Apple пенсионира четири модела iPhone

Представянето на новите модели iPhone в сряда доведе и до логичното прекратяване на продажбите на няколко стари модела. Без никакъв шум компанията от Купертино свали от своя онлайн магазин iPhone X, iPhone 6s и 6s Plus, както и iPhone SE. Този ход бе напълно очакван за двете версии на iPhone 6s, защото в миналото Apple винаги при премиерата на ново поколение смартфони са спирали предлагането на моделите от преди три години.

Много по-изненадващо е спирането на миналогодишния флагман iPhone X, както и на бюджетния iPhone SE. При iPhone X причината най-вероятно е, че новият iPhone XS се предлага на същата стартова цена и е с по-добри параметри, което е довело и до решението за премахването на неговия предшественик. Такава информация имаше още през лятото, когато редица анализатори прогнозираха, че пазарният живот на този модел ще е рекордно кратък.

По-интересната част е спирането на iPhone SE, който е модел от 2016 година и миналата пролет се сдоби с версия с повече вграден памет. Заедно с двете версии на iPhone 6s той бе и последният модел в серията с 3.5 мм жак. По този начин най-евтиният вариант за покупка на нов iPhone остава iPhone 7, който в момента се предлага за 450 долара в базовата версия. Компанията от Купертино също така е премахнала от своя сайт всички споменавания на безжичното зарядно AirPower, което бе обявено преди година, но така и не се появи на пазара.

