Apple ограничава скоростта на изтегляне в една от версиите на iPhone 7

Apple ограничава скоростта на изтегляне в една от версиите на iPhone 7

Apple се опитва да диференцира доставчиците на компоненти за iPhone, за да спести пари и да избегне попадането в неприятни ситуации на недостиг на важни детайли, и това е причината iPhone 7 да използва модеми от два различни производителя. Те обаче са с различни работни характеристики и за да изравни представянето на двете версии (и избегне недоволството на потребителите на различните щатски оператори), Apple софтуерно ограничава производителността на единия модем. В резултат на това версията за Verizon и Sprint, която има по-бърз модем от тази за AT&T и T-Mobile, не успява да работи с пълния си потенциал.

Препоръчани оферти

Оказва се, че iPhone 7 е първият смартфон на Apple за последните няколко години, който има версии с различни безжични модеми. За Verizon е предвиден вариант с Qualcomm X12, който може да изтегля данни със скорост до 600 Mbps, но потребителите на AT&T получават модел с Intel XMM 3360, който е способен на скорости до 450 Mbps. Тестове на Twin Prime и Cellular Insights показват, че версията за Verizon е малко по-бърза от тази за AT&T, но не колкото би трябвало да бъде, и доказателство за това е сравнение със Samsung Galaxy S7, който също поддържа мрежата на Verizon и ползва Qualcomm X12. Оказва се, че S7 осигурява два пъти по-висока скорост на изтегляне на данни от iPhone 7.

Apple беше в подобна ситуация и при iPhone 6s. Част от процесорите за телефона бяха дело на Samsung, а други се правеха от TSMC, но потребители успяха да открият разлика в производителността и в живота на батерията между двата. Компанията очевидно разчита на различна стратегия с избора си на доставчици на модеми, защото лесно можеше да снабди всички версии на iPhone 7 с по-бързия чип на Qualcomm. Включването на Intel осигурява повече възможности на Apple да договори максимално ниски цени, а освен това се застрахова срещу евентуални проблеми с доставките. В същото време компанията взема мерки, за да осигури еднакво потребителско преживяване на клиентите си, и не даде преднина на едни оператори пред други.

Източник: Bloomberg

 • Добре де, за този "проблем" с апаратите научавам сега и честно казано по никакъв начин не съм ровил никога из нета, за да търся за даден модел има ли такива "проблеми" или всичко е точно. Около мен 15 души и повече не подозират за това "ограничение", перфектно доволни са от апаратите си и не им пука. Говоря за хора, които си ползват апаратите яко и за работа и за кеф. Всякакви такива "новини" няма как да ме накарат да намразя или да заобичам определен производител, било той Apple или Самсунг. Приятен ден на всички!
  algor
 • First world problems.
  tzincbg
 • Един въпрос, ако може? Колко трябва да станат на брой (или никога) ОГРАНИЧЕНИЯТА преди (ако може специално комюнике да спуснете с квоти и т.н.) да почне да се "раздухват" проблемите с ИЗКУСТВЕНИТЕ ограничения?! Може да споделиш, че няма такива, нали? :D
  PoceH_BS
 • Drama Queen ca тези,.които го раздухват. Разбирам да имахме 5G, от тая скорост да зависеше връзката с автономната кола и Internet of things, ама е доста рано затова.
  tzincbg
 • Проблема е в поредното изкуствено ограничение. Поредното от многото, няма да е и последното. Няма смисъл да влизаш в ролята на "Drama Queen"... ;)
  PoceH_BS
 • Аз съм последният, който ще защитава Iphone, но това оплакване е малко прекалено. Android tv box-a ми за $25 по WiFi ce свързва със 72mbit/sec. максимално,но FULL HD съдържанието си работи без никакъв проблем. На вас 150 mbit/sec. не ви стигат, 300 не ви стигат, 450 не ви стигат, колко ви стигат? То флаш паметта на устройството не смогва да ги запише толкова бързо.
  tzincbg
 • Зарежи ти да им обясняваш за бизнес. Интрига трябва да има, за да е интересно в този форум. И сега ще я завържат пак, не се притеснявай.
  muamamu1
 • Значи и на Galaxy S7/S7 Edge слагат евтини части, защото версията в Европа е точно с LTE Cat9 (450/50 Mbps) точно, колкото iPhone 7 и 7 Plus. Да не говорим кога в България ще видим LTE мрежи на 600 Mbps.
  centur
 • Не е въпроса дали са достижими. Айде това го преглътнаха хората, ами това със сториджа? Просто за Плюс серията плащаш повече за по-голям екран и двойна камера. За малкия плащаш твърде много от много време, за това което предлага като хардуеър (720п екран), а разликата в цената между двата модела не е кой знае колко голяма. И за тея пари, допълнително да слагат по-евтини части е срамота честно казано. Толкова алчност не е на добре.
  sladyrko
 • [Quote]Смешна работа.[/Quote] Определено е смехотворна работата, ама на тези от Купертино, но те феновете и това ще го преглътнат та е все тя... :D
  Rosen Petkov
 • Ако го нямаше, щяхте да ревеше защо едната версия била по-бърза от другата, нали? Смешна работа. :D
  muamamu1
 • Само ми е интересно от къде ще ги намерите да ги ползвате тия скорости 600Mbps та ревете и правите вече заключения как Apple щели да фалират :D:D:D В близките години са непостижими, още повече за България, а някой ден като станат постижими, iPhone 7 ще е допотопен модел вече.
  iWolff
 • [Quote]Apple софтуерно ограничава производителността на единия модем.[/Quote] Мдам, поредното изкуствено ограничение. (no)
  Rosen Petkov
 • Мдааа, както се вижда Епъл започва лека полека да се еб@ва с потребителите си, и не е далеч моментът когато ще го издух@т. Кой беше казал, че един ден Блекбери и Епъл ще си останат просто имена на плодове :D:D:D:D С едните вече се случи, вторите са по-силни, просто е въпрос на време :D:D:D:D
  bgxmen
 • Моя iPhone 7 също е с модем на Intel XMM, но 7360, за който пише: http://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/platform-briefs/xmm-7360-brief.pdf По спецификации в gsm арената iPhone 7 е с LTE Cat.9 (450 Mbps/50), колкото е и на XMM 7360 в моя случай.
  centur
 • Моя iPhone 7 също е с модем на Intel XMM, но 7360, за който пише: http://www.intel.com/content/dam/www/public/us/en/documents/platform-briefs/xmm-7360-brief.pdf По спецификации в gsm арената iPhone 7 е с LTE Cat.9 (450 Mbps/50), колкото е и на XMM 7360 в моя случай.
  centur