БТК отново се продава, твърди Клуб Z (обновена)

БТК е на път отново да смени собственика си, твърди информация на Клуб Z, получена от инвеститори в Лондон. Смяната на собствеността ще стане година и половина след като БТК беше купена от Корпоративна търговска банка на бизнесмена Цветан Василев и руската ВТБ. Продават се всички дялове в дружеството, които се държат от регистрираната в Люксембург "Вива телеком България". Проспектът на БТК засега се предлага изключително на финансови инвеститори и в компанията пак няма да влезе стратегически играч от телеком бранша.

Според източниците на Клуб Z досегашните собственици се опитват да реализират бърза сделка, която да приключи в рамките на два месеца. Отново в основата на финансовата операция ще е преструктурирането на дълговете. Когато Цветан Василев и ВТБ купиха телекома, дълговете му бяха редуцирани от 1,7 млрд. евро на 588 млн. евро. Сделката бе финансирана с кредити, синдикирани от Роял банк ъф Скотланд, която получи като залог акциите на БТК.

http://clubz.bg/4750-cvetan_vasilev_prodava_btk

Ново
От БТК заявиха, че информацията не отговаря на истината. Ето пълното изявление:

Уважаеми дами и господа,
Във връзка с появили се публикации за продажба на БТК ЕАД, бихме искали да ви информираме официално, че това по никакъв начин не отговаря на истината. След преструктуриране на компанията през 2012 година, БТК днес е лидер на пазара на интегрирани телекомуникационни услуги у нас, със стабилен ръст на финансовите резултати както за 2013 г., така и за първото тримесечие на 2014 г. С настоящето ви информираме, че акционерите на компанията не са предприемали никакви действия, свързани с нейната продажба.

Управителен съвет
Българска телекомуникационна компания ЕАД