512GB microSD картата на Samsung струва колкото смартфон от среден клас

512GB microSD картата на Samsung струва колкото смартфон от среден клас

Преди няколко седмици Galaxy Note9 стана първият смартфон на Samsung, който поддържа microSD картите на компанията с капацитет 512GB. Те още не се продаваха при премиерата на телефона, но през последните дни ситуацията се промени и собствениците на устройството вече могат да разширят драстично вградената му памет. Или поне биха го направили ако цената на картата не е толкова възпиращо висока - на практика е около четвърт от стойността на телефона.

Според информацията в германския сайт на корейците microSD картата EVO Plus е на цена 290 евро, но справка с Geizhals за цените в Европа показва, че може да се намери и за около 250 евро. Аксесоарът поддържа четене на данни със скорост до 100 MB/s и запис при 90 MB/s, което го прави особено подходящ за запис и възпроизвеждане на 4K видео. 250 евро със сигурност не е малка сума и срещу нея можете да се сдобиете със способен смартфон от среден клас. Да не говорим, че същата карта с капацитет 256GB може да се закупи за около 60 евро.

 • Само лек офтопик - може да видите карти памет с още по-високи скорости на запис и четене - до 1000 мб/сек, но това се дължи на допълнително пинче и специален четец, а в телефона си е боза. :)
  tzincbg
 • 60 mb запис го дават high endurance mlc на Transcend https://www.amazon.de/gp/aw/d/B07FDC591V/ref=dp_ob_neva_mobile
  tzincbg
 • https://havecamerawilltravel.com/photographer/fastest-microsd-cards/ Най-бързите.
  buttman
 • Нямам идея каква е, но Endurance серията е с много ниска скорост на запис и каквито и цикли да издържа - не става за нищо, освен за <=1080p и товарене. До 30MB/s, а реално 10-20MB/s или по-ниска, все едно се връщаш поне 5 години назад. Ето данните от текуща оферта в Амазон ЮК: Samsung PRO Endurance Range Constant recording confidence Available in 32GB, 64GB and 128GB Read: up to 100 MB/s, Write: [B]up to 30 MB/s[/B] IEC 60529, IPX7 Waterproof (up to 72 hours in seawater) Supports both 4K and FHD video MicroSDXC: 128GB, 64GB / MicroSDHC: 32GB Suitable for surveillance and security (IP/Home/Network) cams, dash cams, body cams, and other always-on applications Lifespan: 128GB: up to 43,800 hrs / 64GB: up to 26,280 hrs / 32GB: up to 17,520 hrs https://www.amazon.co.uk/Samsung-Endurance-MicroSDHC-Memory-Adapter/dp/B07CYFR48N/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1540833102&sr=8-1&keywords=samsung+high+endurance Evo Plus серията е с посочената в статията скорост от до 90MB запис. Аз имам няколко такива, най-голямата от които е 256GB (за момента) и всички работят отлично. При този small factor, каквито и да са, ако се пише по тях постоянно, клетките си заминават бързо, а производителите не публикуват данни за използваните клетки. Освен това, даже и при диструбуторите с име, винаги има шанс за псевдо-копие с неоригинални компоненти, но с лейбъл Самсунг или каквото си си купил. А такива са доста, достатъчно е да прочетеш ревютата и реалните скорости от това, което са получили. В момента в Амазон ЮК, Evo Plus 256GB e 63, a 512 - 220 паунда. Малко прекалено е, ако ще и за двоен обем...
  MEnergy
 • Само че за екшън камера или видео регистратор, нон стоп запис на видео трябва да се вземе mlc, а не tlc карта иначе заминава за два три месеца. Обикновено такива карти са означени като high endurance и са двойно и малко над по-скъпи. За тази от 512 гб пише ли какъв тип е флаш паметта tlc или mlc?
  tzincbg
 • Абсолютно си прав, само не ги разбирам с тия големи размери на смартфоните, все реват че нямат място. Може преспокойно да се направи два пъти по-голяма карта и т.н. , ама не искат.
  maniaka_slr
 • Важното е, че се движат напред нещата, а 512GB си е един цял диск в телефона ти - без кабели, USB връзки или допълнителен обем. Навремето една позната беше си купила mp3 плеър със 128MB памет и се радваше като за световно. Цели до 50-60 файла, докато си в автобуса или някъде без захранване напълно независим... За телефон, 256GB вероятно стигат, но за екшън камера, vlog такава или всякакво друго устройство, изискващо солидна бърза памет за запис във висока резолюция с часове, ще им дойдат перфектно.
  MEnergy
 • Съществува проблем с физическият размер на микроСД картата - обема е твърде малък и не позволява разполагане на памет с голям капацитет. За да се преодолее това ограничение Самсунг влагат огромни средства в технологии , като TSV , което ускъпява неколкократно крайния продукт. Самите силициеви памети са евтини , но поради ограниченията , трябва да се наредят една върху друга като стек карти, предварително да се разпробият хиляди отвори с микробормашина и да се залепят с калай през микротунелчетата. Разправията е голяма, бракът също. Крайния продукт няма как да е евтин.
  A4i
 • Само където читавите телефони в среден клас не струват вече 500 лева, а около 700-800 лева. Цената на тази карта ще падне до няколко месеца на около400 лева, точно толкова, колкото струваше 256 ГБ от същия модел до скоро.
  Ванката