Вторият телефон с марката на A1 прави крачка напред

Вторият телефон с марката на A1 прави крачка напред

Отскоро A1 предлага още един смартфон със собствената си марка - A1 Alpha, който се произвежда от ZTE (познат е и като ZTE Blade V10 Vita) и е достъпен единствено през телекома. Устройството е позиционирано в бюджетния клас, а цената му зависи от избрания тарифен план, като освен в брой е налично и на изплащане. Смартфонът определено е крачка напред спрямо бюджетния A1 Smart N9, който се появи миналата година, и постига добро съотношение цена-качество.

Устройството е с пластмасова конструкция, което е очаквано за ценовото позициониране, а на гърба откриваме двойна основна камера и четец на отпечатъци. Дисплеят е с капковиден прорез и значителна рамка под него, а хардуерните бутони за управление на силата на звука и включване са отдясно на конструкцията, като този за включване е в червен цвят и с релефно покритие. Отдолу са разположение microUSB порт и отвори за високоговорител, а в горната част откриваме 3.5 мм жак за слушалки. Моделът е лек и предлага стабилна изработка, а по отношение на цветовете са достъпни син и черен цвят. В търговския комплект има и силиконов калъф, което е приятен бонус.

A1 Alpha разполага с IPS дисплей с диагонал 6.2" и резолюция HD+. Екранът е с добри за класа си свойства – яркост, контраст и цветово представяне, като картината е видима и при пряка слънчева светлина, макар че има какво да се желае още. Капковидният прорез е малък, което не пречи за визуализиране на входящите известия в лентата в горната част на дисплея. Наличен е режим „Нощно осветление“, при който се ограничава синята светлина за по-голям комфорт за очите, а освен това е достъпна и опция за активиране на екрана при получаване на известие.

Моделът предлага добра за класа си производителност, като за целта се разчита на чипсет Unisoc SC9863A с осемядрен процесор (1.6 GHz + 1.2 GHz) и 3GB RAM. Вградената памет от 64GB ще е достатъчна за повечето потребители, но може лесно да се увеличи чрез MicroSD карта. Налични са основните възможности за свързване, включително 4G, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, MicroUSB и 3.5 мм жак за слушалки. Четецът на отпечатъци първоначално може да е труднодостъпен за някои потребители заради по-високата позиция на гърба, макар че с това се свиква. За щастие, работата му е достатъчно бърза. Смартфонът може да работи с две SIM карти или пък със SIM и microSD карти.

Батерията е с капацитет 3200 mAh и в повечето случаи предлага издръжливост от над един ден. Достъпен е режим за пестене на енергия, както и интелигентна функция, която деактивира някои функционалности за удължаване на издръжливостта. По подразбиране е активиран режимът „Адаптивна батерия“, който беше въведен с Android 9 Pie и помага за оптимално разпределение на енергията.

В софтуерно отношение откриваме близка до стандартната версия на Android 9 Pie с всички системни приложения на Google – Контакти, Съобщения, Снимки и т.н. Има и приложение за FM радио, което ползва включените слушалки като антена. Липсват излишни анимирани ефекти, което позволява и плавната работа на софтуера въпреки не особено мощните параметри. Смартфонът се справя прилично без забележими засичания при по-популярните приложения и базови игри.

Основната камера е двойна и се състои от 13МР сензор и 2МР за боке ефекти, а предната, която е в прореза на дисплея, е 8-мегапикселова. Както се очаква, камерата предлага донякъде прилично качество при снимане в оптимални светлинни условия, като е наличен и HDR режим, който помага в някои ситуации с висок контраст. Сред другите режими са професионален, бленда, портретен, панорама и др., а освен това е налична и AI система за разпознаване на сцени.

Очаквано при ограничена околна светлина качеството на снимките е ниско, а количеството на уловените детайли намалява. Възможно е заснемането на видео с резолюция 1080p, но система за стабилизация липсва. Предната камера се справя добре със селфитата и предлага някои опции за разкрасяване, а освен това също предлага HDR и регулируем боке ефект. Тя се използва и от системата за отключване чрез разпознаване на лицето.

A1 Alpha е с приятен дизайн и предлага прилични параметри за ценовото си позициониране, макар че на пазара могат да се намерят и по-способни модели на тази цена - например в каталога на Xiaomi. Смартфонът може да върши добра работа в ежедневието на широк кръг потребители, които не са особено претенциозни към ползваното устройство и не държат много на представянето на камерата, която се справя приемливо в условия на оптимална осветеност.

A1 Alpha се предлага и без план за мобилни услуги на цена 300 лв.

Оферти на деня

  • 123$ или около 210лв е на свободна продажба. Има добри отзиви за него.
    aladin