Как една грешна графика разпали страховете от 5G мрежите

Как една грешна графика разпали страховете от 5G мрежите

Навлизането на мрежите от пето поколение тепърва започва, но в интернет вече изобилства от конспиративни теории, които ги свързват с какво ли не – като се започне от повишения риск от рак, мине се през мъжкoто безплодие и се стигне до невроповеденческите проблеми. Страховете се разпространяват бързо на крилете на фалшивите новини, които усилват многократно откровени лъжи и неверни твърдения, но се оказва, че началото на всичко това може да се установи много лесно.

Всичко започва с една неточна графика. През 2000 година втората по големина училищна система във Флорида Broward County Public Schools (BCPS) получава тревожен доклад. Подобно на повечето богати училищни райони по това време администрацията обмисля въвеждането на лаптопи и безжични мрежи в класните стаи за своите 250 000 ученици. Преди това обаче възлага на консултанта доктор Бил Къри да проучи въпроса, за да се разбере дали тези нововъведения крият някакъв риск за здравето на учениците.

Докладът му обаче е алармиращ, защото съдържа заключението, че технологията най-вероятно представлява сериозна заплаха за здравето. Най-притеснителните доказателства са обобщени в графика на име “Microwave Absorption in Brain Tissue (Grey Matter)” (микровълнова абсорбция в мозъчната тъкан, сиво вещество). Графиката показва как получената от мозъка доза радиация се увеличава с нарастване на честотата на безжичния сигнал.

В началото линията е полегата, но при достигане на честотите на безжичните компютърни мрежи рязко скача нагоре, с което се показва опасно ниво на излагане на радиочестотна радиация. В доклада си доктор Къри влиза в подробности как радиовълните могат да предизвикат рак на мозъка – болест с много висока степен на смъртност. Именно тук е началото на увеличаващата интензитета си обществена загриженост за вредата от мобилните телефони, базовите станции и безжичните мрежи, докато техните работни честоти непрекъснато растат.

Това е основата на сегашната параноя около ефектите на 5G мрежите – един учен и една таблица. Работата е там, че доктор Къри греши. Според експерти по биологичните ефекти на електромагнитната радиация радиовълните всъщност стават по-безопасни с увеличаване на честотата, но до определена степен – вълните с изключително висока честота, като рентгеновите лъчи, се държат по друг начин и са опасни за здравето.

Оказва се, че в своето проучване доктор Къри е разгледал изследвания за въздействието на радиовълни върху тъкани в лабораторни условия, но е направил погрешни заключения. Неговият анализ не взема под внимание защитния ефект на човешката кожа, която при високи честоти на вълните действа като естествена бариера, предпазваща органите и мозъка от облъчване. По този начин кожата блокира и още по-високите честоти на слънчевата светлина.

Това е всеобщото мнение на експертите, които се занимават с тази тема, но въпреки това погрешните заключения на доктор Къри продължават да се препредават от сензационни сайтове, които само засилват страховете сред хората от заобикалящите ни безжични технологии. Те са и в основата на дезинформацията за вредата от 5G, която се разпространява от много руски сайтове, включително и от ТВ канала RT America, който през последните месеци често атакува 5G технологиите с твърдения, че са опасни за здравето.

Новите мрежи разчитат на честоти, които са в пъти по-високи от тези, за които преди две десетилетия доктор Къри обяви, че са вредни за здравето на учениците. Въпреки това мнозинството учени все още не открива доказателства, че мобилните мрежи имат такъв ефект. От 90-те години на миналия век употребата на мобилни телефони се увеличава експоненциално, но ако те водят до рак, би трябвало да има сериозен скок в заболеваемостта, какъвто не се наблюдава, посочва Дейвид Граймс, който изследва раковите образувания в Оксфордския университет.

Всичко това обаче не спира безброй сайтове да се възползват от страховете на хората за раковите заболявания, корпоративната алчност и потенциалното вредно влияние на технологиите върху нашето здраве. Сензациите се разпространяват мигновено, а социалните медии са готови да усилят неимоверно техния ефект.

Източник: The New York Times

Оферти на деня

 • На никой не му пука за хората, "нас ни отглеждат", 3,032 милиарда (1960 г.), 7,53 милиарда (2017 г.),
  Кога ли ще се счупи клонът!?

  Изменение на концентрацията на радиовъглерод (14C) в атмосферата, предизвикано от ядрени опити:
  "
  TrEnIoRa
 • Прости се изумявам колко глупав и наивен народ може да има. И то не само в България. Само едно манипулирано клипче, в което уж някакви птици умират от уж 5Г мрежата може да събуди и хората толкова много страхове. А на НДК има 5 джи клетка и птиците спокойно си летят.
  Apple_fan
 • Темата е за лаици, които не са запознати с влиянието на свръх високочестотните вълни върху човешкия организъм. Истината обаче е, че милиметровите вълни с честота над 24GHz (в зависимост от мощността на електромагнитното излъчване) са многи вредни и за това спор няма сред научните среди. Така, че 5G би трябвало да изполват определените им честоти (примерно 3,6GHz и др.), но да не надхвърлят 24GHz. Опитите за мрежи с честоти над тази са много опасни, пък нека си пише кой каквото иска за заблуда. :!:
  Rumm
 • Не толкова, че е умишлено грешен, колкото искаме да не навредим на хората с нещо ново и опасно. Напр. ако всички клетки в културата се сбръчкват и умират, каквито и да са, явно това ще е опасно. Ако в тъкани всичко е ок, може пък мишките да умират масово. Едва ли ще е добро за хората. Дори да си затворим очите, ще умират хора и ще бъде спряно(viox).
  Обратното за съжаление често не е вярно - нещо може да лекува добре мишки, но все пак мишките не са хора и за нас е безполезно.
  Това прави изследванията безопасни, но много скъпи и отчайващо бавни.
  Точно в това виждаме, че Китай не си поплюва и експериментира директно с хора, което макар и опасно, ще привлече амбициозни учени и реално това е техният шанс да дръпнат рязко напред.
  https://www.nature.com/articles/d41586-019-00673-1
  tzincbg
 • Подхода е умишлено грешен, това като и всичко друго е бизнес и никой не ще да пусне кокала. Имунната система също би се справила ако можеше да достигне раковите клетки..
  TrEnIoRa
 • Изследванията върху тъкани и култури в паничка са практически неприложими върху хора. Напр лекарство, което убива раковите клетки. Да, но в реалния организъм не може да стигне до тях...
  tzincbg