Apple премахна Fortnite от App Store

Apple премахна Fortnite от App Store

Една от най-популярните мобилни игри вече не е достъпна в App Store. Става дума за Fortnite, а решението на Apple да свали приложението идва в отговор на действията на Epic Games, които в последния ъпдейт на приложението включиха свое решение за плащане, което заобикаля системата на компанията от Купертино. Тази ескалация във враждата между двете компании около App Store идва в момент, в който все повече регулатори обръщат внимание на правилата, които Apple налага на разработчиците.

За какво става дума? Epic Games е една от многобройните компании, които не харесват таксата от 30%, която Apple прибира от всички плащания през приложенията в App Store. Нещо повече - всички приложения в магазина трябва да използват платежната система на компанията. Epic Games дори пусна свой магазин за компютърни игри, който прибира само 12% от приходите, за да стимулира подобна промяна в конкурента Steam.

По-рано днес Epic Games пусна ъпдейт на Fortnite за iOS, който добави собствена платежна система. Тя заобиколи тази от App Store и позволи на потребителите да закупят по-евтино съдържание - например 1000 единици от виртуалната валута на играта са на цена 7.99 долара вместо 9.99 долара през системата на Apple. Според Epic по този начин потребителите спестяват парите, които иначе биха отишли като такси за Apple.

В същото време Apple оправдава премахването на играта с нарушаване на правилата на App Store, които според компанията са еднакви за всички разработчици. Това обаче не е точно така - наскоро Apple позволи на Amazon да продава наеми за филми и сериали през Prime Video без да прибира 30% от приходите, като обясни, че това е позволено за определени платформи за стрийминг на видео.

Компанията е подложена на критики не само за таксите, които прибира от App Store, но и, че по този начин дава преднина на своите услуги за сметка на конкурентите. Наскоро се появиха документи, че през 2016 Apple е сключила специална сделка с Amazon и е намалила комисионната за абонаментите за Prime Video до 15%, за да накара компанията на Джеф Безос да пусне приложението в App Store.

Мобилната версия на Fortnite се предлага в App Store от излизането й през 2018, но Epic Games няма друга възможност, защото iOS официално не позволява инсталирането на приложения по други начини. Компанията избегна тези ограничения в Android като дълго време предлагаше играта през своя лаунчер, но в крайна сметка с нежелание се завърна в Play Store по-рано тази година.

Източник: The Verge

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • 30% от всяка покупка са твърде много 30 % са много?
    Ми, като са такива алтруисти, да пускат всичкото фортнайт без пари.
    Гугъл и Епъл нямат проблем с безплатните неща.
    Чат ли си 8-)
    Fortnite няма какво да губят. Просто играта и покупките ще стават през тяхна платформа. Google и Apple, обаче ще загубят много, а за тези които още не са се усетили, това ще е прецедент и скоро и други бестселъри ще започнат да се изнасят. Като станат достатъчно, Google ще се молят такива като Fortnite да се върнат. Ама надали.
    Аммм чи господине, много ги разбирате!
    Кой ще плати за инструментите за разработка, облаци, трафик, инфраструктура и поддръжка?
    Туй, дето го имате за даденост, не е без пари и не е от благотворително дружество.
    Като не им харесва бизнеса, да се изнасят. На Fortnitе облаци, трафик, инфраструктура и поддръжка в Google и Apple не им трябват. Те си имат всичко и само ще растат. А за един запален геймър, играта точно сега и точно Fortnite в специфичния случай значат много повече, отколкото дребното неудобство да не може да си я инсталира от Play или Appstore. А веднъж купи ли си от Epic, най-вероятно няма да е за последен. Тези заигравания с "виж аз съм единствен" сме ги гледали много пъти.

    Така фалираха не едно и две гейм студия и супер успешни игрови заглавия. Ама вече никой не си спомня за тях.
    MEnergy
  • -
    npet
  • Май не сте се научили, че света вече не е както едно време....

    Злоупотреба с господстващо положение е това което се случва с Ейпъл и Гугъл, Съвесем скоро ще им резнат главите с големите глоби в ЕС. Майкрософт се опари много преди години с Интернет Експлорера. Ред е на Гугъл и Ейпъл.

    Това че си разработил нещо не ти дава право да да налагаш безконтролни такси на потребителите си! Защото печалбата нито Спотифай, нито Епик ще си я намалят, но неплащането на таксите на Гугъл и Ейпъл ще помогнат на крайния потребител! Желая да плащам на РАЗРАБОТЧИЦИ, не на тролове!
    hristonikolov
  • -
    npet
  • Apple са меко казано обирджии. Само годишната такса от 99$ за разработчици при 1.8милиона приложения, е ПРЕДОСТАТЪЧНО да поддържат магазина си както досега. Вземете за пример Spotify със 100милиона премиум потребителя - 30% за Apple и то всеки месец е направо откачено!
    YoungGuy
  • -
    npet
  • Много интересна логика имат някои разработчици. Искат да се възползват от всички преимущества на магазина за приложения и най-вече от огромния брой клиента на магазина и същевременно да не заплащат за това. Те Google и Apple тези магазини за приложения са ги изградили от нулата и ги подържат на добра воля. Тези от Епик все едно са българи. Чак пък на добра воля - че те са основна част от приходите им. Огромният брой клиенти просто инсталира, без да плаща и програмистите печелят от реклами. 9 от 10 приложения са такива.

    Fortnite много добре знаят какво правят. Техните клиенти са плащащи с парите на мами и тати, за да минат това и онова ниво или да си плакнат окото с тази или онази джаджа, а 30% от всяка покупка са твърде много. Този, който си е плащал, пак ще плаща, без значение на източника. Ще регистрира една карта веднъж и после ще забрави.

    Apple може да изнудва и програмисти, и потребители - почти всички в САЩ и Канада. В Индия, Пакистан, Индонезия, Бразилия, Китай (милиардите клиенти, не милионите) обаче, можеш да правиш пари само от икономия от мащаба и там е бъдещето. Все повече големи продукти с милиони независими потребители ще напускат официалните пазари, а броят нови магазини и портали за приложения ще продължи да нараства. Монополът на Google и Apple е обречен в света, с изключение на САЩ, Канада, Австралия и Великобритания. Но и там лека-полека започват да се събуждат...
    MEnergy
  • -
    npet
  • Много интересна логика имат някои разработчици. Искат да се възползват от всички преимущества на магазина за приложения и най-вече от огромния брой клиента на магазина и същевременно да не заплащат за това. Те Google и Apple тези магазини за приложения са ги изградили от нулата и ги подържат на добра воля. Тези от Епик все едно са българи.
    Johnniie
  • А защо да не се опита този процент да бъде намален и както се вижда за някои може, а за други не ?
    Боби13
  • И Google го махнаха от Play Store-a, което е напълно нормално. Като искаш нарочно да измамиш/заобиколиш правилата на платформата ще последва бан. Всички в индустрията вземат по 30% дял от продажбите (apple, google, microsoft, sony, nintendo, steam и т.н.).
    foxfury