10 съвета как да използвате новия си Galaxy S10 още по-добре (видео)

10 съвета как да използвате новия си Galaxy S10 още по-добре (видео)

Серията Galaxy S стана на 10 години, a ако вече сте се сдобили с някой модел от нея, сме ви подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат да се възползвате най-добре от новото си устройство.

Батерия

1. Телефоните ползват впечатляващ Dynamic AMOLED дисплей, но той консумира немалко енергия. Има обаче няколко трика, с които да удължите времето на автономна работа.  Първият е съвсем лесен - активирайте нощната тема. Опцията е налична в падащото меню, а настройките й позволяват да зададете време, в което да е активна. Можете и да я включите за постоянно. Темата ще замени белите фонове навсякъде в системата и в приложенията на Samsung с черни.

2. Дисплеят на Galaxy S10 и S10+ е с резолюция 3040х1440 пиксела, която осигурява изключително детайлно изображение, но пък има нужда от повече енергия. По подразбиране панелът работи при 2280х1080 пиксела, но ако не откривате разлика в изображението, можете да намалите резолюцията му до 1520х720 пиксела.

3. Знаете ли, че моделите Galaxy S10 включват и няколко режима, които позволяват да изберете между високо качество на изображението или дълъг живот на батерията. При активиране те автоматично променят няколко неща - резолюция и яркост на дисплея, скорост на процесора, контролират трансфера на данни от приложенията във фонов режим и управляват функцията Always On Display. Можете и да активирате опция за адаптивно пестене на енергия, която се учи от вашите навици при ползването на телефона.

4. Друг трик за удължаване живота на батерията е свързан с изключване на функцията Video Enhancer. Тя увеличава яркостта и подсилва цветовете при гледане на видео във вграденото приложение или в YouTube, но това консумира повече енергия.

5. И трите телефона Galaxy S10 поддържат функцията Wireless PowerShare за безжично зареждане на различни устройства - например слушалките Galaxy Buds или пък други смартфони. Активирането й е съвсем лесно - просто трябва да отворите менюто с бързи настройки и да изберете опцията, а след това остава да допрете устройството, на което искате да дадете енергия. Бързо и удобно.

Интерфейс

6. За да се възползвате напълно от големия дисплей, можете да замените виртуалните бутони с жестове. С тях лесно ще управлявате телефона с плъзване на пръст в долната част на екрана - там се намират три зони, съответстващи на познатите бутони. Активирането на Google Assistant става с плъзване и задържане на централния бутон, а хоризонтално плъзване ще ви позволи бързо да превключвате между отворените приложения.

7. По подразбиране телефоните показват големи икони върху основния екран и в секцията с приложения, но това може лесно да се промени, така че в даден момент да се показват повече. Достатъчно е да задържите пръст върху празно място от основния екран и след това да натиснете върху Home screen settings. После трябва да изберете размера на решетката от наличните опции.

И докато сте в настройките на основния екран, можете да активирате и опцията за бързо отваряне на панела с нотификации - така само с плъзване на пръст надолу можете да видите новите известия. Плъзване нагоре отваря секцията с приложения.

8. Устройствата са снабдени със специален бутон за активиране на виртуалния асистент Bixby. Този път Samsung позволява той да се ползва и за други допълнителни неща - отваряне на произволно приложение или пък активиране на команда, която изпълнява няколко действия. Например "Лека нощ" ще включи режим "не ме безпокой", ще изключи функцията Always On Display, ще нагласи аларма за събуждане, ще ви осведоми за прогнозата за времето и ще ви прочете графика със задачи за следващия ден. Можете да създадете и свои команди.

Камера

9. Трите телефона имат и нова система за стабилизация при видеозапис, която използва ултра широкоъгълната камера и специален софтуер за получаването на по-стабилна картина с резолюция 1080р. Включването на опцията Super Steady става лесно - достатъчно е да превключите в режим за запис на видео и след това да натиснете иконката с ръка в центъра на горната лента.

10. Камерата крие и други изненади! Не търсете опция за промяна на резолюцията на снимките, защото такава просто няма. Ако търсите начин за намаляване размера на кадрите, можете просто да активирате запис във формата HEIF, но имайте предвид, че някои сайтове още не го поддържат.

Ако смятате да обработвате някои от снимките си, може би е добра идея да ги правите в професионалния режим, защото в него можете да активирате опция за запис и на RAW файлове. И докато сте в секцията, можете да активирате още нещо - опцията за коригиране на снимките с ултра широкоъгълната камера. Тя изрязва малко кадрите, но елиминира голяма част от изкривяването.


Втора употреба с гаранция

  • Сега ако ползваш телефона за някакви елементарни неща Да, прав си. В България не са малко тея дето дават по два бона, за да правят елементарни неща с телефона си...
    Иначе, не, няма хейт, писаното в статията важи за всички флагмани... Черния фон на менюто си го направих защото не ми уморява очите, не за да ми пести батерията.
    Вито
  • Съвети как от смарт става тъп. :lol: Айде сега хейт срещу всичко. Няма лошо да се активира нощния режим, за да се хаби по-малко ток Амоледа. Няма лош и да си намалиш резолюцията, при положение, че малцина правят разлика. Сега ако ползваш телефона за някакви елементарни неща, не виждам лошо и да го вкараш в режим със занижени честоти на процесора. Разбира се това всичко, ако искаш по-дълъг живот с едно зареждане. Ако нямаш проблем, няма нужда от нищо от това. И все пак сигурно има ползватели, които не знаят за всички тези опции, а не е лошо да ги знаеш.

    Колкото до това, че можеш да сложиш друго приложение на биксби бутона, определено ми се струва полезна информация.
    board
  • Именно, телефоните с копчета са ,,глупави" телефони 😉
    Боби13
  • Съвети как от смарт става тъп. :lol:
    Вито
  • Точно така. С тези ограничения от смартфон става телефон с копчета :)
    Боби13
  • На кого са нужни подобни тъпи съвети ... изключи това ... изключи онова ... изключи 4G/5G защото и то харчи ток ☺ , а най-добре си вземи 3310
    Kuzmanovv