обикновено е запазен за цифровите фотоапарати с по-голям сензор. Основната камера се представя много добре с коректно определяне на баланса на бялото в почти всички условия, а освен това при достатъчна осветеност осигурява изключително детайлни снимки, които са малко по-добре в сравнение с тези от Galaxy Note 3 и Galaxy S4. При снимане на тъмно може да активирате функцията за стабилизация, която заснема няколко кадъра и ги комбинира за получаването на по-качествена снимка, но не забравяйте, че в този случай трябва да сте максимално неподвижни. Предната камера е с резолюция 2.0MP (1920 x 1080) и има широкоъгълна оптика за улавяне в кадър на повече от лицата около вас.

По отношение на записа на видео, Galaxy S5 се е сдобил с опция за насочване на чувствителността на микрофона в определена посока при използване на системата за цифрово приближение. Максималната резолюция при заснемане на видео е 3840 х 2160 пиксела, което е подходящо за показване върху новите 4K телевизори, но повечето потребители най-вероятно ще снимат с резолюция FullHD (1920 x 1080). Има възможност за снимане при 60fps за по-доброто улавяне на динамични сцени, а освен това са достъпни и опции за запис на забавено и ускорено в различни степени видео, при които съвсем разбираемо не се записва и звук.

Забавлението продължава и след заснемането. Галерията се е сдобила с интересна функция за автоматично филтриране на съдържанието според обектите в снимките - например можете да видите само тези с домашни любимци, с пейзажи, автомобили, документи, храна, хора и т.н. Функцията е много полезна и като цяло работи без забележки, макар и понякога да показва снимки, които не са за съответната категория. Добри думи заслужава и драстично подобреният редактор на изображения, който предлага изобилие от инструменти за ретуширане на снимките и за промяната им чрез многообразие от ефекти и допълнителни стикери и рамки.

И така, камерата е дори още по-бърза от тази в предшественика на Galaxy S5 и осигурява по-добри и детайлни снимки. Бъдете с нас и през следващата седмица, когато ще обърнем специално внимание на интересните функции за фитнес и здраве.

Тестови снимки можете да видите тук, тук, тук и тук.

Мултимедия, игри и приложения

В третата част на нашето ревю на Samsung Galaxy S5 ще се фокусираме върху неговите възможности за подобряване на здравето и физическото ни състояние, а те съвсем не са за пренебрегване. Особено ако към устройството добавите и гривната Gear Fit, която успя да грабне наградата за най-добро ново устройство по време на мобилния конгрес през февруари.

Основно място в новите фитнес възможности заема приложението S Health 3.0, което служи като своеобразен център, който събира на едно място, организира и представя разнообразни данни за притежателя на телефона, събрани от различни сензори. Прави това като комбинира в едно няколко различни специализирани приложения, а с времето компанията обещава да добави и допълнителни, които ще могат да бъдат изтеглени от софтуерния й магазин. Приложението се справя значително по-добре от конкурентите си с подобно предназначение и успя да ни спечели с изчистен и лесен за употреба интерфейс и разнообразие от функции.

В началото ще трябва да създадете свой профил, в който да запишете данни като възраст, тегло, височина и степен на физическа активност и при това ще бъде изчислен и т.нар. индекс на телесната маса. След това сте готови да започнете да регистрирате физическата си активност.

Основният екран на S Health съдържа бързи връзки към отделените функции, като има възможност там да поставите тези, които използвате най-често. Педометърът дава възможност да отчитате направените стъпки всеки ден и да си поставите цел, която да достигнете - по подразбиране тя е 10 000 стъпки, което се равнява на 7-8 километра. Има и опция да видите постиженията си по часове, дни и месеци, като приложението е достатъчно интелигентно, за да раздели стъпките според интензивността на движението - така ще видите кога сте ходили нормално и кога сте тичали. Разбира се, има и данни за изгорените калории и изминатото разстояние. Добавен е и игрови елемент и ще може да сравните своята активност с тази на други потребители.

На свой ред функцията за упражнения поддържа бягане, ходене, колоездене и катерене, като за всеки от тези режими също е налице възможност за поставяне на различна цел - определено разстояние, време или изгорени калории. Заедно с това телефонът ще ви осигурява гласови указания, а освен това е възможно да си пуснете и музикален съпровод. Galaxy S5 ще покаже и специален екран за конкретната активност, който съдържа карта и различни данни като лесно можете да покажете тези параметри, което са ви нужни. Тя също поддържа запазването на подробна статистика за представянето ви, така че ще можете да анализирате данните по часове, дни или месеци.

