Volkswagen засилва разработката на технологии за автономни автомобили

Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че създава компания за разработване на технологии за автономно движение на автомобили, с която ще се опита да се конкурира с американските разработки от Силициевата долина. Volkswagen Autonomy или VWAT ще бъде "най-добре финансираният стартъп в света", посочва бившият инженер на Аpple Александър Хитцингер, който ще ръководи компанията. През следващата година се планира и създаването на филиал в Силициевата долина, а през 2021 – и в Китай.

Първото приложение на технологията ще е в търговския сектор, а в началото ще бъдат разработени превозни средства със специално предназначение като роботизирани таксита и ванове за пътници и стоки. Подразделението ще се фокусира върху автономна технология от ниво 4, която ще позволи движение без човешка намеса в определени зони, в които интегрираната система може да поеме постоянен контрол. Сред първите негови проекти ще бъде минибусът ID Buzz, който се разработва с Volkswagen Commercial Vehicles.

VWAT ще има за задача и да тества и алгоритмите, които са разработени от американския стартъп Argo AI–- той беше закупен от VW по-рано през годината за 2.6 милиарда долара. Германците ще ползват своята база в Силициевата долина и за достъп до изобилието от кадри в областта на автономните автомобили. Според Александър Хитцингер целта е да се комерсиализира пълната автономност, а освен това той не изключва възможността технологията да бъде достъпна и за конкуренти. Повече от половината от служителите в проекта ще бъдат наети във Волфсбург и Мюнхен.

Източник: Volkswagen, Financial Times