Без роуминг такси в Европа след година

От следващото лято пътуващите жители на ЕС ще използват на територията на съюза през мобилните си телефони за разговори, съобщения и достъп до интернет цени като в страните си. Това ще стане възможно, след като беше гласувано да се ускори прилагането на големи реформи в телекомуникациите. Така ще отпаднат роуминг таксите за разговори, съобщения и дори мобилен достъп до интернет в опит за създаване на единен европейски телекомуникационен пазар.

Групата от 27 еврокомисари гласува да прокара мерките преди европейските избори през май следващата година, като те ще влязат в сила от 1 юли 2014. През следващите 6 седмици ще бъдат публикувани конкретните предложения как да стане това. Новината едва ли ще бъде посрещната радостно от мобилните оператори, които оправдават спада в печалбите през последните години именно с европейските регулаторни мерки за редуциране на роуминг таксите.

В същото време това определено ще се хареса на европейските потребители, които често биваха посрещани от шокиращи сметки за мобилни услуги при пътуване по работа или за почивка в рамките на континента. Регулаторите обаче смятат, че в дългосрочен план операторите ще спечелят, защото все повече потребители ще ползват телефоните си, докато са в чужбина, за разговори и за достъп до интернет.

Реформите целят и консолидиране на европейските оператори - ЕК смята, че на континента има прекалено много телекоми и тази фрагментация е пречка пред нужните сериозни инвестиции за ъпгрейд на мрежите за поддръжка на стандарти от следващо поколение. Като пример се посочва, че в Европа има около 100 оператора, докато в Щатите са само 4. В резултат на това континентът има по-малко LTE мрежи от Африка.

ЕК ще се опита да компенсира загубените от операторите роуминг такси, като осигури мерки за улесняване на дейността им на територията на Европа чрез синхронизиране на националните търгове за честоти. Освен това телекомите ще получат разрешение за работа и в други страни само с разрешение от местния регулатор в страната, в която са базирани. В допълнение, не се планират бъдещи ограничения по отношения на таксите за терминиране.

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/telecoms/10119159/EU-to-end-mobile-roaming-charges-next-year.html

