Volkswagen засилва разработката на технологии за автономни автомобили

Volkswagen засилва разработката на технологии за автономни автомобили

Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че създава компания за разработване на технологии за автономно движение на автомобили, с която ще се опита да се конкурира с американските разработки от Силициевата долина. Volkswagen Autonomy или VWAT ще бъде "най-добре финансираният стартъп в света", посочва бившият инженер на Аpple Александър Хитцингер, който ще ръководи компанията. През следващата година се планира и създаването на филиал в Силициевата долина, а през 2021 – и в Китай.

Първото приложение на технологията ще е в търговския сектор, а в началото ще бъдат разработени превозни средства със специално предназначение като роботизирани таксита и ванове за пътници и стоки. Подразделението ще се фокусира върху автономна технология от ниво 4, която ще позволи движение без човешка намеса в определени зони, в които интегрираната система може да поеме постоянен контрол. Сред първите негови проекти ще бъде минибусът ID Buzz, който се разработва с Volkswagen Commercial Vehicles.

VWAT ще има за задача и да тества и алгоритмите, които са разработени от американския стартъп Argo AI–- той беше закупен от VW по-рано през годината за 2.6 милиарда долара. Германците ще ползват своята база в Силициевата долина и за достъп до изобилието от кадри в областта на автономните автомобили. Според Александър Хитцингер целта е да се комерсиализира пълната автономност, а освен това той не изключва възможността технологията да бъде достъпна и за конкуренти. Повече от половината от служителите в проекта ще бъдат наети във Волфсбург и Мюнхен.

Източник: Volkswagen, Financial Times


Втора употреба с гаранция