Apple може да спести сериозни суми от преминаването към процесори на ARM

Apple може да спести сериозни суми от преминаването към процесори на ARM

Според прогноза на анализатора Минг Чи-Куо още през четвъртото тримесечие на настоящата година Apple може да пусне първите си компютри с процесори ARM. Освен това той очаква през 2021 още от моделите на компанията да преминат към този тип процесори, като стратегията за замяна на съществуващите решения ще е агресивна.

Доста вероятно е първият модел с ARM процесор да е в нисък клас и постепенно платформата да бъде използвана нагоре по веригата. Замяната на процесорите от Intel със собствени решения базирани на архитектурата на ARM ще позволи постигането на значителни спестявания по отношение на цената. Освен това ще се подобри и издръжливостта на батериите.

Според Куо собствените процесори на Apple ще са с 40% до 60% по-евтини от тези на Intel. По този начин ще е възможно постигането на по-ниски цени на новите поколения компютри. Въпреки това ще са налични допълнителни разходи, тъй като ще трябва да бъде използвана алтернатива на вградените в чипсетите на Intel USB контролери. За целта е доста вероятно да се използват решения на ASMedia.

Въпреки всичко през настоящата и следваща години Apple ще продължи да поддържа стандарта USB 3.1, а след това ще премине към следващото поколение контролери USB 4. Куо очаква, че в дългосрочен план цялостната смяна на стратегията ще доведе до ръст в продажбите на компютри. Към момента Apple доставя около 20 милиона компютри годишно, но с времето този брой може да достигне до 30 милиона броя.

Източник: 9To5Mac


Втора употреба с гаранция