 • Е, те нали старите оператори се бият в гърдите, че никой няма да ги напусне наесен и че предлагали най-добрите условия :D Да пуснат един такъв план и да видим дали някой няма да ги напусне.
  milen888
 • Колега, те ако тука пуснат план с такива параметри в рамките на 6 месечен срок, тя мрежата им няма да издържи и за 1/4 от покритието на населението :))).
  angelstamb
 • Като стана дума за планове Норвежкия Теленор пусна план за 280 крони 1крона е 0.26 стотинки , или за 68 лева, 45000 хиляди минути да правилно сте прочели 45 000 минути към всички в норвегия и ЕС , в това число и България, от 1 юни, горе долу откакто купиха Глобул. средна заплата в Норвегия 15000-20000 крони , къде сме ние.....(no) забравих за мобилния интернет който първите 3 месеца е 1500мб на 10 мбс скорост
  Beчния
 • Когато си свикнал да живееш с много е трудно да свикнеш да живееш с малко.
  AVKansazov
 • Възможно е да е така. Идеята тук беше, че като им посочиш на представители на операторите във форума ( мтел най-често) колко по изгодни са тарифите в Европа, те се измъкват с обяснението- голям пазар, могат да си го позволят. Ето им сравнение с Македония- много по-малък пазар от българския, население 2 милиона. Едни и същи оператори, с различни имена- мтел и vip, собственост на телеком австрия. Разликата в офертите е огромна, драстична и кожодерска за българските потребители.
  milen888
 • [Quote]или други по-малки и бедни страни като Македония[/Quote] Само за инфо колегите ми в бедната страна вземат 20 до 50% повече от мен или колегите ми/работя в доста голяма фирма/,а тези в Москва,колкото нас (woo)
  konsta66
 • Те служителите на мтел, пишеши в този форум, това им е любимата теза- колко са добри условията в България :D Като им посочиш по-добра оферта, почват да увъртат- ама там по-голям пазар, други условия. Аз сега ще дам пример от по-малък пазар- Македония. 2 милиона население, колкото София и околностите. Вижте офертите: http://www.vip.mk/postpejd/tarifi-i-tarifni-opcii/tarifni-modeli [Quote]За 600 динара ( 19 лв.) на месец- неограничени разговори в мрежата на оператора, 500 мин. към национални мрежи, 500 МБ нет, неограничени смс-и. За 1000 динара ( 31 лв.) неограничено в собствената мрежа, 1500 мин. към националните мрежи, неограничен нет, 200 международни смс-и, неограничено национални смс-и. За 1800 динара ( 57 лв.) неограничени разговори към всички мрежи в Македония, неограничени смс-и, неограничен нет, 200 международни смс-а, 200 международни минути към GSM мрежи в Европа.[/Quote] Всички сметки са при курс 62 динара за евро. Всички оферти са от VIP- тамошния мтелски оператор, собственост на Телеком австрия. Сравнете с цените тук на мтел- дерат ни кожите отвсякъде. България е страната с най-скъпите GSM разговори, независимо дали се сравнява със страни от Евросъюза или други по-малки и бедни страни като Македония!
  milen888
 • Чудесна оферта, но едва ли ще видим подобно предложение тук.
  vladovn
 • И аз не съм съгласен с теб, личи си, че не си свикнал с промоциите на Запад. Всички българи са така невярващи в началото в Германия като видят промоциите и се питат къде е уловката. И аз бях така едно време. :) Ето ти един субсидиран смартфон за по-малко от 12-13 евро. от водафон http://www.logitel.de/vodafone-basic-100-spezial-sim-9,99---s3-mini---s2-plus-1806?refid=94230 Става дума за samsung galaxy s3 mini. Дават ти го безплатно с договор за 9,99 на месец, в който влиза неограничен интернет флетрейт, 100 минути във всички мрежи и 100 смс-а във всички мрежи. Няма никакви допълнителни такси, като такси за включване, поддръжка, начална такса или каквото се сетиш. В БГ колко би излезнало подобно нещо?
  makeno
 • [Quote]да ползваш 50 канала цифрова телевизия[/Quote] Те в таз 50 канала \"цифрово\" (уау, леле) има и бтв (при доста от тях) тв7, чалга, общо взето канали за които трябва да ти плащат, за да ги превключиш само. Интернета е споменат само даунлоуда, ъп-а е без значение. Но винаги когато се сравняват оферти с стац. нет, българските оферти излизат по - евтини, просто защото тук самия нет е много евтин. Виж когато сравняваме само планове за моб. телефони, изоставаме доста.