Източник: Business Insider

 • А тебе , кога ще те пенсионират от форума?
  ilchev_n
 • Много хора ще пенсионират Apple , както е нръгнало:P;) Пролетта очакваме Samsung S10 юбилейния модел на Samsung. Там ще е истинскята борба с китайските производители на телефони!
  apolon25
 • 300 ? Изработваш ги с 3 ма на вечер Нищо работа
  andrianivanov
 • Не е изключено дори XR да задмине по продажби XS и XS max взети заедно ;)
  gog88
 • Напротив XR определено ще задмине по продажби XS.
  board
 • Все тая никой ли в този форум не вдяна че хората си купуват само топ моделите на тази марка
  Prasko1993
 • В Европа разликата в цената е 300 Евро. Това е разлика, която може да те накара да се замислиш.
  board
 • За всички тези неща си абсолютно прав! Бих добавил и многогодишния им отказ да добавят Български език в менюто! Говоря английски и се оправям с менюто без проблем но за мен въпроса е принципен! Има много езици на страни далеч по-малки от нашата ако някой почне да се оплаква че сме им малеък пазар и за това. Писал съм многократно(заедно с много други българи)и съм създавал тема за това в сайта на техният съпорт и нула внимание....А продуктите им се продават официално в България.
  pretorianec
 • Нито са 200, нито са долара. Разликата между двата модела за Европа е 300 евро ~ 590 лева
  Моля?
 • [Quote]пп. В интерес на истината, обаче, да спомена и факта, че същата машина ей я тук, от лявата ми страна и толкова години работи перфектно и безпроблемно, а и батерията (не знам как го правят, но за това пък шапка им свалям) все още държи между 9 и 10 часа без проблем, няма лагвания, забивания или каквато и да е трудност с работата на приложенията и софтуера.[/Quote] Прекалено голямо внимание обръщате на думата "поддръжка". Поддръжката поддържа единствено интересите на компаниите. От личен опит знам, че липсата на такава, означава, че устройството ти ще работи по-дълго време и по-добре (yes)
  Legolaself01
 • то трябва да си адски тъп да вземеш Xr като за 200$ отгоре взимаш XS който е 100 пъти по добър
  ioutlet
 • [Quote]Пак почваме с “тарикатските” изпълнения...Значи първо “евтиния” модел XR закъснява с цял месец[/Quote] Разбира се, че производствените проблеми на XR са измислени. Просто искат в първия месец на продажбите, когато пазаруват най-запалените фенове, да няма нов телефон по-евтин от 1150-1250Eвро(1000-1100$). Да не се обърка случайно някой да вземе по-евтиния. Иначе миналата година сериозно се бях замислил да си сменя S8-цата с iPhone X, но ме отказаха точно разни номерца на Епъл. Какво имам предвид, купуваш си най-скъпия телефон на пазара, срещу което дори не заслужаваш едно зарядно за бързо зареждане в комплекта, въпреки че телефона поддържа. А ако искаш да си купиш въпросното 29W-овото бързо зарядно, трябва да си подготвиш 200лв, което е чиста подигравка на фона на 30-40лв искани от другите производители. Другото нещо е, че умишлено са направили стъклото на задния панел да не подлеци на смяна и при счупване трябва да дадеш баснословна сума за подмяна на телефона. В предвид, че никога не слагам телефоните си в кейсове, това е сериозен проблем за мен. За сравнение преди няколки месеца моята приятелка си счупи задното стъкло на S8 и в сервиза на Самсунг и го смениха за срещу 80лв. за 40мин. Дали Епъл не са могли да направят също така задното стъкло да се сменя лесно? Разбира се, че са могли, ама нали трябва да се генерират още и още приходи. Този род неща наистина ме дразнят. А ако правилно разбирам положението с новите модели ще е същото.
  board
 • [Quote]Пак почваме с “тарикатските” изпълнения...Значи първо “евтиния” модел XR закъснява с цял месец[/Quote] Разбора се, че производствените проблеми на XR са измислени. Просто искат в първия месец на продажбите, когато пазаруват най-запалените фенове, да няма нов телефон по-евтин от 1150-1250Eвро(1000-1100$). Да не се обърка случайно някой да вземе по-евтиния. Иначе миналата година сериозно се бях замислил да си сменя S8-цата с iPhone X, но ме отктазаха точно на Епъл тарикатските номера. Какво имам предвид, купуваш си най-скъпия телефон на пазара, срещу което дори не заслужаваш едно зарядно за бързо зареждане в комплекта, каквото слага всеки друг производител. А ако искаш 29W-овото бързо зарядно, трбва да си подготвиш 200лв, което е чиста подигравка на фона на 30-те
  board
 • @pretorianec Мисля, че зарядното нямаше да има шанс. Има голям избор на пазара и то от утвърдени марки - Нокия, Самсунг, Анкер, Лоджитек, дори Икея имат техни :) Просто закъсняха много. А може да не са успели да го направят хубаво. Ползвам безжично зарядно на Нокия с вградена батерия (т.е е портативно е даже). Няма логика да взема епълско такова. @algor Нормални неща от живота. Питаш ли ползвателите на Лумия колко пъти бяха излъгани :S
  npet
 • Не е съвсем така с батерията , точно едно пълно разреждане и последователно зареждане, съкратявя експлоатационния ѝ период доста повече, от колкото няколко къси цикъла. Освен това, колкото и внимателно и чувствително да е използвано устройството и батерията, ако работи ежедневно, след 18 месеца всяка съвременна и добра батерия, вече ще бъде износена и едвам ще изкара до 24 месечния живот на устройството. Очевидно в този модел наистина са вложили много. А за спирането на производството, според мен това е нормално за всяка една капиталистическа компания, когато излезе новият ѝ продукт, да отсвири стария, нали точно задари това анонсира нов. Отдавна умря този мираж с непреходната електроника, както писах и в една друга тема за избор на лаптоп - вече всичко, което можете да си купите в обикновен магазин за техника, особено онези вериги, които редят компютрите до печките и миксерите, е абсолютно посредствено, свръх надценено, малотрайно и калпаво, качествена потребителска електроника в ниския и среден клас почти не остана. За момента, "истината" е в бизнес класа, презназначен за чуждестранния пазар обаче (за различните държави, едни и същи корпорации, използват различен стандарт), било то и втора употреба. Един употребяван лаптоп от висок бизнес клас на година, година и половина например, има поне двойно по-голяма производителност и надеждност от чисто нов от вериги като Технотата...
  11125555
 • Все по зле, ужас, преди нямаха конкуренция, сега избора е огромен, всеки който иска може да им бие шута. ИЗРОДИ!
  apolon25
 • Не мисля, че има тайна в батерията(освен може би качествен температурен сензор) - като държи дълго рядко я зареждаш и по-бавно минаваш през циклите й. (и с ударение не работи на тоя форум).
  tzincbg
 • Сещам се за първия път, в който се възмутих от дъното на душата си от компанията и не вярвах как се подиграват с потребителите... Когато обявиха и пуснаха iPad (2010-а, ако не се лъжа) се оказах в Лондон по случайност. Минавайки по Риджънт Стрийт гледам една опашка (не помня името на магазина) и от дума на дума разбирам, че чакат iPad да продават след малко. Хоп, застанах на опашката и час по-късно вече беше в ръцете ми машинката. Нямаше и година по-късно, същите тия големци от Курпентино с лека ръка обявиха, че спират производството и поддръжката на същия iPad, защото пускали следващия. Гледах, мигах и не вярвах на ушите си как с лека ръка ни взеха от ръката тия 500 паунда и ги хвърлиха в кофата за боклук. Много, много, много съм възмутен от това им действие все още, доста години по-късно, но пък съм наясно отдавна, че не им пука за потребителите особено и доминирайки в света, правят каквото си искат, колкото искат, както искат и докато искат. (no) пп. В интерес на истината, обаче, да спомена и факта, че същата машина ей я тук, от лявата ми страна и толкова години работи перфектно и безпроблемно, а и батерията (не знам как го правят, но за това пък шапка им свалям) все още държи между 9 и 10 часа без проблем, няма лагвания, забивания или каквато и да е трудност с работата на приложенията и софтуера.(yes)
  algor