Apple прави първи стъпки към раздяла с Intel

Apple прави първи стъпки към раздяла с Intel

Възможно е Apple да анонсира първите си ARM базирани процесори за Mac компютри още този месец по време на конференцията за разработчици WWDC 2020. За това съобщава Bloomberg като посочва, че събитието, което ще се проведе онлайн, може да бъде изместено от предварително планираната дата 22 юни заради пандемията.

От години съществуват слухове, че Apple иска да използва собствени процесори вместо тези на Intel. Сега обаче Bloomberg посочва, че тези чипове ще са факт още през идната година. Компанията разработва поне три процесора, които са базирани на бъдещия мобилен чипсет A14, като част от проект Kalamata.

Макар те все още да не са реалност, чрез анонсирането им Apple ще даде възможност на разработчиците да оптимизират софтуерните си продукти за съвместимост с новия хардуер. Според Bloomberg преходът се налага заради забавянето в темпа на повишаване на производителността в последните поколения процесори на Intel.

Вътрешните тестове на компанията от Купертино показват, че ARM базираните чипове постигат големи скокове в производителността спрямо алтернативните решения с Intel. Отчетената по-добра ефективност може да доведе до постигането на по-леки компютри, които въпреки това ще работят с macOS. В даден момент Apple ще премине изцяло към собствени чипове.

Източник: Bloomberg (изисква регистрация)