  vladovn
 • Не съм съгласен за символичните промоции - просто са по нарядко. Защото се съмнявам нейде по Европа да е имало оферта от сорта на за 12-13 евро да си купиш субсидиран телефон (или безплатен), да говориш едва ли не неограничено в собствената мрежа, да ползваш фиксиран интернет с 30 мегабита скорост, да ползваш 50 канала цифрова телевизия + фиксиран телефон с минути към всички фикс. мрежи. А тук имаше такива оферти от най-големия оператор и то за месеци наред. Не мисля, че Дойче Телеком или Водафон са имали такива промо-оферти дори за уикенда, каквато оферта посочи в по-горния линк. В Бг си е ОК. Дори повече от ОК на фона на поне половината ЕС. ..
  asenna5
 • За 10 години в Германия съм установил, че досега е нямало период в който да няма промоция. :) Изключение беше само кризата 2009та. Но винаги има нещо на промоция, само операторите са различни, устройствата обаче не. :) И точно тук идва разликата с БГ. Хората на запад си имат истински промоции, които по някой път са брутални, а при нас символични. Но за това не са виновни операторите (то с всичко е така в БГ), а малкият ни пазар и ниската ни покупвателна способност.
  makeno
 • T-mobile имат 30 евро инсталацинна такса. Иначе браво за промото на Водафон (с това промо са 300лв. по-евтини от Мтел, което за немския пазар е постижение), но все пак по-уместно би било сравнението с непромоционални и стандартни цени на планове без допълнителни услуги и бонуси освен покупката на субсидирана цена на смартфон.. Или с други думи, ако нямаха тази промоция със стандартна такса щяха да излязат до 600лв. по-скъпи от Мтел или 500лв. от Виваком.
  asenna5
 • Няма инсталационна такса в случая. По принцип ако нещо е на оферта, няма инсталационна такса. Такси поддръжка или някакви други годишни в Германия НЯМА, в другите държави може и да има, не знам как е. От доста време с договор се предлагат основно смартфони, несмартфоните ги подаряват или ги пускат на предплатени. В случая с водафон имаш 40 евро такса и това е, и да искаш не може да направиш повече, освен ако не пишеш или се обаждаш на предавания и игри или не си на роуминг. Иначе правилно си разбрал, стандартната цена е 60 евро, просто сега на промоция е 40 евро. Ти им плащаш по 60 евро на месец, но те още в началото на договора ти превеждат 24 по 20 евро=480 евро на сметката и така ти излиза 40 евро на месец. Иначе в много случаи, ако не взимаш смартфон, ти дават подобна тарифа абсолютно безплатно или почти безплатно.
  makeno
 • При BASE S4 ще излезе 2106лв. за 24 мес. (не виждам каква е инсталационната такса, обаче?). Инернета обаче е само 500 мегабайта и май няма опция за ползване не Hot Spot. Водафон изглеждат добре (цената на S4 ще бъде 1872лв.), но и там нета е само гигабайт, след това режат на 32 килобита, не видях каква е инсталационната такса (в ЕС обикновено е между 15 и 30 евро, а ако няма такава ти слагат годишна такса поддръжка в сходен размер или някаква друга еднократна такса - особено ако се взима смартфон), а и не можах да разбера откъде ти слагат 20 евро месечна отстъпка, при положение, че стандартна такса е 60 евро ?
  asenna5
 • Ето BASE, не са дискаунтър, а съвсем нормален оператор. S4 с всевъзможни фелтрейтове за 45 евро на месец, айфон 5 за 40 евро. http://www.base.de/Handys/Top-Angebote?WT.ac=BASE/Startseite/S0NK/T1/P2219.T859/Samsung_Galaxy_S4_Juni/130603#teaserpos1 А към водафоне е 40 евро на месец, даже има и екстри подарък. В цената влиза 1гб интернет флетрейт, allnet flatrate към всички мрежи, 3000 безплатни смс-а към всички мрежи, 25гб памет в облака, не се плащат 30 евро такса включване и първите 2 седмици в чужбина са с безплатен интернет флетрейт.: http://www.sparhandy.de/weekenddeal?ref=471020 Вижте и офертите по-долу, примерно в комплект самсунг галакси ноут 2 и ноут 10.1 са същите пари плюс еднократно 44 евро. Оферти много и все различни. :)
  makeno
