А1 обещава бързо да разшири своите 5G услуги

А1 обещава бързо да разшири своите 5G услуги

Както вече стана дума днес се проведе процедурата за разпределяне на честотите в обхват 3.6GHz, които телекомите ще ползват за своите 5G мрежи. За разлика от предходния опит за усвояване на този ресурс този път всичко приключи успешно, а форматът на процедурата търг с тайно наддаване доведе позволи на A1 да завърши като победител с правото да избере честотите, които желае.

Компанията разпространи съобщение, че е получила честотната лента 3600-3700 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще плати общо 12.7 млн. лева на държавата. Тук влизат 4.7 млн. лева за честотите и 8 млн. лева годишни такси. Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1 България, коментира, че A1 има най-подготвената мрежа за търговски старт на 5G и затова компанията е направила най-голяма инвестиция в лиценза.

Така A1 ще си гарантира достъп до лентата 3600-3700 MHz, която ползва с временен лиценз още от старта на своята 5G мрежа в края на миналата година. Ползването на същите честоти означава, че компанията може "в най-кратки срокове" да разшири обхвата на 5G услугите си. 5G мрежата на А1 вече покрива населението на открито в над 75 града и курорта в страната, включително всички по-големи областни центрове. В момента тя е съвместима с модели на седем марки - Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei, OnePlus, TCL и ZTE.