Върху основния екран на S Health има и връзка към една от най-интересните нови функции в Galaxy S5 - неговия вграден сензор за пулс, който е намерил място върху задната страна на телефона, точно под камерата. Целта му е да ви позволи да добиете по-ясна представа за здравословното си състояние при всекидневните си активности, и по-точно как реагира тялото ви на тях. Можете да получите достъп до него по всяко време, а данните от измерването се запазват в приложението. Употребата му е пределно лесна - достатъчно е да поставите пръст върху прозорчето на сензора и да изчакате няколко секунди. Добре е да си създадете и навик да измервате пулса в определени случаи - например след събуждане, при почивка, в различни части от деня, при тренировка и т.н. Все пак не забравяйте предупреждението на компанията, че тази функция не е предназначена за медицински или клинични цели. Galaxy S5 дава възможност да следите и калориите, които приемате, като осигурява не само обширна база данни с много видове храни, но и дава възможност да добавите свои.


Своя пулс можете да следите по-удобно и чрез някои от новите аксесоари от серията Gear. Особено интересна се оказва гривната Gear Fit, която е компактна, изглежда добре и е по-достъпна в ценово отношение в сравнение с двата нови умни часовника. Предлага атрактивен извит сензорен Super AMOLED дисплей с диагонал 1.84", има комбинация от сензори като акселерометър, жироскоп и сензор за пулс, не се бои от вода и прах, заради своя сертифициран по стандарта IP67 корпус и с един заряд на батерията може да работи до около 5 дни. Можете и лесно да смените силиконовата каишка с друга в различен цвят, а преди пазарната премиера на джаджата Samsung пусна ъпдейт, който активира възможност за промяна ориентацията на интерфейса във вертикална.

В същото време Gear Fit осигурява голяма част от функционалността на часовниците Gear, но не поддържа инсталирането на допълнителни приложения. Отново предлага функция за нотификации, която ще ви извести за съобщения, обаждания, входяща поща, предстоящи срещи от календара и каквото още си изберете през телефонния мениджър; служи като дистанционно за музикалния плеър в телефона; ще ви помогне да откриете телефона си, ако е паднал някъде наоколо, и предлага таймер и хронометър.

Освен това има и куп фитнес функции, които дублират тези от Galaxy S5. Така например можете да стартирате педометър, който да отчита крачките ви, или да започнете упражнение - ходене, бягане, колоездене и катерене. За всяка от тези активности има опция за поставяне на цел, подобно на тези в S Health, а освен това можете да активирате автоматичното отчитане на пулса. Така, докато спортувате, гривната ще запазва цялата важна информация и след това ще я синхронизира с телефона. Ако решите да бягате, на разположение е и функция за получаване на указания за по-ефективно трениране, която използва технология на Firstbeat. Друго интересно допълнение е опция, с която проследявате качеството на съня си - в този режим можете да изключите всякакви нотификации от гривната, за да не пречат на почивката ви.

Памет, софтуер и връзки

В последната част на нашето ревю на Samsung Galaxy S5 ще обърнем внимание на функциите за сигурност и защита, които предлага телефонът, а те имат различни проявления - независимо дали става дума за защита на важната за вас информация от попадане в чужди ръце, или предпазване на инвестицията ви в телефона срещу предизвикателствата на ежедневния живот, устройството има какво да предложи.

Смартфоните вече са се превърнали в един от основните елементи в нашия живот и съхраняват куп лична информация, която със сигурност не бихме искали да попадне в чужди ръце. Защитаваме я с пароли, кодове и визуални пароли, свързваме телефоните си с услуги за проследяване и тайно се надяваме никога да не ни се налага да ги използваме. Точно това са решили да променят и от Samsung, като са добавили специален сензор за пръстови отпечатъци в Galaxy S5. Той е поместен в централния хардуерен бутон на смартфона и осигурява възможност за отключване на телефона единствено от собственика му.

На пръв поглед бутонът изглежда съвсем нормално и нищо не издава, че в него има биометрична технология. Начинът на действие на сензора изисква прекарване на пръст върху него, а разпознаването става почти мигновено. Телефонът позволява регистрирането на 3 отпечатъка, но на практика можете да запазите и повече - записването на всеки отпечатък изисква прекарването на пръста над сензора 8 пъти и при желание може да редувате различни пръсти. След това ще е възможно да отключвате телефона по повече начини.