 • Има такива планове и в Бг, предлагат се от Виваком и от Мобилтел. Смарт 1 е най-доброто подобно предложение, цената е едва 12-13 евро без дог. с минути към всички + неогр. нет и СМС. България е единствената страна от ЕС, където можеш да ползваш неограничен нет на цена под 10 евро от 27-те страни членки. Погледни пъния репорта от линка, 75 страници в .pdf ако го свалиш: http://www.rewheel.fi/insights_15.php Попадаме в златната среда, общо взето. ..Тарифите са ни доста по-евтини, аз лично не бих ползвал немски оператор, ще ми дойде дебело, по-скоро бих заложил на финландски, литовски или австрийски. Но да добавим и устройство. Galaxy S4.. Оператора, който си посочил най-вероятно е някакъв дискаунтър на местния пазар, тук все още не се предлагат разнообразни смарт тарифи от дискаутери, тъй като той е само един - BOB, затова ще сравянявам с нормален оператор. T-mobile в момента го предлагат с план от 40 евро на месец - Complete Comfort М - за първите 12 месеца, след това 50 евро до изтичане на двугодишния договор + 200 евро в кеш за самия апарат. Със Смарт 3 при Мобилтел (сравнявам с тях, тъй като Виваком са чували за флат разговори ..ама само са чували), ако клакулирам каква е цената на устройството и ако сметна всички такси + цената в кеш на джаджата ще получа цена около 2200лв. на края на двугодишния договор. При T-mobile ще получа 2500лв. Ако се абстрахираме от флат-разговорите и все пак добавим и Виваком със Net&Call Super Max цената при тях ще излезе 100лв. на месец (тарифа 50лв. + устройство 50лв.), което е 2400лв. на края на договора, което, въпреки че се доближава до немските конкуренти пак е по-евтино (с уговорката, че ще си говориш основно в мрежата). И тук не включвам еднократните инсталационни такси: при немците 30 евро, тук - десет лева. Оделно немците дават едва 750 мегабайта бърза скорост (в LTE - но с предимство да ползваш и Hot Spot), докато тук е 3 гигабайта при Мтел или 5 гигабайта при Виваком (няма много Hot Spot). Вярно, разговорите там са флат, само че тук цената е повече от поносима, има 1000 мин. към всички + цена от 0.09лв. / мин. след изчерпване (Мтел). Сравнението е с най-високия клас инернет тарифа от най-големия Бг оператор и средна тарифа на най-големия германски такъв. С Complete Comfort L (и нагоре) цената на S4е едно евро, но отиваме на планове, за които се плаща вече между 60 и 100 евро на месец, специално при "L" размера ако сметна таксите за 24 месеца отиваме на 3000лв. Въпреки многократно по-малкия пазар и печалба на операторите в България, в сравнение с немските оператори дават по-ниска цена и не по-малко атрактивни условия по плановете.
  asenna5
 • Зависи от договора. На мен лично немските тарифи ми се виждат доста по-евтини от българските. Примерно редовно има промоции с интернет и войс флетрейт за 10 евро, естествено без апарат, но и без месечен договор. В БГ за 20 лв няма такова нещо. С по-високи такси съответно се взимат и телефоните на сметка, а не като при нас. Любопитно ми е дали ще могат да се сключват договори от БГ с немски или английски оператори, желаещи със сигурност ще има. :) Примерно самсунг с4 или айфон 5 с неограничени разговори към всички, неограничени смс-и и интернет на 1гб е 39 евро на месец. И то на без промоция, съвсем нормална скъпа цена. В БГ подозирам, че излиза доста по-скъпо. http://handyshop.simyo.de/kategorie/lp/geburtstag-angebote
  makeno
 • [Quote]И айде стига сте мрънкали за по-ниски цени. Никой не ви кара насила да ползвате услугите телеком операторите. Заради вас влошиха условията на тарифните планове.[/Quote] Не заради нас се влошиха условията на тарифните планове а заради алчността на шепа чужденци-дошли да печелят на наш гръб, или за да си финансират престъпните групировки и правителства! На всеки, който вида обяснявам, какво става с новите тарифни планове и убеждавам всички да останат на безсрочни договори! Дали тоя път хората няма да ви го нАбият на вас? Интересно, така ли правите вие служителите на операторите след, като останете без доводи започвате с обидите?!? [Quote][Quote]изглеждаш като абсолютен лумпен[/Quote][/Quote]
  Ванката
 • Немски оператор за да ти отреже главата ли ? В България е доооста по-евтино.
  asenna5