През октомври A1 ще въведе поддръжка за eSIM

През октомври A1 ще въведе поддръжка за eSIM

Вече сме почти в 2020 година и ми се струва, че е крайно време в България да се появи поддръжка за технологията eSIM – това е SIM карта, която се вгражда в устройствата и може да се управлява изцяло дистанционно. Разработката е особено подходяща за устройства от категорията на носимата електроника, защото спестява място в корпуса за по-голяма батерия например. Ползите за потребителя включват опростена настройка без необходимост от поставяне или замяна на SIM картата и възможност за носимите устройства да работят, без да са свързани със смартфон. 

Като цяло въвеждането на eSIM от операторите започна бавно, защото имаше редица технологични предизвикателства за решаване. В началото телекомите, даващи достъп до технологията, се брояха на пръстите на едната ръка, но според сайта на GSM асоциацията тя вече се поддържа от над 90 партньори. На пазара все още няма много устройства, които да поддържат eSIM, но в списъка с такива са едни от най-популярните модели в света, които се продават в милионни тиражи – смартфоните iPhone и умният часовник Apple Watch.

eSIM позволява на потребителите да съхраняват множество операторски профили в едно устройство и да превключват между тях при нужда, но в даден момент може да е активен само един. Спецификацията вече покрива много по-широк кръг устройства от указаните в първото й издание, а производителите и операторите вече могат да позволят на клиентите да изберат оператор и да изтеглят неговия SIM профил във всяко устройство.

В края на 2019 технологията най-сетне ще бъде достъпна и за българските потребители. Според информация от потребител на Mobile Bulgaria през октомври A1 се кани да предложи възможност за активация на eSIM и тя ще е налична за потребителите на iPhone от миналата и от тази година – това са iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max. По този начин устройствата ще се сдобият с двусимови възможности. Apple предлага iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS Max и iPhone XR и с две слота за физически карти, но само в Китай, Хонконг и Макао.

Не е изключено по-късно A1 да пусне и другите продукти на Apple с еSIM като Apple Watch и таблетите iPad, но още нямаме информация за това. Австрийското подразделение на A1 започна да предлага eSIM през лятото, така че компанията вече има необходимия опит да осигури технологията и на другите си пазари. Това означава, че в бъдеще на нашия пазар може да видим повече устройства с eSIM.

Припомняме, че продажбите в България на новата серия iPhone 11 започват утре, когато може да научим повече за новата и дългоочаквана екстра. Устройствата ще се предлагат от Telenor и A1, а повече за цените можете да прочетете тук.

Оферти на деня

 • всяко нововъведение е технологичен прогрес. Един ден сим картите ще изчезнат напълно и това е в правилната посока. Браво на А1 за инициативата!
  Ванката
 • И с какво толкова те радва това че няма да има сим карти? Вие сериозно ли?!?!
  И не, че няма да има сим карта - ще има една Есим и една физическа в един апарат.
  Стават двусимови - малко ли е това за радост?
  algor
 • И с какво толкова те радва това че няма да има сим карти?
  Mr_Atkinson
 • Иновация си е.Скоро няма да има сим карти.
  Gilespi
 • -
  npet
 • Става мигновенно, ако и другият телефон е с eSIM😎
  StaniOS
 • :D Чудо голямо, и като по някаква причина ти се наложи да сложиш картата в друг телефон, който не е с eSIM - край, увисваш. Не е практично.
  Rumm
 • -
  npet