Няма проблем и да запишете палеца на ръката си, и то под ъгъл, така че при отключване не е нужно да ползвате двете си ръце. Заедно с това ще се наложи да въведете и алтернативна парола, която ще се използва за достъп до телефона в случай, че нещо попречи на разпознаването на отпечатъците. В случай че не успеете да отключите телефона 5 пъти, се показва опция за въвеждане на алтернативната парола, но освен това можете да сторите това и с паролата си за услугите на Google. Като цяло функцията, точно както се очаква от нея, ще добави допълнителна защита към ценната ви информация, която не искате да попада в чужди ръце. Този начин на идентификация може да се използва и за директно вписване в акаунта ви в Samsung, а в някои пазари PayPal вече поддържа плащането в магазини с оторизиране чрез пръстов отпечатък. Интересно е, че камерата може да се използва и без да се отключи телефонът, но в този случай тя предлага ограничени функции и не дава достъп до галерията със заснети снимки.

Смартфоните като Galaxy S5 са сериозна инвестиция, която всеки от нас би искал да използва максимално дълго. Опасностите дебнат телефоните навсякъде, но една от най-честите причини за повреда се оказва намокрянето. Точно това са решили да променят от Samsung, като са снабдили устройството с корпус с повишена защита срещу прах и вода. Galaxy S5 е сертифициран по стандарта IP67 (Ingress Protection), който е същият като в миналогодишния модел Galaxy S4 Active. Първата цифра показва, че телефонът е напълно защитен от проникването на прах, а втората индикира, че е възможно потапянето му под вода на дълбочина до 1 метър в продължение на 30 минути. Това е достатъчно да го предпази от повреда от водни пръски или случайно изпускане в локва или басейн, но както Samsung уточнява, устройството все пак не е предназначено за използване под вода.

Важно е винаги да проверявате целостта на корпуса, за да сте сигурни, че той е защитен. Задният панел се фиксира с щипки към корпуса, а в долната му част има гумено уплътнение, което предпазва батерията и намиращите се около нея контакти и слотoве за microSD и SIM карти. Уверете се, че всички щипки са затворени. Същото се отнася и за USB порта, който е защитен от подвижно пластмасово капаче - винаги го затваряйте добре. Ако се погрижите за тези неща, устройството със сигурност ще се справи с всички водни или прашни предизвикателства на ежедневието.

Батерия и мрежа

Galaxy S5 използва сменяема батерия с капацитет 2800mAh, която на пръв поглед предоставя малко подобрение спрямо Galaxy S4, но на практика устройството има много по-дълга автономна работа. Това се дължи не само на подобренията в енергопотреблението, които носи използваният процесор Snapdragon 801, но и на промените на системно ниво, които е направила Samsung. На свой ред и дисплеят консумира по-малко енергия при осигуряване на едно и също ниво на яркост. За още по-голяма ефективност е включен и режим Ultra Power Saving, който трансформира интерфейса в черно-бял, затваря всички работещи приложения, ограничава яркостта и намалява честотата на опресняване на екрана от 60Hz на 30Hz.

Освен това при изключен екран се прекъсват и трансферът на данни, Wi-Fi и Bluetooth, две от ядрата на процесора се изключват, а честотата на останалите се ограничава на 1,5GHz. В този случай могат да се използват ограничен брой приложения, а според Samsung UPS може да осигури 24 часа работа в режим на изчакване, ако капацитетът на батерията е само 10%. На практика с лекота можете да получите пълен ден на работа с един заряд при активна употреба на телефона, а пълното й зареждане отнема около 2 часа.

Обзор

Samsung Galaxy S5 е чудесен представител на новото поколение супертелефони, който комбинира куп нови технологии и бърз хардуер. Има корпус, който вече не се бои от вода и прах и е много удобен за захващане благодарение на новата текстура на задния панел, не тежи много, има фантастичен дисплей с отлично цветопредаване и висока яркост, залага на един от най-бързите мобилни процесори в момента и дава достъп до батерията, което не може да се каже за останалите топмодели.

Не е за пренебрегване и значително подобрената камера с по-висока резолюция. Компанията е поработила и върху софтуера си, който е по-лек и изглежда много по-модерно. Уникалните особености включват добавените сензор за пулс - за стимулиране на по-здравословен начин на живот, и скенер за пръстови отпечатъци - за предпазване на личната информация от чужди очи. Galaxy S5 може да предложи по нещо на всеки и го прави много добре.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM