Разработчици се изправиха срещу таксите на App Store

Разработчици се изправиха срещу таксите на App Store

Броени дни преди началото на годишното събитие за разработчици на Apple (WWDC) компанията се оказа в особено неудобно положение. В интернет започнаха да се появяват все повече призиви от създатели на приложения компанията да преосмисли правилата за участие в App Store. Мнозина дори нарекоха поведението й към бизнес моделите на разработчиците враждебно.

Силната реакция беше предизвикана от спор между Apple и създателите на ново приложение за работа с електронна поща около частта от приходите, която прибира технологичния гигант. Сблъсъкът започна в началото на седмицата, когато компанията Basecamp обяви, че Apple е отказала да обнови тяхното приложение Hey. Ползването му струва 99 долара годишно, но закупуването на лиценз става през сайта на компанията.

Въпреки това Apple е заявила на Basecamp, че трябва задължително да включи в него опция за покупка на абонамент. Компанията след това прибира 30% от заплатената от потребителите сума. Apple е заявила на разработчиците, че първата версия на Hey не е трябвало изобщо да бъде одобрена заради липсата на въпросната функция. Създателят на Basecamp и на софтуерната рамка Ruby on Rails Дейвид Хайнемайер Хансън ясно изрази своето недоволство от практиките на Apple в Twitter.

По-рано тази година Хансън свидетелства и пред американския Конгрес, при което се оплака от таксите за комисионни на Apple. Критики бяха насочени и към бизнес практиките на Google, но според него компанията не се опитва да наложи подобно споделяне на приходите. Други създатели на приложения също изразиха своето недоволство от политиката на Apple. По-рано тази седмица ЕК обяви, че започва разследване на правилата в App Store заради подозрения, че изкривява конкуренцията на пазара на дигитални стоки.

Щатският Конгрес очаква Тим Кук да свидетелства в разследване, което трябва да установи дали Apple, Facebook, Google и Amazon не се възползват от своите мащаби, за да получат нечестно предимство спрямо по-малките компании. Своите критики към Apple отправиха още създателите на Fortnite, Tinder и Spotify, които призоваха Apple да промени практиките си.

Американската компания твърди, че правила в сила от 2010 ясно показват, че платените услуги трябва да предлагат на потребителите опция за покупка през приложението. Изключение се прави за приложения за достъп до списания, книги, вестници, видео и облачни услуги за съхранение на данни, стига обаче те да не насочват потребителите да плащат в други сайтове. Така работи и приложението Kindle на Amazon.

Източник: BBC